Önlemler işe yaradı, SSK kuyrukları azaldı

Haber Giriş : 01 Mart 2005 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta aldığı önlemler hastanelerde etkili oldu. Muayene sırasında vatandaştan sadece fotokopi istenmesi ve ilaç alırken başhekim onayı talep edilmemesi kuyrukları azaltan faktörler oldu. Bazı hastanelerin ücretsiz fotokopi uygulaması ise dikkat çekti.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin birinci haftasında hastanelerdeki yoğunluk nispeten azaldı. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hastanelere gelen vatandaşlar eskisine göre daha rahat muayene olabildi. Başhekimlerin aldığı tedbirler, işlem numarası kuyruklarını azaltırken, randevu sistemindeki karmaşa henüz çözülemedi. Eski SSK hastanelerinde hem randevulu hastalar hem de randevusuz hastalar aynı anda başvurabiliyor.

Bağış makbuzu yerine geçecek 80 kuruşluk pullar henüz hastanelere dağıtılmadığı için hastanelerde dün de 80 kuruşluk bağış alındı. İstanbul Osmaniye SSK Hastanesi'nde kendisine yardımcı olan kişinin başhekim olduğunu bilmeden teşekkür eden hasta, diğer taraftan da hastane yöneticilerinden dert yakınıyor. Samatya Devlet Hastanesi'ne bağlı olarak çalışan Osmaniye'de geçen haftaya gören yoğunluk yarı yarıya azaldı. Poliklinikleri yerinde gezerek çalışanlar ve hastalarla görüşen Başhekim Özgür Yiğit, kuyrukları azaltmak için aldıkları tedbirleri anlattı. Hastanede 48 muayene odası bulunduğunu söyleyen Başhekim Yiğit, her iki poliklinik için bir başvuru gişesi açtıklarını belirtti.

Devlet hastanelerindeki sisteme henüz alışamayan SSK'lı hastalar hangi işlemi nerede yapacağını bilemiyor. Şimdiye kadar alışkın oldukları SSK hastanelerine gitmekte ısrar eden hastalar diğer devlet hastanelerine gitmekten kaçınıyor. Yeni sistemde her branş için bir gişe bulunuyor. Örneğin, cildiye uzmanına muayene olacak hasta ?cildiye? gişesine kayıt yaptırarak 80 kuruşluk bağışta bulunuyor. Daha sonra hasta, kayıt formu alarak muayene olacağı poliklinik odasına gidiyor. Muayenesi bittikten sonra reçetesini alan hasta serbest eczanelerden ilacını alabiliyor. Eczanelerden ilaç almak için başhekim mührü istenmiyor. Uzman hekim kaşesi ilaç için yeterli oluyor.

Çalışanlar, ?Hep hastaları dinliyor hep onların dertlerini yazıyorsunuz. Biraz da bizi dinleyin.? diyerek dertlerini anlattı. Yoğun bir tempoda çalıştıklarını söyleyen görevliler bir haftadan beri bu yoğunluğun daha da arttığına dikkat çekiyor. Hafta sonlarında bile bilgisayar programını öğrenmek için mesai yaptıklarını anlatan çalışanlar, hastaları bir türlü memnun edemediklerini söylüyor. SSK hastanesindeki bir görevli, ?Herkes önce benim işim halledilsin istiyor. Kimse anlayış göstermiyor. Biz makine değiliz, yeni sistemi biz de bilmediğimiz için öğrenmeye çalışıyoruz. İnsanlar biraz daha anlayışlı olmalı.? diyor. Geçen hafta serbest eczanelerde yaşanan problemlerin de azaldığı görüldü. İlaç alımında sıkıntı çeken raporlu hastalar çözüm bekliyor.

Ankara'da önlemler işe yaradı

Ankara'da Sağlık Bakanlığı ile SSK yetkililerinin aldığı kuyrukları azaltma önlemleri işe yaradı. Tedbirler, yeni haftanın ilk mesai gününden itibaren uygulanmaya başlandı. Hasta kayıt ve vezne banko sayıları artırıldı. Personel hafta sonu yeni çalışma sistemi hakkında eğitimden geçirildi. Böylece hastanelerdeki bürokratik işlemler hızlandırıldı. Vatandaşlar da ilk günlerde zorlandıkları uygulamalara uyum sağlamaya başladı. Pek çok hasta fotokopi sırasından kurtulmak için sağlık karnesi fotokopisini yanında getirdi. Ayrıca bazı hastaneler vatandaşların dışarı çıkmaması için ücretsiz fotokopi birimi kurdu. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etlik Polikliniği'ne gelen işçi emeklisi Hasan Ekiz, hastanenin önceki haftaya oranla daha sakin olduğunu söyledi. Emine Bağdemci ise yüz felçi şikayetiyle sabah saat 8'de geldiği hastanede yeterince ilgi görmediğinden yakındı. Eczacı Ömer Macit, sabah erkenden açtığı SSK internet sayfasının sorunsuz çalıştığını söyledi.

İzmir'de ise bazı hastanelerde sıkıntının sürdüğü gözlendi. Alınan tedbirlere rağmen SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri konusundaki sıkıntılar devam ediyor. Özellikle büyük hastanelerde ve hastane yakınlarındaki eczanelerde kuyruklar bitmek bilmiyor. 10 dakikalık iş için saat 09.30'da kuyruğu girdiğini ifade eden Osman Eroğlu, işini 12.00'de bitirebildiğini kaydetti. Eroğlu, dün İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (eski SSK Tepecik Hastanesi) yaşadığı macerayı şöyle anlattı: ?Hastamızın sadece böbreklerinde taş var. Bunu da kırdırmak gerekiyor. SSK'da olmadığı için dışarıda bir yere götürecektik ancak fotokopi için, mühür için, imza için başhekimliğin önünde kuyruk var.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber