750 komisere 'emniyet müdürü' olma yolu açıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2010 16:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

2001 yılında kursa giderek A' grubu polis amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı elde eden, ancak kursun devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokulan fakülte mezunu 750 komisere emniyet müdürü olma yolu açıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin, komiserlerin önünü kapatan yasayı iptal etmesinin ardından Danıştay'ın da komiserler lehine karar vermesi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), komiserlerin rütbelerini iade etmeye başladı.

EGM'nin 9 yıl önce açtığı komiser yardımcılığı sınavını kazandıktan sonra kursa giderek 'A' grubu emniyet amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı elde eden ve kurs devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokulan 750 komiser, hukuk mücadelesini kazandı.

Anayasa Mahkemesi'nin iki yıl önce komiserlerin emniyet müdürü olmalarının yolunu kapatan yasayı iptal etmesinin ardından, idare mahkemelerinde görülen davalara bakan Danıştay 12. Dairesi'nin de komiserler lehine karar vermesi üzerine rütbeler iade edilmeye başlandı.

"AYNI STATÜDEKİ PERSONELDE FARKLI RÜTBE POZİSYONLARI"

400 civarında komiserin avukatlığını yapan Serkan Güçlü, 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokulan komiserlerin, yeniden 'A' grubuna alınmaya başlandığını söyledi.

İdare mahkemelerinden farklı kararlar çıkmasından dolayı, komiserlerin, rütbelerini değişik tarihlerden itibaren almaya başladığını ifade eden Ballı, şöyle konuştu:

"Farklı mahkemelerden farklı kararlar çıkıyor. Bu nedenle komiserlerden kimisi 2004, kimisi 2005, kimisi de 2007'den itibaren rütbelerini alıyorlar. Bu mahkemelerin farklı farklı karar vermelerinden kaynaklanıyor. Komiserlerin bir bölümü bu seneden itibaren kimiside gelecek yıldan itibaren başkomiserlik rütbelerini alacaklar. Ancak EGM genel bir uygulama yapmayarak aynı statüdeki personeli eşit pozisyona sokacak genel bir düzenleme yapmaktan kaçınıyor. Aynı statüdeki personel arasında farklı rütbe pozisyonları ortaya çıkıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber