Yargı mensupları ile uyum yasalarında gelinen nokta tartışılacak

Haber Giriş : 10 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin Türkiye raporu öncesinde "insan hakları ve işkence" konusunu masaya yatıran Türkiye, üst düzey kamu yöneticilerinin yanısıra yargı mensupları ile gelinen noktayı tartışacak.

Avrupa Birliği'nin Türkiye raporu öncesinde, "insan hakları ve işkence" konularında gelinen son nokta ve neler yapılabileceği konuları masaya yatırılacak. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile birlikte başlatılacak ortak girişim kapsamında 30 vali, vali yardımcısı ve kaymakam, bugün ve yarın Bolu Termal Otel'de yapacağı "yuvarlak masa" toplantısında Türkiye'de insan haklarını değerlendirecek. 20-21 Nisan tarihleri arasında ise Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in başkanlığında başta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok olmak üzere, 81 ilin DGM ve il cumhuriyet başsavcıları bir araya gelecek ve şimdiye kadar çıkartılan uyum paketleri ile anayasa değişikliklerini ele alacaklar.

Termal tesislerde yapılacak toplantıda, insan hakları ve demokratik ilkeler konusunda bilinç oluşturma, ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü , işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, sivil toplum örgütlerinin katkıları da konu başlığı olarak ele alınacak. Avrupa Konseyi ve Komisyonu üyelerinin de Türkiye'nin bugüne kadar aldığı mesafeyi belirtmeleri bekleniyor.

Toplantıya 30 vali, vali yardımcısı ve kaymakam katılacak. Böylece en üst düzey kamu yöneticilerinin de bu konuda bilinçlerinin arttırılması sağlanacak. Toplantıda, devletin sivil toplum ile ilişkilerindeki felsefe değişikliği de değerlendirilecek.

"Sivil toplum örgütleri geliştirilmeli"
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Vahit Bıçak, insan hakları konusunda il ve ilçe kurullarına yapılan başvuruların çok az olduğunu, bu kurullarına fonksiyonel hale getirilmesi gerektiğini belirtti. İnsan hakları sorununun devlet ile milletin birlikte hareket etmesiyle çözülebileceğini belirten Bıçak, bu kurullara duyulan güven eksikliğinin ve yeterince bilgi sahibi olmamanın getirdiği bir sonuç olarak az başvurulduğunu kaydetti.

Yargı, uyum yasalarını tartışacak
Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un da katılacağı 81 ilin DGM ve il cumhuriyet başsavcıları, 20-21 Nisan tarihlerinde Antalya'da Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in başkanlığında bir araya gelecekler. Başsavcıların tarihi buluşmasında, şimdiye kadar çıkartılan uyum paketleri ile anayasa değişiklikleri masaya yatıralarak, AB sürecinde bundan sonra nasıl bir yol izleneceği tartışılacak. Antalya'da iki gün sürecek olan toplantıda tüm başsavcılara söz hakkı verilerek AB uyum paketleri ve uygulama konusunda düşünce, eleştiri ve önerileri alınacak. Tüm bunlar daha sonra kitap halinde bastırılarak yargının tüm birimlerine dağıtılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber