Memur iş bırakacak ' savunması hazır'...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur iş bırakacak, hayat duracak

KESK'e bağlı Yapı-Yol Sen'in "ücret artışı, fiili hizmet zammı ve otoyollarla köprülerin ücretsiz olması" talepleriyle dün düzenlediği, iş yavaşlatma eylemi saat 19.00'a kadar sürdü.

Eylem nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çamlıca gişelerinde kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Eylemciler gişelerde pankart açarak trafiği durdururken, bazı araç sürücüleri klakson çalarak destek verdi, bazıları da trafiğin kapatılmasına tepki gösterdi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Yapı-Yol Sen üyelerinin iş yerlerindeki sorunların çözülmesini istediklerini söyledi. KESK'in, bugün Türkiye genelinde düzenleyeceği eyleme de değinen Tombul, posta, sağlık, eğitim, ulaşım başta olmak üzere tüm üye iş yerlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirileceğini, sadece hastanelerin acil servislerinde hizmet verileceğini bildirdi.

Acil olmayan ameliyatların da yapılmayacağını belirten Tombul, "Bütün Türkiye'de alanlara çıkacağız. İnsanca yaşama ücreti, iş güvencesi, toplu sözleşme hakkı ve nitelikli kamu hizmeti istiyoruz. Bütün vatandaşlarımız sıkıntı çekecek. Ama 364 gün hizmetin aksamaması için bunu anlayışla karşılamalarını istiyoruz" diye konuştu. Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin de, "İnsanca ücret sağlanana kadar mücadelemiz sürecek" dedi. Bugün de devam edecek eylem, FSM Köprüsü'nde saat 14.30'da başlayacak


İş bırakan memurun savunması hazır

KESK, iş bırakma eylemine katılanlar hakkında soruşturma açılması halinde kullanılmak üzere savunma örnekleri hazırladı.

KESK'in, iş bırakma eylemine katılacak sendikalı ve sendikasız memurlar için hazırladığı savunmalarda, ''uyarı amaçlı demokratik hak arama eyleminin, özlük hakların düzeltilmesinin yanı sıra toplu pazarlık ve grev hakkının sağlanması'' amacıyla düzenlendiği belirtiliyor.

Benzer şekilde daha önce yapılan ''hizmet üretmeme'' eylemleri sonucunda kamu çalışanlarına verilen disiplin cezalarının Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunduğu ifade edilen savunmalarda, Danıştay 11 ve 12. dairenin ortak heyetinin 12 Aralık 2001 tarihinde verdiği karara atıfta bulunuldu. Söz konusu karar şöyle:

''Davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntının kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 1 Aralık 2000 tarihinde 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmış olup, davacının, sendikal faaliyet kapsamında 1 gün süre ile göreve gelememesi fiilinin mazeret olarak kabulünün gerektiği, dolayısıyla 657 sayılı yasanın 125/C-b maddesinde öngörülen 'özürsüz' olarak 1 gün göreve gelmemek fiilinin sübuta ermediği görülmüştür.''

Savunmalarda, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından alınan karar gereği 5 Kasım 2003'te yapılan ''hizmet üretmeme'' eylemi nedeniyle verilen disiplin cezalarının da idare mahkemesi kararı ile iptal edildiği, Danıştayın da bu kararı onadığı ifade ediliyor.

Savunmalarda, ''Gerçekleştirmiş olduğumuz hizmet üretmeme eylemi ile hükümeti var olan haklarımızı tanımaya demokratik yoldan zorlamak istemekteyiz'' ifadelerine yer veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber