Memur sendikaları 1150 YTL isteyecek

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu sözleşmede hedeflerini ?yoksulluk sınırı? olarak belirleyen memurlar, 14 Temmuz'da meydana inecek

MEMUR sendikaları, bu yaz hükümeti terletecek. 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelere yaklaşık bir ay kala, sendikalar taleplerini netleştirmeye başladı. Türkiye Kamu Sen, ortalama memur maaşının, bir kişinin yoksulluk sınırı olan ?bin 150' YTL'ye çıkarılmasını talep edecek. Memur Sen, maaş zammıyla birlikte enflasyon farklarını da gündeme getirmeye hazırlanırken, KESK bunun için 14 Temmuz'dan itibaren meydanlara inme kararı aldı. Sendika başkanları, beklentilerini ve yapılan hazırlıkları Tercüman'a anlattı.

Hedef, yoksulluk sınırı

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, mali, sosyal, demokratik ve çalışma şartları olarak dört ana konuda taleplerinin bulunduğunu belirtirken, görüşmelerde öncelikle kayıpların telafisini isteyeceklerini söyledi. Geçen yıl, yüzde 5'lik enflasyon hedefi göz önüne alınarak maaş zamlarının belirlendiğini hatırlatan Akyıldız, ?Ancak daha şimdiden bu rakamların tutturulamayacağı ortaya çıktı. Biz, bunun toplu pazarlık masasına taşınmadan temmuz maaşlarına yüzde 7.5 zam yapılarak konulmasını istiyorduk. Ancak bu oran yüzde 2.5 olarak açıklandı. Bu sebeple öncelikle bu konuyu gündeme getireceğiz? ifadesini kullandı. Akyıldız şöyle konuştu: ?Şu an ortalama maaş 741 YTL'dir. Bu sene hedef, ortalama maaşları, bir kişinin yoksulluk sınırı olan bin 150 YTL'ye çıkarmaktır.?

Artış yansıtılmalı

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, bu yıl 2 iş kolunda memurları temsil edeceklerini hatırlattı. Görüşmelerde, grev ve toplu sözleşme hakkının verilmesini talep edeceklerini, 2004 ve 2005 yıllarında görüşülen ve mutabakat zaptı altına alınan konuların hayata geçirilmesini isteyeceklerini belirten Aksu, ?Maaşlar konusunda, bu yıl enflasyonun üzerinde ve aynı zamanda Türkiye'nin büyüme oranına paralel olarak (refah payı) talebimiz olacak? diye konuştu.

KESK meydanlara iniyor

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, temel ücret talebinin olmasını istediklerini, bu yıl enflasyon ve refah payını da dikkate alınmasını beklediklerini vurguladı. Enflasyondaki farklılıktan dolayı yüzde 10 civarında ek zam yapılması gerektiğinin altını çizen Tombul, ?Biz, 14 Temmuz'dan itibaren meydanlara iniyoruz? ifadesini kullandı. Tombul, dava açmaya hazırlandıklarının da altını çizdi. 15 Ağustos'tan itibaren hükümetle masaya oturacak sendikalardan Kamu Sen 8, Memur Sen 2, KESK de 1 iş kolunda memurları temsil edecek.

Maaşlar döviz bazında % 20 eridi

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, son 1 yılda memur maaşları dolar ve Euro karşısında yüzde 9 ila 20 oranları arasında değer kaybetti. Araştırmaya göre, memur maaşları 2005 yılı Haziran ayı ile 2006 yılı Haziran ayı arasındaki 1 yılda YTL düzeyinde artış göstermesine rağmen, dolar ve Euro karşısında geriledi. Buna göre, müsteşar ve genel müdür maaşı dolar bazında yüzde 17, Euro bazında yüzde 20, en yüksek derecedeki profesör maaşı dolar bazında yüzde 16, Euro bazında yüzde 19, hizmetli maaşı dolar bazında yüzde 9, Euro bazında yüzde 12, 9/1 derecedeki öğretmenin maaşı dolar bazında yüzde 11, avro bazında yüzde 14 oranında azaldı. Öte yandan, benzin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle bir otomobil deposunu doldurmanın maliyeti bir yılda yüzde 61 oranında arttı. Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, konuya ilişkin eğerlendirmesinde, piyasalarda son yaşanan dalgalanmaların en çok memurları vurduğunu savundu.

Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber