Üniversite sıralamasında ilk 500'e bile giremedik

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 06:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çin'de dünyanın en iyi 500 üniversitesini belirleyen araştırmada Türk üniversiteleri listeye giremedi. ODTÜ, dünya sıralamasında 547. oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni üniversitelerin açılması için yeşil ışık yakmasına karşın, Türkiye'deki köklü üniversiteler global yarışta geride kaldı. Çin'de, dünyanın en iyi 500 üniversitesini belirlemek üzere yapılan araştırmada, Türkiye'den tek bir üniversite listeye giremedi. 2002'de yapılan araştırmada ise İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştı. 2004'deki sıralamada sadece ODTÜ 547'nci sıraya yerleşebildi. Yeni listede ilk sırayı Harvard Üniversitesi alırken, Güney Afrika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Şili ve Singapur gibi ülkelerin üniversiteleri de ilk 500'e girmeyi başardı. Çin'in Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, global yarışta dikkate alınan 21 kriterden bazıları şunlar:

* Üniversitenin mezunlarından ya da personelinden birinin Nobel ödülü sahibi olup olmadığı.

* Akademik kadrosunun yazdığı bilimsel makalelerin referans olarak kullanılıp kullanılmadığı.

KRİTERLER DEĞİŞİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, uluslararası sıralamalarda dökülen Türk üniversitelerinin niteliklerini yükseltmek için çalışma başlattı. Tabela üniversitelerinin önüne geçebilmek ve uluslararası niteliklere kavuşmak üzere yeni kriterler getiriliyor. Üniversite açılmasına karar vermesi için bir "Üniversite Koruma Komitesi" kuruluyor. Bu komitede valinin başkanlığında milletvekilleri, belediye başkanları, ticaretsanayi- ziraat odaları başkanları, yüksek okul dekan ve müdürleri gibi kentin ileri gelenleri bulunacak. YÖK ile de işbirliği yapmaya çalışan bakanlığın yeni üniversite kıstaslarından bazıları şöyle:

* Nüfusu 250 binin altında olan illerde üniversite açılamayacak.

* Üniversite kurulacak ilde en az iki fakülte, bir yüksek okul olacak.

* 300'ün üzerinde öğrencisi bulunacak.

* 2 bin kişilik kız ve erkek öğrenci yurdu olacak.

* Kapalı spor sahası, açık spor sahası içeren spor kompleksi, kütüphane, bilgisayar merkezi ve konferans salonu gibi birimlerden oluşan kültür merkezi şartı aranacak.

* Fakültelerin her bölümünde ve yüksek okulların her programında akademik yöneticiler dışında en az 3 kadrolu öğretim üyesi yer alacak.

* Üniversite açılması istenen yerde binalar eğitim ve öğretime yeterli olacak.

* En az 50 kapasiteli öğretim üyesi lojmanı olacak.

* Üniversite kampüsünün gelişmesine müsait en az bin dönüm araziye sahip olacak.

ERDOĞAN'IN MÜJDESİ
Başbakan Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni üniversitelerin de belirlenen yeni kriterlere göre açılması planlanıyor. Çankırı, Kastamonu, Çorum, Kırşehir, Karaman, Bayburt gibi küçük illerde bulunan ve büyük köklü üniversitelere bağlı yüksek okulların kriterlere uygun olması halinde üniversite olarak açılması düşünülüyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber