Anayasa Mahkemesi'ne Hicabi Dursun seçildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2010 19:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin birinci ve ikinci turunda sonuç alınamadı.

TBMM'deki 3. turda en çok oyu alan Hicabi Dursun, Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak seçildi.


3.TUR OYLANIYOR

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin tekrarlanan ikinci oylamasında adaylara yeterli oy çıkmadı.

Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç 31, Hicabi Dursun 190 ve Cavit Özkahraman 8 oy aldı. 230 milletvekilinin katıldığı oylamada 1 oy da boş çıktı. Buna göre adaylardan hiçbiri ikinci oylamada seçilebilmek için gereken, üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alamadı.

Tekrarlanan ikinci oylama sırasında CHP milletvekilleri Genel Kurul salonunu terk etti, MHP ve BDP'liler ise salonda bulunmalarına karşın oylamaya katılmadı. Çekilen kurada adı çıkan, muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tasnif kurulunda görev almak istemedi.

Anayasal düzenlemeye göre, bu oylamada en yüksek oy alan Hicabi Dursun ve Rıdvan Güleç'in aday olarak kaldığı üçüncü oylamaya geçildi. Bu oylamada en yüksek oy alan aday Anayasa Mahkemesine üye seçilecek.


2. OYLAMADAN SONUÇ ÇIKMADI

- TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ikinci oylamasının tekrarlanacağını bildirdi.

İkinci tur oylamada, Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç 1, Hicabi Dursun 263 ve Cavit Özkahraman 1 oy almıştı. Anayasal düzenlemeye göre en çok oy alan iki aday üçüncü oylamaya kalacağı; Güleç ile Özkahraman 1'er oy aldığı için birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Meral Akşener ara vermişti.

Aranın ardından Başkanvekili Nevzat Pakdil oturumu yönetmeye başladı.

Pakdil, Güleç ve Özkahraman 1'er oy aldığı için ikinci oylamanın tekrarlanacağını bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan karara itiraz ettiler.

Anadol, Pakdil'in tutumu konusunda usul tartışması yapılması yapılmasını talep etti.

Genel Kurulda usul tartışması yapılıyor.


İLK OYLAMADAN SONUÇ ÇIKMADI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamadı.

Seçimin ilk turunda Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç (5), Hicabi Dursun (259) ve Cavit Özkahraman (3) oy aldı. 297 milletvekilinin katıldığı oylamada, 10 oy boş çıktı, 20 oy da geçersiz sayıldı.

Hiçbir aday ilk turda seçilebilmek için gereken üçte iki (367) oy sayısına ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçilecek. İkinci turda üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi üyesi olacak.

Sonuçların açıklanmasının ardından, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savundu. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı.


SEÇİM YAPILIYOR

- TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği gereği, Sayıştay Genel Kurulunun belirlediği 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçim yapılıyor.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde toplanan Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından seçime geçildi. Böylece, Anayasa değişikliğinin halk oylamasından kabul edilmesinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirilmiş olacak.

Milletvekilleri adaylar Rıdvan Güleç, Hicabi Dursun ve Cavit Özkahraman için oy kullanacak.

Kupalara tercih edilen adayın adı yazılı oy pusulası atılarak yapılacak gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

TBMM, yine anayasa gereği, baro başkanlarının göstereceği üç aday arasından da Anayasa Mahkemesine bir üye seçecek.

-ADAYLAR-

-Rıdvan Güleç: 12 Ekim 1965 tarihinde Sivas'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitiren Güleç, 1989-1991 yıllarında TCDD'de bölge amiri olarak çalıştı. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başlayan Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve bir çocuk babası olan Güleç İngilizce ve Almanca biliyor.

-Hicabi Dursun: 20 Ekim 1965 tarihinde Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitiren Dursun, 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve iki çocuk babası olan Dursun İngilizce biliyor.

-Cavit Özkahraman: 2 Şubat 1950 tarihinde Rize'nin Ardeşen ilçesinde doğdu. 1970 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitiren Özkahraman 1974 yılında Sayıştay'da ''meslek mensubu'' olarak göreve başladı. 1985 yılında Sayıştay üyeliğine seçilen Özkahraman, 1998-2002 yılları arasında Daireler Kurulu Başkanlığı ve Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Evli olan Özkahraman Fransızca biliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber