'Yargıtay'ın sağlıksız gıda kararı çok önemli'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Başkanı avukat Bülent Deniz, Yargıtay'ın kırmızı biberle ilgili aldığı haksız rekabet kararına ilişkin olarak, ''Bu kararla birlikte bundan sonra kendisine güvenen gıda firmaları bu yönde davalar yağmuru başlatmak suretiyle piyasaya bir kontrol sistemi getirecekler'' dedi.

Deniz, Yargıtay'ın konuya ilişkin kararını, özellikle tüketiciler açısından çok önemli bir karar olarak nitelendirdi.

Bülent Deniz, bundan sonra gıda sektöründe, gerçekten tüketici sağlığına öncelik vererek üretim yapan ve maliyetleri bu nedenle çok yükseldiği için satış yapamamaktan şikayet eden bütün firmaların, kendi sektöründe kendileri gibi tüketici sağlığına riayet etmeksizin düşük maliyetli üretim yapan firmalar aleyhine bu tip davaları açarak, piyasa için kontrol sistemi sağlayabileceklerini söyledi.

Tüketici sağlığına aykırı gıda üretimi konusunda denetimin devlette olduğunu ancak araç, gereç ve teknoloji yetersizliği nedeniyle bu denetimin tam olarak sağlanamadığını kaydeden Deniz, şu görüşleri dile getirdi:

''Tüketici de raf karşısında ucuz olan gıdayı tercih ediyor ister istemez. Bu da kendi sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Bu kararla birlikte bundan sonra kendisine güvenen gıda firmaları bu yönde bir davalar zinciri, davalar yağmuru başlatmak suretiyle piyasaya bir kontrol sistemi getirecekler.''

''BUNDAN SONRAKİ DAVALAR DAHA ÇABUK GÖRÜLECEK''

Bülent Deniz, önemli bir diğer noktanın, kararın sağlığa aykırı gıdaları satan marketleri de kapsaması olduğuna dikkat çekerek, ''Bundan sonra herhangi bir market sağlığa aykırı olup olmadığına dikkat etmeksizin bir gıdayı rafına koyup satışa sunamayacak. Çünkü böyle bir konuda kendisi davalı duruma düşüp, yaptırımla karşı karşıya kalabilecek. Karar, piyasaya çok yönlü kontrol getiren çok önemli, tarihi bir karardır'' diye konuştu.

Haksız rekabetin hukuki bir kavram olduğunu belirten Deniz, bu anlamda tüketicinin tek başına böyle bir dava açmasının söz konusu olamayacağını aktardı.

Deniz, davanın gıda firmalarının taraf olabileceği bir dava tipi olduğuna değinerek, şunları söyledi:

''Yargıtay'ın bu kararı bir içtihat niteliğindedir. Bundan sonraki davaların daha çabuk görüleceğini düşünüyoruz. Gıda firmaları sürekli bağırıyorlar (Biz tüketici sağlığına dikkat ederek üretim yapıyoruz. Maliyetimiz bu yüzden çok yükseliyor, bunun için de pazarda pay sahibi olamıyoruz. Merdiven altı firmalar gelip bizim pazarımızı ele geçiriyorlar). Bu, firmaların şikayetlerinde ne kadar samimi olduklarını da ortaya koyacaktır. Kendine güvenen firmaları, bu davaları açıp açmayacakları konusunda bir samimiyet sınavından geçiriyoruz aslında...''

DAVA

Müsan Gıda isimli firmanın, ucuz ve aflatoksinli biber satarak haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle iki baharat firması ve bir alışveriş merkezi aleyhine Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açtığı dava sonucu mahkeme, firmayı haklı bularak haksız rekabet sonucuna varmıştı.

Temyiz üzerine Yargıtay da firmayı haklı bulmuş ve mahkeme kararı üzerine 100 binin üzerindeki tiraja sahip ulusal bir gazete aracılığıyla üç şirketin kamuoyuna teşhir edilmesine karar verilmişti.

Kararda, haksız rekabete yol açan ve aflatoksin içeren biberlerin toplanıp imha edilmesi de istendi.

Dava, yaklaşık 5 yıl sürmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber