10 bin yeni polis memuru alınmasını öngören yasa tasarısı TBMM'de

Haber Giriş : 16 Şubat 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artan asayiş sorunlarına karşı tedbir olarak 10 bin yeni polis memuru alınmasını öngören yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıyla en az 4 yıllık yüksekokul ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki eğitim kurumu mezunları, 6 aylık eğitimden sonra polis olabilecek. Tasarı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 10 bini polis memuru olmak üzere 10 bin 480 yeni kadro verilmesini de öngörüyor.

Meclis Başkanlığı'na sevkedilen tasarının gerekçesinde artan ihtiyaca rağmen yeterli sayıda polis memuru bulunmadığına dikkat çekildi.

Gelişmiş ülkelerde her 250 kişiye bir polis düşerken bu sayının Türkiye'de 350 olduğu da vurgulandı.

Gerekçede ayrıca, 2 yıllık polis meslek yüksek okulları açmaktan daha ucuza mal olacak yöntemle 4 yıllık üniversite mezunlarının 6 ay eğitilmesi sonucu teşkilata girecekleri belirtildi.

YAŞ SINIRI
Polis adayları, 25 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 27 yaşından gün almamış erkekler arasından seçilecek. Yapılacak seçme sınavında başarılı olanlar, 6 aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine tabi tutulacaklar.

PARASIZ VE YATILI EĞİTİM
Polis adaylarının, Polis Meslek Eğitim merkezlerinde alacakları eğitim parasız yatılı ve üniformalı olacak. Öğrencilerin yeme, barındırma ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları devlet tarafından karşılanacak.

Ayrıca, öğrencilere Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine ödenen miktar kadar harçlık verilecek.

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitimini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanacaklar.

ŞARTLAR
Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren 6 yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamayacaklar.

Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve asli memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, mecburi hizmet süresinin kalan her yılı için kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarının iki katını tazminat olarak ödemek zorunda kalacaklar.

İLİŞİĞİ KESİLENLER
Polis Meslek Eğitim Merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, eğitim ve öğretimi başarı ile tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin ilişiği kesilecek. Sağlık ve ölüm sebepleri dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, ödenen harçlık ve yapılan masraflar kanuni faizi ile birlikte tahsil edilecek.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber