Başbakan Anayasa paketinin 'mutabakatla' yasalaşması için talimat verdi

Haber Giriş : 30 Ağustos 2005 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti yönetimine, Anayasa değişiklik paketinin "mutabakatla" yasalaşması için talimat verdi. Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda CHP'yi ikna etmeye çalışacak olan parti kurmayları, paketin uzlaşma sağlanarak Meclis'ten geçirilmesi için uğraşacak.

Başbakan Erdoğan, Anayasa değişiklik paketinin Meclis'te sağlanacak bir mutabakatla yasalaşması için kurmaylarını görevlendirdi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu tarafından hazırlanan 50 maddelik Anayasa paketine son şeklini Erdoğan verdi. Başbakanlık Resmi Konutu'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti yönetimiyle biraraya gelen Erdoğan, Anayasa'da köklü değişiklikler öngören paketin mutlaka CHP ile uzlaşma sağlanarak çıkarılmasını istedi.

AK Parti, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı olarak bilinen 2B düzenlemesi, Yükseköğretim Kanunu'nda (YÖK) değişiklik, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik, YAŞ kararların yargı denetimine açılması, milletvekili dokunulmazlığı, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesi gibi maddelerin yer aldığı Anayasa değişiklik paketinin yasalaşması için ön şartı belirledi. İzlenecek stratejiye göre, paket Meclis'te bulunan iki partinin uzlaşmasıyla yasalaşacak. Erdoğan, CHP'nin ikna edilmesi için AK Parti Grup Başkan Vekilleri Salih Kapusuz, Eyüp Fatsa ve Sadullah Ergin'i görevlendirdi.

Başbakan Erdoğan, yeni yasama döneminde Meclis'in en önemli gündem maddelerinden olan Anayasa paketinin uzlaşma içinde yasalaşması için CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile de bir görüşme yapmayı planlıyor. Meclis açıldıktan sonra gerçekleştirilecek görüşmenin ardından Anayasa paketiyle ilgili izlenecek yol haritası da netleşmiş olacak. CHP ile yakalanacak mutabakatın ardından değişiklik paketi "öncelikli" olarak Meclis gündemine getirilecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Meclis'te sağlanan uzlaşmaya rağmen değişikliği kabul etmemesi halinde hükümet, içinde referandum başta olmak üzere değişik alternatifleri de gündemine alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber