İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kısırlık, çaresizlik olmaktan çıkıyor

Son yıllarda gelişen teknoloji, yüzde 100 hareketsiz sperme sahip kişilere baba olma imkanı sunuyor. Testisten biyopsi ile sperm elde edilmesiyle kısırlık çaresizlik olmaktan çıkıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2016 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kısırlık, çaresizlik olmaktan çıkıyor

Bahçeci Sağlık Grubu Doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Tansel Kaplancan, çocuk sahibi olmaya engel kısırlık nedenleri arasında en sık görülenin "erkeklerden kaynaklı" kısırlık çeşitleri olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Tansel Kaplancan, kısırlık hakkında şu bilgileri verdi: "Daha az oranlarda sperm yapımından sorumlu olan hormonlardaki bozukluklar (düşüklükler) ve genetik yapı ile ilgili problemler tespit edilmektedir. Genetik yapı bozukluklarından 'Klinefelter Sendromu' adı en sık görülen kromozom bozukluğudur. Kısırlık problemi olan erkeklerin yalnızca bir kısmını oluşturan ve 'Hipogonadism' olarak adlandırılan beyinden salgılanan sperm yapımından ve testosteron hormonu yapımını sağlayan hormonların eksik olduğu hasta grubunda, ilaç tedavisi ile sperm çıkışını sağlanabilir. Bu erkeklerde yine 'Azoospermi' olarak adlandırılan sperm çıkışının hiç olmaması durumu söz konusudur. Erkek kısırlıklarının en zoru azoospermi durumudur. Sperm çıkışının olmaması doğuştan veya sonradan gelişmişte olabilir. Bu erkeklerde ilaçla tedavi edilebilen ve yüz güldürücü sonuçlar alınan, tek erkek infertilite (kısırlığı) durumudur. Ancak erkeklerin bu mutlu sona ulaşabilmeleri için en az 1 yıl süre ile düzenli olarak ilaç kullanmaları ve takip edilmeleri gerekir" dedi.

Hiç spermi olmayan önemli sayıda hasta bulunduğunu belirten Kaplancan, "İlk kez ABD'de 1999 yılında uygulanmaya başlayan Mikro TESE operasyonu; sperm üretim bozukluğu olan ve ilaçla tedavi edilemeyen erkeklerin bugün için çocuk sahibi olmalarında tek çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu yolla testis dokularından elde edilebilen spermler mikroenjeksiyon yoluyla eşlerinin yumurtalarına aktarılarak başarılı bir şekilde embriyo gelişimi ve gebelik sağlanabiliyor. Başarı oranına genel olarak bakıldığında sperm bulma başarısı yüzde 50 civarındadır. Ancak örneğin, inmemiş testisi olan erkeklerde buluğ çağından önce testis indirme operasyonu geçirmiş olanlarda ve testis boyutları iyi düzeylerde ise yüzde 65-70 oranlarında sperm bulma şansı vardır. Geçmişte hiç şans tanınmayan, kromozom yapı bozukluğu olan erkeklerde bile bu yeni teknikle sperm elde etme oranı ortalamalara yükseldi. Uzmanlar tarafından yapılan 'Klinefelter Sendromu'olarak adlandırılan ve doğuştan kromozom yapı bozukluğu olan erkeklerde yapılan araştırmalarda; sperm bulma olasılığının yaşla ilgili olduğunu tespit etti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber