Emekli olanların yerlerine tığ gibi itfaiyeciler alınıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI VEYSEL EROĞLU İLE SANAL SÖYLEŞİ YAPTIK

star'a e-röportaj veren Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ilginç açıklamalar yaptı. Eroğlu, yangın söndürmede zayıf personelin tercih edildiği iddialarına yanıt verdi: Emekli olanların yerlerine, genç ve dinamik personel alınıyor

NEVİN BİLGİN ANKARA

Vatandaşların gönderdiği e-mail'lere bizzat kendisi cevap veren ve bakanlıktaki bütün yazışmaları kaldıran teknolojik devrimiyle dikkat çeken Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, star'a e-röportaj verdi. Bakan Eroğlu, yoğun tempoda nasıl formda kaldığından, nelerden hoşlandığına; açılış rekorlarının sırrından, her gün vatandaşlarla bire bir e-mail yazışmalarına ve bakanlığa getirdiği yeniliklere kadar pek çok özel soruya yanıt verdi. Bakan Eroğlu'nun star'ın sorularına verdiği e-yanıtlar şöyle:

? Çok yoğun temponuz var, nasıl formda kalıyorsunuz, özel bir formülünüz var mı?

Tabiatla iç içe olmayı seviyorum. Hızlı tempom sebebiyle düzenli olmasa dahi sıhhatli beslenmeye itina gösteriyorum, muhakkak kahvaltı ediyorum, taze sıkılmış meyve sularını, sabahları toz haline getirilmiş çörek otu ile bal karışımından bir tatlı kaşığı yemeyi, bilhassa havuç suyunu, yemeklerde kepekli ekmeği, sebze ve salataları tercih ediyorum. Karpuzu severim. Yemek ayırt etmem. Sigara, alkol vs gibi hiçbir kötü ve zararlı alışkanlıklarım yoktur. Öteden beri çok çalışıp formumu bu sayede muhafaza ediyorum.

DİZİ MERAKIM YOK

- İzlediğiniz herhangi bir televizyon dizisi var mı? Hangi müzikleri dinliyorsunuz?

Halk musikisi, Türk Sanat Müziği ve tasavvuf musikisinden hazzediyorum. Dinlendirici, latif eserleri seviyorum. Televizyon tutkum yok. Daha ziyade haber almak adına seyrediyorum. Dizileri takip etmek yerine seçerek bazı tartışma, belgesel, açık oturum ve eğitici-öğretici programları izliyorum. Esasen televizyon için fazla vaktim de olmuyor.

- Bu yoğunluk arasında e-mail'lerinize hergün baktığınızı ve yazışmaları doğrudan kendinizin yaptığını biliyoruz, nasıl vakit bulabiliyorsunuz?

İşkoliğim ve işimi çok sevdiğimden kendime fazla boş zaman ayıramadığımı ifade etmek isterim. Ancak bilgisayarı, interneti kullanırım ve e-mektupları her gün mutlaka okurum.

- Bakanlıkta bürokratlarla dosya üzerinden yazışma yerine, e-posta yolunu kullanıyorsunuz. Bunu nasıl başardınız?

İleri teknolojiyi severim. Bu yüzden çalıştığım her yere ileri teknolojiyi getirmişimdir. Bütün talimatları mesai arkadaşlarıma mesai sonrası bazen gece yarısı e-mektup ile iletir, bilgileri sabahleyin e-mektup ile alırım.

- Bir haberde yangın söndürmede görev alan personelden şişman olanların işlerine son verip başka alanlara kaydırdığınızı okudum. Böyle bir uygulama var mı? Gerçekten yangın söndürmede tığ gibi personel mi arıyorsunuz?

Orman Genel Müdürlüğü'nde yangınla mücadelede görevli personelden hiç kimsenin görevine son verilmemiştir. Sadece emekli olanların yerlerine, geçerli mevzuat çerçevesinde daha genç ve dinamik personel alınmaktadır.

SUYLA KONUŞURUM

- Suya olan aşkınız biliniyor, suyla mı dinleniyorsunuz?

Suya olan aşkım çocukluğumdan beri vardır. Suyla adeta konuşurum. Bu beni dinlendirir, zinde kılar.

- Günlük tutuyor musunuz, anılarınızı yazıyor musunuz?

Fırsat buldukça hatıralarımı kaleme alıyorum. Halihazırda üniversitede asistanlık yıllarıma kadar gelebildim.

- Kendinizi zinde hissetmek için ruhsal bazı formülleriniz var mı, ne yapıyorsunuz?

Zihin sıhhatimi muhafaza etmek için çok okuyorum ve ufak-tefek güçlüklere takılıp kalmıyorum. Mühim olan bazı şeyler dışındakileri heybeye atıyorum, asla kin tutmuyorum, haklı olarak mesai arkadaşlarıma kızsam dahi en kısa zamanda gönüllerini alırım. Kahkaha ile gülmem, ama tebessümü eksik etmem. Olan her şeyi hakkımda hayır bilirim. Daima şükrederim.

7 T FORMÜLÜ

- Açılıştan açılışa koşuyorsunuz, işkolik birisi olarak biliniyorsunuz, nasıl yorgunluk atıyorsunuz?

Tesislerin temeli atılırken açılış tarih ve saatini vermek en büyük mutluluğumdur. Bütün yorgunluğumun bittiği an, bir tesisin milletimizin hizmetine sunulması anıdır.

- Başarınızın sırrı nedir?

Çözüme odaklanırım. Zor meseleri çözmeyi severim. İşlerimi yaparken büyük düşünmeyi ve büyük hedeflere kilitlenmeyi, plan ve proğram hazırlamayı ve severek yapmayı tercih ederim. Muvaffakıyetimin sırrı olarak 7 T (Tahayyül, Tetkik, Tahkik, Takvim, Tatbik, Takip, Tekemmül) şeklinde bir usulüm var.

Bakanlıkta yazılı kağıt dönemi bitti

? Bakanlıkta yazılı kağıt talimat sistemini kaldırarak e-mektup dönemini başlatan bakanlardansınız. Bu yeni yöntem ne gibi yararlar sağladı, bürokratlar alışabildi mi?

Bu yeni yöntem, en başta verdiğim talimatların zamanında yerine getirilip getirilmediği, yapılacak işlerin nerede, ne kadar süre geciktiği gibi hususlarda bir yönetici için önemli bir ihtiyaç olduğunu düşündüğüm bir otokontrol sistemi getirmiş oldu. Bu sistem devreye girdiğinde, ilk hafta bürokratlar alışabilmek için zorlandı ama ikinci haftadan sonra alıştılar ve birçok bürokratımızdan bu sistem için teşekkürler geldi. Teşekkürün gerekçesi de hayli ilginç. Bürokratlarımız benim verdiğim talimatları çok daha kolay bir şekilde kayıt altında tutup, gün sonunda veya hafta sonunda bir sorgulama yaptıklarında kendi başarı grafiklerini çıkarabiliyorlar, onlar da kendi birimlerine verecekleri talimatları bu şekilde zamandan, kağıttan tasarruf edecek şekilde takip edebiliyorlar. Şu anda bütün birimlerimiz kendi evraklarını ve işlemlerini elektronik ortamda takip etmek üzere çalışma yapıyorlar. E-imzayı da kullanmak suretiyle kendi bilgi sistemlerini tamamladılar, tamamlamayanlar ise en geç 2010 yılı içinde tamamlayacaktır.

Demokratik açılım başarıya ulaşacak

? Demokratik açılıma siz hangi pencereden yaklaşıyorsunuz, sizi rahatsız eden yönü oldu mu?

Türkiye dünyada küresel bir aktör durumuna gelmiştir. İç meselelerimizin çözümü hususunda büyük adımlar atılmıştır ve atılmaya devam edilmektedir. Bu çerçevede hükümetimiz belki riske girmek suretiyle 25 yıldır ülkemiz açısından büyük sıkıntılara sebep olan terör belasını çözmek ve çökertmek gayesiyle demokratik açılım projesini başlatmıştır. Başkalarının iddia ettiği gibi üniter devlet yapısından vazgeçmek değildir. Böyle bir şey asla söz konusu olamaz. Teröre son 25 yılda 300 milyar dolar harcanmıştır. Demokratik açılım sürecinin neticesinde ulaşılmak istenen somut neticeler vardır. Terör minimize edilecek ve Türkiye huzura kavuşacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber