Ladik Gölü de alarm veriyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2007 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şenol ÇAKIR/KAVAK (Samsun), (DHA)

SAMSUN'un Ladik İlçesi'nde halkın balıkçılık yaparak geçimini sağladığı Ladik Gölü de kuraklıktan etkilendi. Su seviyesi 6.5 metreden 1 metreye kadar düşen gölde balık ölümleri görülmeye başladı.

Yöre halkı, DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü'nün Suluova ilçesindeki tarım alanlarına fazla miktarda su verdiği için göldeki kuraklığın arttığını ileri sürdü. DSİ yetkilileri ise suçlamaları kabul etmedi. Samsun Çevre ve Orman İl Müdürlüğü göldeki balık ölümleri nedeniyle sudan numuneler aldı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'da da kuraklık göllerde etkili oldu. Yağmurların yağmaması nedeniyle barajlarda, ırmaklarda ve göletlerde su miktarı giderek azalırken, bunun en çarpıcı örneği Samsun'un Ladik İlçesi'nde yaşandı. Bin 300 hektar genişliğe sahip Ladik Gölü'nde, uzun süre yağmur yağmaması sonucu sular çekildi. Daha önce 6.5 metre olan su yüksekliği 1 metreye kadar düştü. Bu nedenle topraklarda geniş yarıklar oluştu. Aniden su çekilmesi sonucu balık, tatlı su istakozu denilen kerevit ölümleri de meydana geldi. Yaklaşık 1- 1.5 metre çekilen göl sahasının yüzde 70 oranında küçüldüğü belirtildi. Ayrıca gölde ortaya çıkan alanlar artık ineklerin otladığı mera halini aldı. Balık ölümlerinin sudaki oksijenin yetersizliğinden kaynaklanabileceği ihtimali üzerine Samsun Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri sudan numuneler aldı. Ancak ölümlerin büyük ihtimalle suların çekilmesi nedeniyle olabileceği belirtildi.

Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, Ladik Gölü'ndeki suyun, Samsun DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü'nün Amasya'nın Suluova ilçesindeki tarım alanlarına fazla miktarda su vermesi ve uzun süre yağmur yağmaması nedeniyle azaldığını öne sürdü. Ancak ismini açıklamak istemeyen DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, şu anda gölde 5.5 milyon metreküp su bulunduğunu bunun da normal düzeyde olduğunu savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber