Unvan değişikliği sınavındaki 70 baraj notu için Danıştay'a dava açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, unvan değişikliği sınavına giren sağlık çalışanlarının 70 olan baraj notunun düşürülmesi için Danıştay'da dava açtı. Dava sendika lehine sonuçlanırsa unvan değişikliği sınavındaki 70 baraj notu düşecek. Böylelikle sınava giren binlerce kişiye unvan değişikliği şansı gelecek.

Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarını mağdur eden unvan değişikliği sınavlarındaki baraj notunun düşürülmesi için önce Devlet Personel Başkanlığı'na yazılı olarak başvuruda bulundu. Devlet Personel Başkanlığı bu başvuruya baraj notunun düşürülemeyeceği cevabını verdi. Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi bunun üzerine Devlet Personel Başkanlığı'nın ilgili yazısının ile Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'ndeki ve 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Esaslarına

Dair Yönetmeliği'nde yer alan, "Sınavda 100 üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılırlar" hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtı. Türk Sağlık-Sen'in dava dilekçesinde, baraj puanının çok yüksek olduğu ifade edilerek, 17 Aralık 2006 tarihinde yapılan Sağlık Bakanlığı Unvan Değişikliği Sınavında 4 bin 145 sağlık çalışanından sadece 663'ünün 70 baraj notunu geçtiği, 15 unvanda kazanan olmadığına ve bir çok unvanda sadece 2 ya da 3 kişinin geçer not aldığı belirtildi. Dava

dilekçesinde unvan değişikliği sınavının bir yeterlilik sınavı olmadığı, eleme sınavı niteliği taşıdığı da belirtilerek 70 olan baraj notunun kaldırılması ve daha objektif ve adil bir değerlendirme yapılarak personelin mağduriyetlerinin giderilmesi istendi.

İŞTE DAVA DİLEKÇESİ

DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİ SAYIN BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmenin durdurulması ve

Savunma süresinin kısaltılması taleplidir.

DAVACI : Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası

Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA

VEKİLİ : Av.Murat BAHADIR

Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA

DAVALI : Devlet Personel Başkanlığı/ANKARA

TEBLİĞ TARİHİ : 11.04.2007

DAVA KONUSU : Sağlık Bakanlığı tarafından 17.12.2006 tarihinde gerçekleştirilen Unvan Değişikliği sınavındaki 70 baraj notunun kaldırılmasının uygun olmadığı yönündeki Devlet Personel Başkanlığının 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ?Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin? 19.maddesinde yer alan:? Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.? Hükmünün ve ?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 12.maddesindeki:?Sınavda ( 100 ) üzerinden ( 70 ) puan alanlar başarılı sayılırlar.? Hükmünün öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurularak iptaline karar verilmesi talebimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin ? f ?bendi uyarınca; ? Üyelerin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını, her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak hakkına sahiptir.?Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı tarafından 17.12.2006 tarihinde gerçekleştirilen Unvan Değişikliği sınavındaki 70 baraj notunun kaldırılmasının uygun olmadığı yönündeki Devlet Personel Başkanlığının 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ?Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin? 19.maddesinde yer alan:? Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.? Hükmünün ve ?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 12.maddesindeki:?Sınavda ( 100 ) üzerinden ( 70 ) puan alanlar başarılı sayılırlar.? Hükmünün açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle, müvekkilim Türk Sağlık ?Sen' in üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini ihlal ettiğinden iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

2-) Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı Personeli Unvan Değişikliği yazılı sınavı, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığına 17.12.2006 tarihinde merkezi sistem ile yaptırılmıştır.Söz konusu sınav sonucunda toplam 6.022 kadroda unvan değişikliği gerçekleştirilmesi amaçlanmasına rağmen sınava giren 4.145 sağlık çalışanından sadece 663'ü 70 olan baraj notunu geçmiş, 3.482 kişi ise söz konusu baraj notunu geçememiştir.Ayrıca,bazı unvanlarda hiçbir aday sınavı kazanamamıştır.Üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi bakımından son derece yüksek olan 70 baraj notunun kaldırılması için 26.03.2007 tarih ve 246 sayılı yazımızla Devlet Personel Başkanlığına başvuruda bulunduk.Ancak, Devlet Personel Başkanlığı 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı yazısında söz konusu sınava dair baraj notunun kaldırılmasının uygun olmadığını ifade ederek talebimizin reddine karar vermiştir.Söz konusu cevabi yazı hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil ettiğinden iptali gerekmektedir.

3-) Bilindiği üzere, kamu kurum ve kuruluşları istihdam ettikleri kamu görevlilerinin görevde yükselmeleri ve unvan değişiklikleri belirli objektif esaslara bağlanmış bulunmaktadır. Bu çerçevede Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 15.03.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.Anılan Genel Yönetmeliğin sınavın şekli başlıklı 12 inci maddesinde "Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınavı kurum ve kuruluşlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına veya yükseköğretim kurumlarına yaptırırlar.Sınavda (100) üzerinden (70) puan alanlar başarılı sayılırlar.Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir." hükmü yer almaktadır. Ayrıca, Mezkur Genel Yönetmeliğin 15 inci maddesinde de "Kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile bunlar için verilecek görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, ağırlıkları ve kapsama dahil edilecek diğer unvanlar ve bunlara ilişkin seçme kriterlerini, yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile bu konulara ilişkin diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları yönetmelikle düzenlerler.Bu yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." denilmektedir.Bu çerçevede, 09.09.2006 tarih ve 26284 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin ?Başarı Notu? başlığını taşıyan 19.maddesinde:? (1) Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır. Ancak, ilan edilen boş kadro sayısını aşmamak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak suretiyle atama yapılır. Başarı notunun aynı olması halinde, ataması yapılacak personel, bu Yönetmeliğin EK-1 Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak tespit edilir.

(2) Puanların eşitliği halinde ise, sırasına göre hizmet süresi fazla ve son sicil notu yüksek olan personel tercih edilir. Sınavda başarılı olup da ataması yapılamayanlar bir sonraki sınav tarihine kadar başarı sırasına göre, ilan edilmiş bulunan kadrolarda boşalma olması halinde, boşalan kadrolara atanırlar.? Hükmü yer almaktadır.

4-) Görüldüğü gibi, gerek çerçeve yönetmelikte gerekse Sağlık Bakanlığının yönetmeliğinde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı için başarı notu 70 olarak tespit edilmiştir.Ancak, tespit edilen bu başarı puanı oldukça yüksektir.Dolayısıyla, söz konusu sınavlardaki başarı oranı da düşük olmaktadır. Zira, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı unvan değişikliği sınavını, 4 bin 145 çalışandan sadece 663'ü kazanmıştır. 47 ayrı unvan değişikliği için yapılan sınavda 16 unvanda adayların hiçbirisi geçer not olan 70'i alamamıştır. Birçok unvanda ise sadece 2 ya da 3 kişi geçer not alabilmiştir. Hiçbir adayın kazanamadığı unvanlar ise şöyle:'Anestezi teknisyeni, röntgen teknisyeni, bilgisayar mühendisi, elektrik mühendisi, elektrik teknisyeni, inşaat mühendisi, inşaat teknisyeni, istatistikçi, matematikçi, mimar, iç mimar, peyzaj mimar, odyolog, odyometri teknikeri, ortopedi teknikeri.' Ayrıca, söz konusu unvan değişikliği sınavı bir yeterlilik sınavı olmayıp bir eleme sınavı niteliğindedir. Bu açıdan 70 olan baraj notunun kaldırılarak daha objektif ve adil bir değerlendirme yapmak suretiyle personelin mağduriyetinin giderilmesi aynı zamanda hakkaniyetin de bir gereğidir.Bu itibarla, Devlet Personel Başkanlığının 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ?Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin? 19.maddesinde yer alan:? Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.? Hükmünün ve ?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 12.maddesindeki:?Sınavda ( 100 ) üzerinden ( 70 ) puan alanlar başarılı sayılırlar.? Hükmünün iptali gerekmektedir.

5-) Malumları olduğu üzere, 2577 sayılı Yasanın 27. maddesinin 2.fıkrası gereğince ?Düzenleyici işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı ve düzenleyici işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları birlikte gerçekleştiği? taktirde, ilgili düzenleyici işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilir. Davamıza konu düzenleyici işlemin ilgili hükümleri açıkça hukuka aykırı olduğundan ve söz konusu hükümlerin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı aşikar olduğundan mezkur hükümlerin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER : Anayasa , 2577 sayılı İ.Y.U.K., Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, ve sair hukuki sebepler

HUKUKİ DELİLLER : 26.03.2007 tarih ve 246 sayılı yazımız, Devlet Personel Başkanlığının 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı işlemi ve sair hukuki deliller.

NETİCE ?İ TALEP : Gerek yukarıda arz ve izah olunan ve gerekse resen gözetilecek nedenlerle;

1-) İdarenin savunma süresinin kısaltılmasına,

2-) Davaya konu Devlet Personel Başkanlığının 06.04.2007 tarih ve 5800 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ?Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin? 19.maddesinde yer alan:? Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.? Hükmünün ve ?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 12.maddesindeki:?Sınavda ( 100 ) üzerinden ( 70 ) puan alanlar başarılı sayılırlar.? Hükmünün öncelikle ve ivedilikle yürütmelerinin durdurularak buna mukabil İPTALİNE,

3-) Muhakeme masrafları ile ücreti vekaletin davalı taraf aleyhine hükmedilmesini saygılarımla bilvekale arz ve talep ederim. 07.05.2007

Davacı sendika Vekili

Avukat Murat Bahadır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber