Doktorlar, kadavra ithaline izin istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ağustos 2007 18:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adlî tıplardaki sahipsiz ölülerin tıp fakültelerine verilmemesi, kadavra sıkıntısını da beraberinde getirdi. Yeni eğitim döneminde üniversitelerdeki doktor adaylarına 5 yıllık kadavralarla uygulamalı dersler verilecek.

Kadavra konusunda en rahat sayılabilecek Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bile 175 öğrenciye 1 kadavra düşecek. Kadavra yetersizliği nedeniyle anatomi dersleri maketler üzerinde verilecek. Kadavra eksikliğinin giderilmesini isteyen öğretim görevlileri, 'ölü ithalinin' yasalaşmasını istiyor. Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Çelik, "Azerbaycan, Hindistan ve Ukrayna gibi ülkeler bin dolara kadavra satıyor. Kadavra sıkıntısını ancak ölü ithalatıyla aşabiliriz." diye konuşuyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaattin Elhan ise bu sıkıntılara yakından şahit olduğu için öldükten sonra bedenini kadavra olarak bağışlayacağını söylüyor.

Adli tıp birimlerinden gelen kadavra sayısında 2 yıldır büyük düşüş görülüyor. 'Adli vakaların dosyası 5 sene sonra kapanır' şeklindeki kanun maddesi sebebiyle adli tıp görevlileri cesedi tıp fakültelerine göndermiyor. Avrupa ortalaması olan 1 kadavraya 10 öğrenci oranı, Türkiye'de hemen hiçbir fakültede tutturulamıyor. Daha önceki yıllarda 45 kadavra ile eğitim yapan Ankara Tıp Fakültesi şimdi 6 tane ölü beden üzerinde pratik yapıyor. Üniversiteler açılmadan önce kadavra eksiğinin giderilmesini isteyen Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Çelik, vatandaşın kadavra bağışına olumlu bakmadığını bu nedenle tek kaynağın sahipsiz ölüler olduğunu söylüyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaattin Elhan da kadavranın, tıp öğrencilerinin eğitiminde çok önemli olduğunu vurgulayarak ithal kadavra için izin verilmesini istiyor. Elhan, "İki yıl önce yaz boyunca 24 kurs yaptık. Kursa hekimler, üniversite hocaları, uzmanlar, plastik ve beyin cerrahları katıldı. Bu yıl bir kurs bile düzenleyemedik." diyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadavra üzerinde bilimsel çalışma yapılmasının dinen bir sakıncası olmadığını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kadavrayla ilgili görüşü şöyle: "Tıp biliminin gelişmesi ve tıp alanında hizmet verecek elemanların yetiştirilmesi amacına yönelik kadavra üzerinde uygulamalı çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Kadavraların söz konusu amaca yönelik olarak kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Ancak, ceset üzerindeki çalışmalar esnasında ya da çalışmalar bittikten sonra insana olan saygının devamına özen gösterilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber