Hastane yöneticileri için görevde yükselme sınavı yapılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ağustos 2013 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Hastaneleri Birliklerinde Yönetici ve Uzmanlık için Görevde Yükselme Sınavı Yapılmalıdır.

Hastaneler birliğin de genel sekreter olabilmek için belirleyici herhangi bir objektif kriter olmadan en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ve 8 yıl iş tecrübesi, idari ve mali işler başkanları, müdürler ve müdür yardımcıları için en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ve 5 yıl iş tecrübesi yeterli olabiliyor.

02.11.2011 tarih ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Birlik Personelinin Niteliği ve Statüsü” başlığını taşıyan 32. maddesi ile genel sekreter, idari ve mali hizmetler başkanları, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcıları vb. kadrolar istihdam edilebiliyor.

“MADDE 32-(2) Genel sekreter, idarî ve malî hizmetler başkanları, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde, genel sekreter için 8 yıl, idarî ve malî hizmetler başkanları, hastane yöneticisi ve müdürler için en az 5 yıl iş tecrübesine sahip olmak şarttır.”

663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40. maddesi ile 07/03/2012 tarihli ve 28226 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Bağlı Kuruluşları Hizmet Birimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesine dayanılarak 31/10/2012 tarih ve 3131 sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe giren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge yayımlanmıştır.

Yönergenin 8/2.maddesinde “idari ve mali işler başkanları, hastane yöneticileri, başhekim ve müdürler genel sekreterin teklifi üzerine sözleşme yapar. Uzman personel ile büro görevlilerinin sözleşmeleri genel sekreter tarafından yapılır. Başhekim yardımcılarıyla başhekimin, müdür yardımcılarıyla ilgili müdürün teklifi üzerine hastane yöneticisi tarafından sözleşme yapılır. “ hükmü yer almaktadır.

Sözleşmeli istihdam edilecek sözleşmeli uzman personelin sözleşmeleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından “Kamu Hastaneleri Birliklerinde Çalıştırılacak Sözleşmeli Uzman ve Büro Görevlilerinin İşe Alınma ve Birliklere Dağılımına İlişkin Usul ve Esaslar” 12. maddesine göre; doğrudan genel sekreter tarafından imzalanmaktadır.

Büyük yetkilerle donatılmış genel sekreter olabilmek için en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ve 8 yıl iş tecrübesi yeterli olabiliyor.

Burada kamu veya özel sektörden gelecek kişilerden en azından sağlık sektöründe en az 8 yıl iş tecrübe şartı denilerek şartlar belirginleştirilebilir.

Aksi takdirde özel veya kamuda herhangi bir alanda 8 yıl iş tecrübesi olan sağlıkla ilgili olmayan kişiler genel sekreter olabilir.

Sağlığı sağlıkçıların dışında herkes yönetmeye talip olabilir. Eğitim durumu olarak genel sekreter olabilmek için, sağlık alanında en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ile beraber Sağlık idaresi yüksekokulu, sağlık kurumları yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan yüksekokul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar tercih edilmek kaydıyla deniler şartlar belirginleştirilebilir.

İdari ve mali işler başkanları, müdürleri ve müdür yardımcıları için kamu veya özel sektörden gelecek kişilerden en azından sağlık sektöründe en az 5 yıl iş tecrübe şartı, eğitim durumu olarak sağlık alanında en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ile beraber sağlık idaresi yüksekokulu, sağlık kurumları yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan yüksekokul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar tercih edilmek kaydıyla fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olma şartı konulması kanaatini taşımaktayız.

Sağlık bakım hizmetleri müdür ve müdür yardımcılığı için hemşirelik, ebelik, sağlık memurluğu alanında lisans mezunlarının en az 5 yıl iş tecrübe şartı getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tüm illerde genel sekreterler, idari ve mali işler başkanları, hastane yöneticileri, müdürler ve uzmanlarla sözleşmeler yapılarak, bu göreve getirilen kişilere yüksek oranda ücret ödenmektedir. Belirtilen göreve getirilen kişiler objektif kriterlerde, gerçek anlamda yazılı veya sözlü sınav yapılarak mı sözleşmeler yapıldı? Bilinmemektedir.

Kamu hastaneleri birliklerinin yapılanmaları incelendiğinde yönetici ve uzman personel sayılarının fazlasıyla genişletildiğini, bu kadrolara sınav veya objektif kriterler olmadan genel sekreterlerin uygun görüşleriyle beraber yüksek ücretle sözleşme imzalandığı görülmektedir.

Kesin bir rakam olmamakla beraber basında çıkan haberlere göre en düşük uzman ve yönetici maaşının 3.000 TL olduğu belirtilmektedir. Genel sekreter dilediği kişilerle sözleşme imzalayabilir.

Mevzuat buna uyumlu hale getirilmiştir. Kamu hastaneler birliğinde görev yapan, doktor, hemşire, sağlık memuru, sağlık teknikerleri ve teknisyenleri vb. diğer çalışanların gelirlerinde gözle görülür artışlar olmadığı için ilgili personellerin çoğu ek ödemelerini sabit ücret olarak aldığından sağlık müdürlükleri veya halk sağlığı müdürlüklerine gitmek için çaba sarf etmektedirler.

Asıl işi yapan personellerin ücretlerinde artışlar yapılarak bu personellerin hastanelerde severek çalışmaları sağlanmalıdır. Ek ödemeler veya başka şekillerle özellikle hastanelerde çalışan personellerin ücretlerinin artırılması gerekmektedir. Kamu hastaneleri birliklerinde yöneticilere, sözleşmeli uzman ve büro personeli görevlendirmelerinde objektif kriter olmaması ve verilen yüksek ücret sağlık çalışanlarını huzursuz etmektedir.

Sağlık Bakanlığı hastaneler birliklerinde yönetici ve uzman statüsünde yaptığı sözleşmelerde liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasını esas alarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları düzenlemelidir.

Genel sekreterler de dâhil tüm yöneticiler ile uzmanlar ÖSYM tarafından bilgi ve tecrübelerini ölçen objektif bir sınav yapılmalıdır. Puan üstünlüğüne göre objektif ve şeffaf kriterlerde yönetici ve uzmanlarla sözleşme yapılması, yönetici ve uzman istihdamında Sağlık Bakanlığı veya bağlı kuruluşlarında görev yapma şartı en az yüksek lisans/doktora mezunu olma şartı getirilmelidir. Tüm sağlık çalışanları objektif kriterlerde yapılacak görevde yükselme sınavını beklemektedir.

Özkan AYDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber