AB, teröre karşı Türkiye'nin izinde

AB Komisyonu, Facebook, Twitter ve Google'a terör ayarı getiriyor. Üye ülkelerin yetkili makamlara başvuru yapması durumunda terörle ilgili içerikler 1 saat içerisinde kaldırılmak zorunda olacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Eylül 2018 07:00, Son Güncelleme : 16 Eylül 2018 07:18
AB, teröre karşı Türkiye'nin izinde

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin yıllardır savunduğu sosyal medya düzenlemelerine geçiş yönünde ilk adımı attı. Buna göre, sanal platformlar, üye ülkelerin yetkili makamlarından başvuru yapılması durumunda terörle ilgili içerikleri 1 saat içerisinde kaldırmak zorunda olacak. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada Google, Facebook ve Twitter gibi çeşitli internet platformlarında yer alan terörle ilgili içeriklerin hızlı bir biçimde kaldırılmasını sağlayacak yeni kuralları açıklamıştı.

SEMPATİZANLIKTAN TERÖRE

Son zamanlarda teröre eğilimi olan bireylerin de saldırılarda rol almaya başlaması terörle mücadelede yeni konseptlerin geliştirilmesine ihtiyaç doğurdu. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika'da yaşanan bireysel saldırılarda karşılaşılan terör modeli ile terör eğilimi olanlar sosyal medyada ve örgüt faaliyetlerinin paylaşıldığı çeşitli internet sitelerinde yayınlanan propaganda videoları ve örgütsel dokümanlarla tuzağa çekiliyor. Terör eğilimi olan kişiler böylelikle propagandadan etkilenerek bulunduğu ülkede sempati duyduğu terör örgütü adına saldırılar gerçekleştiriyor.

TÜRKİYE ÖNCÜ OLDU

Türkiye, daha önce hem terörle mücadelede hem her seçim öncesinde maruz kaldığı sosyal medya saldırılarını engellemeye yönelik girişimlerde bulunmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri de bu konuda daha önce Avrupa Konseyi'nin Anayasal konulardaki ilgili birimi Venedik Komisyonu'nda sunum yapmış ve tüm Avrupa'nın dikkatini bu konuya çekmişti. Avrupa Komisyonu da ilk adımı atarak sosyal medyaya terör ayarı getirmek için düğmeye basmış oldu.

İTALYA'DA YPG'YE İLK OPERASYON

İtalya'ya bağlı Sardunya adasında polis adanın bayrağı ve örgüt flamalarıyla fotoğraf çektiren İtalyan teröristleri film gibi operasyonla yakaladı.

İtalya'nın batısındaki Sardunya adasında terörle mücadele ekipleri, terör örgütü YPG/PKK mensubu olduğu belirlenen bir İtalyan'ın evinde arama yaptı ve pasaportuna el koydu. Polisin kıskaca aldığı üç kişinin Sardunya adasının orta kısmındaki Nuoro ile güneyindeki Cagliari'de ikamet ettiği belirlendi. Bu üç kişiden YPG/PKK mensubu olduğu netleşen Pierluigi Caria isimli teröristin ise yakın zamanda Irak'a oradan da Suriye'ye gideceği tespit edildi. Bu nedenle örgüt mensubu Caria'nın pasaportuna Cagliari Mafyayla Mücadele Müdürlüğünce önleyici tedbir kapsamında el konuldu.

Üç kişiye karşı yürütülen soruşturmanın iki YPG/PKK örgüt mensubunun bulunduğu bir fotoğrafın yayılmasının ardından başlatıldığı öğrenildi.

FOTOĞRAFTAN TESPİT EDİLDİ

Yüzleri yarı kapalı şekilde bulunan ve kamuflaj kıyafetleri giyen iki örgüt mensubundan birinin kalaşnikof silahı taşıdığı, diğerinin ise sol yumruğu havada şekilde görüldüğü bilgisi paylaşıldı. Kimlik tespitinin, fotoğrafta örgüt mensuplarının arkalarında bulunan Fransa Bretonya'da bulunan sözde "faşizm karşıtı" bir örgüte ait bayrak ile Sardunya bayrağından yola çıkılarak yapıldığı aktarıldı.

Teröristlerden biri Afrin'de öldürülmüştü

Fotoğrafta yüzleri kapalı şekilde görülen iki teröristin Fransız Olivier Francois Jean Le Clainche ile İtalyan Pierluigi Caria olduğu belirlendi. "Kendal Breizh" kod adlı Fransız uyruklu Olivier Francois Jean Le Clainche, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de terör örgütü YPG/PYD/PKK'ya yönelik Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 18 Şubat'ta etkisiz hale getirilmişti.

Miray ÇİMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber