'Hedefimiz, 2007'de emeklilik ve sağlık sigortasını hayata geçirmek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2006 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Bizim planlamamız, eğer takvimde yavaşlama olmazsa 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren hem Genel Sağlık Sigortası'nı hem de Emeklilik Sigortası'nı yürürlüğe koymak'' dedi.

Başesgioğlu, İstanbul Sanayi Odası'nın Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''1 Ocak 2007'den itibaren vatandaşların özel hastanelerde de para ödemeden tedavi olup olamayacağı'' yönündeki sorusu üzerine, Genel Sağlık Sigortası'nın bütün nüfusu kapsayan bir sağlık sigortası olacağını söyledi.

Sisteme finansman olarak, ödeme gücü olan kişilerin ödeme yapacağını veya geliri belli bir eşiğin altında olanların priminin devlet tarafından ödeneceğini belirten Başesgioğlu, ''Dolayısıyla Genel Sağlık Sigortası Fonu'na ister kendi gücü olsun, isterse devlet ödesin, bir şekilde finansmanın sağlanması için prim ödenecek'' dedi.

Hastanelerde prim ödendiği sürece vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini dile getiren Başesgioğlu, şunları kaydetti:

''Sistem, hastadan iki noktada fark alınmasına izin veriyor. Hastaneler, otelcilik hizmetlerinde fark alırken, bir de (öğretim üyesi farkı) dediğimiz, vatandaşın istediği profesörü seçmesi gibi bir tercihinden dolayı fark alınacak. Bunun dışında bütün tedavi giderleri Genel Sağlık Sigortası tarafından karşılanacak.''

Bugün alınan bazı katkı paylarının yeni sistemde de alınmaya devam edeceğini ifade eden Bakan Başesgioğlu, sistemin finansmanına katkı açısından bunun şart olduğunu söyledi. Başesgioğlu, ''Bunun dışında ilave bir yük, gerek işverene, gerekse vatandaşlarımıza getirmiyor'' dedi.

KADEMELİ GEÇİŞ

Yasanın Meclis Genel Kurulu'ndan geçtiğini, Cumhurbaşkanı'nın onayında olduğunu belirten Başesgioğlu, ''Bizim planlamamız, eğer takvimde yavaşlama olmazsa 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren hem Genel Sağlık Sigortası'nı hem de Emeklilik Sigortası'nı yürürlüğe koymak'' diye konuştu.

Murat Başesgioğlu, bu yasayı yürürlüğe koyarken büyük bir dönüşüm olacağı için kademeli bir şekilde hayata geçirmek istediklerini ifade ederek, ''Genel Sağlık Sigortası'nda aile hekimliğinin tamamlanması gerekiyor. Birdenbire çok sert bir geçiş yapmak istemiyoruz. Kademeli olarak veya pilot iller seçerek bu uygulamaya başlayacağız'' dedi.

Başesgioğlu, bir gazetecinin ''Genel Sağlık Sigortası'nın finansmanında sorun yaşanıp yaşanmayacağına'' ilişkin bir soru üzerine, sistemin finansmanına devletin katkısı olduğunu kaydetti.

Devletin emeklilik programına yüzde 5, Genel Sağlık Sigortası'na yüzde 3 katkı verdiğini belirten Başesgioğlu, ayrıca sistemin açığının da her yıl Hazine'den karşılanmak üzere kompanse edileceğini ifade etti.

Sağlık harcamalarının devamlı artan eğilimine dikkati çeken Başesgioğlu, yeni bulunan bir ilaç veya yöntemin sağlık harcamalarını yükselttiğini söyledi.

''Önemli olan bu artışları kontrol altında tutabilmemiz'' diyen Başesgioğlu, artış eğilimlerinin denetlenebilmesinin önemine vurgu yaptı. Murat Başesgioğlu, şunları kaydetti ''Bizim yaptığımız hesaba göre, eğer biz sistemi kontrol etmezsek, başı boş bırakırsak, sağlık harcamalarımızın büyük ölçüde artacağını görüyoruz. Genel Sağlık Sigortası'nı sağlıkta dönüşüm programıyla hayata geçirdiğimiz zaman, bu başıboş bırakmış olmaktan dolayı doğacak maliyetin çok çok altında bir maliyet karşımıza çıkıyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber