'Maliye Personeli Olmasında Ne Olursa Olsun Denmemeli'

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunundaki değişiklik 24.12.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle, kamu kurumlarındaki Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında ihdas edilen Daire Başkanlığı kadrolarından ikisine ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kadrolarına, Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı, atanma imkanı getirilmiştir. Ancak, bazı kamu kurumlarının yapılacak işin önemini fark etmediğinden subjektif kıstaslarla atama yoluna girmektedir. Konunun önemine dair açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2006 01:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5018 SAYILI YASA VE MALİYE PERSONELİ

Bilindiği üzere 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 24.12.2005 tarih ve 26033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun TBMM ve Cumhurbaşkanlığı süreci hatırlandığında Cumhurbaşkanı tarafından Maliye Bakanlığının farklı Genel Müdürlüklerinde Şube Müdürü kadrosunda bulunanların Kariyer Uzmanlıklarına atanmasında gerekli şartları taşıyıp-taşımadıkları ve muhasebe yetkililiğine atanmanın şartlarının kanunla belirlenmesi noktalarından veto edildiği ve TBMM' nin Cumhurbaşkanlığının hukuki gerekçeleri doğrultusunda değişiklikler yaparak tasarıyı kanunlaştırdığı görülecektir.

Yukarıda belirttiğimiz süreç son derece doğal ve Cumhurbaşkanının hukuksal gerekçesinin TBMM i tarafından da kabul görmesi açısından da kurumların uyumlu çalışmasına bir örnek.

Burada dikkatten kaçan başka bir nokta var. Cumhurbaşkanına giden ilk kanun metninin Geçici 1 nci maddesinin 1 nci fıkrasında ?Bu kanunla kurulan Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında ihdas edilen Daire Başkanlığı kadrolarından ikisi (İçişleri ve Adalet Bakanlıklarında biri ) ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kadrolarına (Emniyet Genel Müdürlüğü hariç) Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunan personel arasından idareler tarafından 01.01.2006 tarihi itibariyle atanırlar. Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar bu Kanuna ekli (2) sayılı cetvelle ihdas edilen Müdür kadrolarına da atanabilirler.? ibaresi yer almaktaydı.

Ancak Cumhurbaşkanı vetosunda bu konuda herhangi bir itiraz olmamasına rağmen Kanunun TBMM de tekrar görüşülmesinde Kanunun Geçici 1 nci maddesinin 1 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirildi. ?Bu kanunla kurulan Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında ihdas edilen Daire Başkanlığı kadrolarından ikisi ( İçişleri ve Adalet Bakanlıklarında biri ) ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kadrolarına (Emniyet Genel Müdürlüğü hariç ) Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunan personel arasından ilgili idarelerce 01.03.2006 tarihine kadar ?atama yapılabilir?. Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar bu kanuna ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen idarelerde tahsis edilen Müdür kadrolarına da atanabilirler.? şeklinde daha önce ?atanır? olan ibare ? atanabilir? e dönüştürüldü. Burada kurumların talepleri, baskıları, atama yapacakları personeli kendilerinin belirleme isteği mutlaka etkili oldu.Belli noktalarda bu gerekçeleri haklı bulmamakta mümkün değil. Ancak bazı kurumların yaklaşımlarından ? atanabilir? in Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının anılan kadrolara atanmaması gerektiği ve mutlaka kurum personeli arasından atanması gerektiği sonucuna yol açtığını da görmek gerekiyor.

Ortaya çıkan bu sonuca Maliye Bakanlığı personeli açısından bakıldığında mutlaka bir çok arkadaş istedikleri kurumlardaki istedikleri görevlere gelemeyecekler, aynı görevin birden çok arkadaş tarafından istenilmesi nedeniyle gereksiz kırgınlıklar yaşanacak veya kurumdan böyle bir görevi talep ettiği için belki de hiçte hoş olmayan bir davranışla karşılaşabilecektir.Bunlar mutlaka yaşanacaktır.

Bizim burada ele alacağımız konu bunların dışında maliye personelinin bu kadrolara atanmasının kurumlara getireceği avantaj veya dezavantajların ne olacağı ile ilgili.

1- 5018 sayılı kanun kapsamındaki kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrolünün sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı kadrolarına yapılacak atamalardaki nitelikler son derece önemlidir. 5018 sayılı yasanın uygulanmasının ilk yıllarında yaşanacak sorunlar ve kurumların alt yapısının bu yasa için hazır olmadığı da düşünüldüğünde komplike bir çalışmayı gerektiren bu kadrolara yapılacak atamalarda liyakat ve kariyerin mutlaka belirlenmesi uygulamanın içinde bulunan ve bilgi birikimleri ve deneyimleri ile yıllardır bu işleri yapan Bütçe Dairesi Başkan ve Başkan Yardımcılarından yararlanılması gerekmektedir.

2- 5018 sayılı Kanun kapsamında yapılacak harcamalarda birinci derece sorumluluk Harcama Yetkilisine ait olduğundan Muhasebe Yetkilisinin mevzuata uygunluk denetiminin ortadan kalkması ve ihale komisyonlarına artık maliye üyesinin girmeyecek olması gibi gibi nedenlerle yapılacak harcamalarda ve işlemlerde kurumların eskisine göre daha dikkatli ve özenli davranmaları bir zorunluluktur.Bu nedenle de bu konuda mevzuat donanımına sahip Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının bu görevlerde yer alması idareyi rahatlatacaktır.

3- Kurumlarda geçici görevli olarak bir yıl süre ile çalışacak Maliye Bakanlığı personeli (şef,memur) ile ortak kurumsal dilin kullanılması ve uyumlu ve verimli çalışılabilmesi açısından da Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının anılan görevlerde yer alması son derece önemlidir. Maliye Bakanlığı personelinden (şef,memur) kendisini yetiştirmiş ve yapılan işin birinci derecede öznesi olanların kuruma geçmeyi düşünüp düşünmemesi de bir çok kez beraber çalıştığı amire ve onun yaklaşımına bağlı olacaktır.

4- Say 2000 i, BYES gibi teknik konular ve muhasebe sisteminde yaşanan değişiklikler , maaşların belli bir süre sonunda sistem üzerinden bordroya gerek kalmadan hesaplanacak olması, tedavi ödemelerinin yine sistem tarafından yapılacak olması yapılan işleri daha karmaşık kılmakta ve sürekli takip edilmesini gerektirmektedir.Ayrıca üniversitelerde Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bütçelerinin de üniversite bütçelerinin içine dahil edilmesi yapılan işi daha bir karmaşık hale getirmiştir.Dolayısıyla bu birimlere yapılacak atamalardaki tercihlerde son derece önemlidir.

Yukarıda belirttiğimiz gerekçeleri ayrıntılara girdiğimizde daha da artırabiliriz.Kurumların yapmış olduğu objektif atamalara ve bazı kurumlarda bu işleri yürütecek kalifiye personellerin olduğuna kuşku yok.Ancak bu kadroların subjektif kriterlere göre veya Maliye personeli olmasında ne olursa olsun diye doldurulması hiçte istenen sonuçları doğurmayacaktır.

Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları olarak bu uyarıyı yapmamızda bir kadroyu kapma telaşımızın olduğu düşünülmesin, mutlaka bu kadrolarda çok verimli olarak çalışacak ve kurumu da bu konuda rahatlatacak bir çok arkadaşımız bu kadrolara atanamayacak, ama biz ileride ?Bak biz dememiş miydik? demenin de yaşanabilecek sorunları çözemeyeceğine olan inancımızla son bir kez düşüncelerimizi kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşmak istedik.Tabi ki takdir sizin.

Saygılarımızla,

BÜTÇE DAİRESİ BAŞKAN YARDIMCILARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber