Ankara'da ekmeğe ve simite zam hazırlığı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2006 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da ekmeğe zam hazırlığı...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatları ile girdilerdeki artışın, fırıncı esnafını ekmeğe yüzde 30 zam yapmaya mecbur bıraktığını belirterek, olası zammın sinyalini verdi.

Bu arada zammın yürürlüğe girebilmesi için Ankara Fırıncılar Odasının, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (ANKESOB) zam başvurusunda bulunup onay alması gerekiyor.

Balcı düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki olası ekmek zammı konusuna açıklık getirdi.

Yaklaşık 4 yıldan bu yana ekmeğe zam yapılmadığını belirten Balcı, ancak un fiyatlarına yapılan zam sonunda, firmasına göre 26 ile 28 YTL arasında değişen fiyatlarda satılan 50 kiloluk torba unun fiyatının 33 ile 34 YTL arasında satılmaya başladığını bildirdi.

Enerji fiyatları ve artan işçilik maliyetleri ile diğer girdilerdeki artışların ekmeğe zammı kaçınılmaz kıldığını belirten Balcı, aslında fırıncı esnafının zamdan yana olmadığını söyledi.

4 yıldır ekmeğe zam yapılmamasının da, bunun en iyi göstergesi olduğunu belirten Balcı, yapılacak yüzde 30'luk zam 4 yıla bölündüğünde, ortalama yüzde 8'lik bir artışa tekabül ettiğini söyledi. Balcı, un ve girdi fiyatlarındaki artışın ekmeğe yüzde 30'luk zam yapmayı kaçınılmaz kıldığını anlattı.

ZAM OLURSA 200 GRAM EKMEK 40 YKr OLACAK

Şu anda ekmeğin kilogram fiyatının 1,5 YTL olduğunu belirten Balcı, olası yüzde 30 zamla bu fiyatın 2 YTL'ye çıkacağını söyledi.

Balcı, ekmeğe yüzde 30 zam yapılması halinde şu anda 25 YKr'den satılan 150 gram ekmeğin fiyatının 32,5 YKr'ye, halen 35 YKr'den satılan 200 gram ekmeğin fiyatının 40 YKr'ye, halen 500 YKr'den satılan 300 gram ekmeğin fiyatının da 65 YKr'ye yükseleceğini bildirdi.

Ekmeğe zam yapmanın basına yansıdığı gibi serbest olmadığını, 'izne bağlı' olduğunu belirten Balcı, fırıncıların bulundukları yerdeki ticaret odasına kayıtlı olmaları halinde zam için ticaret odasına, Esnaf ve Sankarlar Odaları Birliğine kayıtlı olmaları halinde de buraya başvuruda bulunmaları gerektiğini anlattı.

Balcı, fırıncaların başvuru üzerine söz konusu yerlerin belirleyeceği oranda zam yapması gerektiğini anlattı.

İSTANBUL'DAKİ EKMEK ZAMMINA ELEŞTİRİ

Balcı bu arada, İstanbul'da bazı ilçelerde bir kısım fırıncıların, hiç bir yerden izin almadan zam yaptıklarını, yapılan zammın yasal olmadığını ve bir an önce geri çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Ankara'da da ekmeğe zam yapılması için Ankara Fırıncılar Odasının zam talebiyle Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (ANKESOB) başvurması gerektiğini anlatan Balcı, bu prosedürün tamamlanmasının ardından, Ankara'da ekmek zammının önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Balcı ayrıca, ekmek konusunda merdiven altı üretim yapıldığı ve tüketicinin sağlığı ile oynandığını, bunun önlenmesi ve ekmekte kalitenin arttırılmasına yönelik yetkililere yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını söyledi.

Yerel yönetimlerin her önüne gelene fırın açma ruhsatı verdiğini ve ruhsat verirken de hiç bir koşul aramadığını öne süren Balcı, bu durumu eleştirirken fırın açma izninin, eskiden olduğu gibi yine Tarım ve Köyişleri Bakanlığına verilmesi gerektiğini söyledi.

SİMİT DE ZAMLANACAK

Bir soru üzerine simitin ham maddesinin ekmekle aynı olduğunu belirten Balcı, ekmeğe zam yapılması halinde, buna bağlı simit fiyatlarının da artacağını kaydetti.

Bu arada A.A muhabirinin konuyla ilgili görüştüğü Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı da, son zamanlarda un fiyatlarında yaşanan artış, görüşmeleri devam eden toplu sözleşme görüşmeleri ve enerji fiyatları ile diğer girdilerde yaşan artışların, ekmeğe zammı zorunlu kıldığını savundu.

Yaralı, bugün yönetim kurulu olarak toplanıp bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber