ÖSS bahane, sosyal adalet şahane

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Ağustos 2007 06:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Boğaziçi'nden 54 öğrenci geçen yıl maddi imkânı kısıtlı 57 liseliyi ÖSS'ye hazırladı. 57 öğrencinin 50'si üniversiteye girebilecek...

"Yaptığımız dershanecilik değil. Fırsat eşitsizliğini kaldırmak istiyoruz. Bunu da ÖSS üzerinden yapıyoruz." Boğaziçili gençler, hedeflerini böyle özetliyor. 'ÖSS Eğitim Projesi' ise amaçlarına ulaştıklarını gösteriyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü (BUSOS), her yıl pek çok toplumsal projeye imza atıyor. Bu çalışmalardan biri bu yıl altıncısı yapılan ÖSS Eğitim Projesi. 54 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bir yıl boyunca hafta sonları Kavacık ve Kuştepe'de maddi imkânları kısıtlı 57 lise öğrencisine ders vererek onları ÖSS'ye hazırladı. 57 öğrencinin 50'si iki ve dört yıllık bölümlere yeten puanlar aldı. Ortaya bu haberi sadece ÖSS haberi olmaktan çıkaran bir sosyal dayanışma örneği çıktı.

Bu dayanışmanın yarattığı güzel sonuçlardan biri, 18 yaşındaki Fadime Bilir'e ait. Bilir, sonucunu öğrendiğinde günlerce mutlulukla sınav sonuç kâğıdını herkese gösterdi. ÖSS'ye ikinci kez giren ve ilkinden çok daha fazla puan alan Bilir, "Dershaneye gitmeyi düşünmüyordum. Buraya gelmeseydim yine düşük puan alırdım" diyor.

Liseden yeni mezun olan Gülhan Okur da normalde dershaneye gidemeyecekti. Bir yıl mütercim-tercümanlık bölümü öğrencisiyle birlikte sınava hazırlanan Okur, dil alanında 330 puan aldı.

19 yaşındaki Hasret Türkmen, bir önceki yıla göre başarısını 40 puan artırmış. Selin Temürlü ise bu dersler sırasında okuldaki ortamdan çok farklı bir eğitim aldıklarını belirtiyor: "Eğitimin yanında eğlendik de. İyi bir alt-yapı kazandık. ÖSS korkumu yendim."

Sibel Somuncu, sözelden dört yıllık fakülteye yetecek puan aldı. Yaz tatilini bir emlakçıda çalışarak geçiriyor. Nedeni ise internet üzerinden 'Kardeşini seç' kampanyasıyla edindiği Kahramanmaraşlı kardeşine yardım etmek.

Ders veren Boğaziçili gençler ise 'arkadaşlarının' aldıkları sonuçlardan çok memnun. 20 yaşındaki matematik öğretmenliği öğrencisi Hüseyin Kaya, hafta arası da etüt yaptıklarını anlatıyor. Kimya mühendisliği öğrencisi Faik Emre Koşan, bir yıl boyunca liselilere coğrafya dersleri vermiş: "Biz bunu bir uğraş olarak görmüyoruz. Bu bir gönüllülük. Dershanecilik yapmıyoruz. Fırsat eşitsizliğini, sosyal adaletsizliği kaldırmak istiyoruz. ÖSS bahane, dışlanmış hissetmemeleri inancını yaşatmak istiyoruz. Bunu da ÖSS üzerinden yapıyoruz."

Hazırlıktan sonra bu yıl elektrik-elektronik mühendisliğine başlayacak olan Büşra Acar'sa "ÖSS'den çıkmışım, deneyimlerimi aktarabilirim diye düşündüm. Sonra bunlar desteğe dönüştü. Şimdi birçok kişi gönüllü olmak istiyor. Bu da başardığımızı gösteriyor" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber