Başesgioğlu: 3 önemli projeyi 2008 yılında hayata geçireceğiz

Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, çalışmaların seçim sürecinden etkilenmeyeceğini belirterek, "2008 yılında Sosyal Güvenlik Reformu'nu, 2821-2822 sayılı sendikalar-grev ve lokavt yasası ile işgücü ve paketini çıkarmayı hedefliyoruz? dedi.

Üçlü Danışma Kurulu toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, işçi ve işveren sendikaları ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Genel Kurulu'nu ve 2006 yılında yapılanları değerlendireceklerini söyledi. Başesgioğlu, 2004-2006 döneminde çalışma hayatı olarak yoğun gündemle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, İş Kanunu gibi temel bir kanunun mevzuata kazandırıldığını kaydetti. Sosyal Güvenlik Reformu'nun da parlamentodan geçtiğini anımsatan Başesgioğlu, ?Bütün bunlar sosyal diologun kurumsallaşması adına önemli kazanımlardır. Önemli sorunların çözümünün anahtar kelimesi sosyal diyalogdur? diye konuştu.

Gelecek dönemde üç önemli projenin gündemde olduğunun altını çizen Başesgioğlu, bunlardan birincisinin Sosyal Güvenlik Reformu'nun hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi. Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008 yılında hayata geçirilmesinin öncelik olduğunu söyleyen Başesgioğlu, reformun hayata geçmesinin Türkiye için önemli olduğunu kaydetti.

İSTİHDAM PAKETİ 2008 YILINDA HAYATA GEÇECEK

İkinci konunun da 2821-2822 sayılı sendikalar ile grev ve lokavt hakkı yasası olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, şöyle konuştu: ?Bu konuda önemli hazırlık aşaması geçirdik. Tam bir mutabakat sağlanamadığı için meclise sevk etme imkanı bulamadık. Toplantıda yasaların akibeti konusunda stratejik plan yapma imkanına sahip olacağız. 2008 yılında hayata geçecek önemli yasalardan biri de bu olacak. Üçüncü önemli olan proje ise istihdam paketi. Zorunlu istihdamdan, işsizlik sigortası fon kaynaklarının kullanılmasına kadar birçok hususu içeriyor. Hem ülkemizde istihdamı artırmak hem de istihdam maliyetlerini olabildiğince makul seviyelere düşmesi için düzenlemeleri içeriyor. Bunun da 2008 yılı içerisinde hayata geçmesi istihdam piyasası açısından önemli.?

ÇALIŞMA BAKANLIĞI YENİ YASAMA DÖNEMİNE HAZIRLANIYOR

3 proje için seçim süreci olup olmadığına bakılmaksızın bakanlığın çalışmalarını sürdüreceğini dile getiren Başesgioğlu, yeni yasama yılının açılmasıyla yasal değişiklikleri yapmaya hazır olunacağını söyledi.

SAĞLIKLA PRATİK HÜKÜMLER ÖNE ÇEKİLİYOR

Toplantı sonrasında basının sağlıkla ilgili yayınlanan tebliğ hakkındaki sorularını yanıtlayan Başesgioğlu, ?Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddeleri iptal edilmeseydi 1 Ocak'ta genel sağlık sigortası hayata geçecekti. Genel sağlık sigortasındaki amaç da tüm sigortalıların ve emeklilerin aynı standartta sağlık hizmeti almasıydı. Ama maalesef Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerinin iptal edilmesiyle bu imkanları ertelemek zorunda kaldık. Yayınlanana tebliğ ile genel sağlık sigortasının ertelenmesinden dolayı uzayan bazı pratik hükümleri öne çekmek istiyoruz. 15 Haziran'a yetişir yetişmez. O konuda kesin takvim vermek istemiyorum. Tebliğ uyarınca üniversite ve merkezlerle sözleşme yapılması gerekiyor? diye konuştu.

UYGULAMADA TIKANMA VAR

Bir gazetecinin yabancı çalışanlarla ilgili sorusu üzerine ise Başesgioğlu, yabancılara çalışma iznini verilmesi konusunda hassas davrandıklarını söyledi. Uygulamada tıkanma söz konusu olduğunu kaydeden Başesgioğlu, ?Özellikle mimar ve mühendis olarak baktığımızda izin verilme süreci bir yılı aşıyor. Bu uzun bir süre. Yasa ile YÖK'ün ve mimarlar ve mühendisler odasının yetkileri aynen korunuyor. Ancak, acil hallerde ön izin getirdik. Hem çalışacak hem de denklik gibi tanınma faaliyetlerini yerine getirecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber