Orgeneral Cömert: Kullanacağımız bilgisayar yazılımları ulusal olmalı

Haber Giriş : 14 Mart 2005 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Silahları kullanamıyoruz'

Harp Akademileri Komutanlığı'nın düzenlediği ''Gelişen Bilgi Teknolojisi ile Güvenlik Politikası ve Stratejileri Arasında Etkileşim ve Yönlendirme'' sempozyumunun kapanış konuşmasını yapan Orgeneral Cömert, ulusal yazılım ve donanım konusunda hassas olunması gerektiğini belirtti. Cömert elektronik harp konusunda TSK'nin atılım içinde olduğunu söyledi.

ÖZLEM GÜVEMLİ

Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Faruk Cömert , ulusal güvenliği ilgilendiren konularda yazılımların ulasal olmasının önemine dikkat çekerek ''Örneğin, aldığımız birçok silah sistemindeki yazılımların kaynak kodlarını giremediğimiz için bu silahları arzu ettiğimiz hedeflere kullanamıyoruz'' dedi.

Harp Akademileri Komutanlığı'nın düzenlediği ''Gelişen Bilgi Teknolojisi ile Güvenlik Politikası ve Stratejileri Arasında Etkileşim ve Yönlendirme'' sempozyumu dün sona erdi. Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Orgeneral Faruk Cömert, sunulan bildirilerde yazılım ve donanımların ulusal olmasının önemine değinildiğini anımsatarak ''Ulusallığın ne ölçüde olacağı tarif edilmeli. Gerek donanım olsun, gerek yazılım olsun, ulusallığı Türkiye'de tartışırken bakıyorsunuz birçok gelişmenin, iyi sistemlerin kazandırılmasında ya çok geç kalıyoruz ya da çok pahalıya geliyor. O nedenle dünyayı yeniden yaratmak yerine yurtdışındaki gelişmeleri takip etmeli ve beraber çalışmalıyız'' diye konuştu. Elektronik harp konusunda TSK'nin atılım içinde olduğunu belirten Cömert, şöyle devam etti:

''Ancak dünyanın en mükemmel elektronik harp sistemini alın; eğer ulusal bir yazılım kabiliyetine sahip değilseniz hiçbir şey yapamazsınız. Özellikle ulusal yazılım ve donanım konularında mutlaka ülkemizin hassas olması gerekiyor. Zaman konusunda da anlayış göstermek gerek. Zamanından sonra edinilen bir silahın bazen Silahlı Kuvvetler'e yararı da olmamaktadır.''

Cömert, dış kaynaklı yazılıma dayalı sistemlerin güvenilir olmadığını vurgulayarak, bilgi teknolojilerinin ulusal olması gerektiğini ifade etti. Cömert, ''Türkiye bugün bilgi teknolojilerinde yazılım ve donanım sistemleri üretebilecek altyapıya sahiptir. Hedef, ulusal sistemlerde tümüyle ulusal yazılım ve donamın olmalıdır'' dedi.

Bilgi çağı toplumu tehdit altında

Sempozyumda bildiri sunan TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersin Tulunay , Türkiye'nin yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan ulusal savunma endüstrisini zaman geçirmeden kurması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tulunay, ulusal güvenlik politikalarının Türk Silahlı Kuvvetleri, Başbakanlık, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın katılımıyla tek elden oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nazife Baykal , bilgi çağı toplumunun alışılmadık yeni tehditlere açık olduğunu anlatarak bunlar arasında politik amaçlı olarak bilgi ve iletişim sistemleri kullanılarak bilgi akışının kötüye kullanılması olan siber terorizmin de bulunduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Baykal, siber terorizmin şirketler, finans kurumları ve bankalar, sağlık endüstrisi gibi sektörleri hedef alarak, toplum düzenini etkilemeyi amaçladığını kaydetti.

Kuantum çağına doğru

Doç. Dr. Baykal, bilgi çağında savaşın ''ağ merkezli savaş'' haline geldiğini, gelecekteki savaşın ise ''bilgi merkezli savaş'' olacağını belirterek şöyle devam etti:

''Bilgi savaşlarında geldiğimiz nokta 'Birileri bizi gözetliyor' noktasıdır. Echelon, yani bütün bilgisayar ve iletişim ağlarının gözetlenmesi sisteminin, bugün terörist gruplar, uyuşturucu tüccarları, politik ve istihbarat amacıyla kullanıldığı ileri sürülüyor. Ticari hırsızlık ve kişisel mahremiyetle ilgili konularda kullanıldığı iddiaları da var. Bunun dışında, e- postaları ve iletilen dosyaların içeriklerini izleyen yazılımlar da kullanılıyor. Gelecekte, bugün çok güvenli sandığımız sistemler saldırıya açık olacaktır. 19. yüzyıl makine çağı, 20. yüzyıl bilgi çağı olarak bilinmektedir. 21. yüzyıl da kuantum çağı olacaktır.''

Taklit yerine sentez

Hava Elektronik Sanayii AŞ (HAVELSAN) Genel Müdürü Dr. Faruk Yarman ise ''Devlet yönetimindeki asker-sivil ayrımı kalkmış, savunma, siyaset, ekonomi, teknoloji, sosyoloji ile stratejik, operasyonel ve taktik uzaylar kaynaşmıştır'' diye konuştu.

Yarman, şunları kaydetti: ''Bilgi çağını yakalayamayan ulusların geleceği karanlık. e-dönüşümü oluşturmak ve yaşatmak zorundayız. Ancak öncü ulusların geçmişini taklit etmek yerine deneyimlerinden yararlanmalı, kendi sentezimizi bulmalıyız. Çünkü bilgi çağını yaratanlar, internet sitelerinden bizi eğitirken koşulluyorlar. e-devlet, bürokraside daha az kaynak, daha çok hizmet, savunmada daha düşük bütçe, daha çok güvenlik, yurttaşlar için de daha az gayret, daha çok refah demektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber