300 Vergi müfettişi yürütmeyi durdurma (Y.D.) kararı aldı

Yeterliliklerini almalarına rağmen vergi müfettiş kadrosuna ataması yapılmayan 300 personelin açtığı davada, mahkemeler yürütmeyi durdurma (Y.D.) kararı verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Temmuz 2019 00:02, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2019 11:10
300 Vergi müfettişi yürütmeyi durdurma (Y.D.) kararı aldı

Geçtiğimiz hafta memurlar.net'te yayımlanan haberde, 249 iş müfettişinin üçlü kararnamelerinin Resmi Gazetede yayımlandığına dikkat çekilmişti. Tıklayınız.

VERGİ MÜFETTİŞLERİ 2016 YILINDAN BU YANA ATANAMIYOR

Yaşanan sorunun bir benzeri Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında yaşanmaktadır.

2 bini aşkın vergi müfettiş yardımcısı yeterliliklerini vermiş yani yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmasına rağmen, üçlü kararname gerektiren Vergi Müfettişi kadrolarına atamaları yapılamamıştır.

Vergi müfettiş yardımcılarının büyük bir kısmı, atamalarının yapılmaması nedeniyle Danıştay nezdinde hem yönetmeliğin hem de atamalarının yapılmamasına yönelik işlemin iptali iddiasıyla dava açmıştır.

300 MÜFETTİŞ HAKKINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ

Açılan davalarda bugüne değin, 300 vergi müfettişinin atamasının yapılmaması işlemlerinde yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

İŞTE DANIŞTAY'IN KARAR GEREKÇESİ

Danıştay'ın Y.D. verdiği bir kararda, karar gerekçesi şu şekildedir:

"Davacının, "vergi müfettişi" kadrosuna atanması istemiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması isteği bakımından;
Yukarıda yer verilen mevzuatın ve olayın birlikte değerlendirilmesinden; vergi müfettiş yardımcılığı giriş sınavında başarılı olarak anılan kadroya ataması yapılan vergi müfettiş yardımcılarının, fiilen üç yıl çalışmaları ve yardımcılık döneminde performans değerlendirmesine göre başarılı olmaları kaydıyla, yeterlik sınavına katılmaya hak kazanacakları anlaşılmaktadır.
Yazılı ve sözlü kısımlardan oluşan yeterlik sınavına tabi tutulan vergi müfettiş yardımcılarının, bu sınavda başarı göstermeleri durumunda, müfettişlik kadrolarına atamalarının öngörülmüş olduğu dikkate alındığında; yeterlik sınavında başarılı olan davacının, vergi müfettişiliğine atanma hususunda haklı beklenti içerisine girdiği; ancak, aradan geçen zamana rağmen müfettişlik kadrosuna atanamadığı görülmektedir.
Bu durumda, hem bireylerin tüm eylem ve işlemlerde devlete güven duyabilmesi ilkesini ifade eden hukuki güvenlik ilkesine; hem de idarenin yaptığı iş ve eylemlerde makul süre içerisinde hareket ederek bireylerin mağduriyetini engelleme işlevi olan hukuki belirlilik ilkesine aykırı olacak şekilde; davalı idarenin gerekli kadro çalışmasını yapmayarak, aradan uzun bir süre geçmesine karşın davacıyı vergi müfettişi olarak atamadığının anlaşılması karşısında, vergi müfettiş yardımcısı olarak görev yapan davacının "vergi müfettişi" kadrosuna atanması istemiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Dava konusu işlemin hukuka aykırılığının saptanmasına rağmen icrailiğinin devam etmesi, tüm işlem ve eylemlerinin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak, ilgililer nezdinde güven zedelenmesine yol açacak ve davacı yönünden dava sonunda verilmesi olası iptal kararına rağmen işlemden önceki halin iadesi bakımından telafisi güç zarara neden olacaktır."

Danıştay, bu kararını oybirliğiyle almış olup, vergi müfettiş yardımcıları hem Devletin boş yere dava masrafı ödememesi hem de kendilerinin daha fazla mağdur edilmemeleri için, üçlü kararnamelerinin bir an önce yayımlanmasını bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber