Kilonuzu ikiye katlayan hastalık!

Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düztabanı duymayanımız yok; ama ondan daha sık ve daha ciddi bir hastalık olan çukur taban hâlâ pek bilinmiyor. Eğer ayağınızdan dizinize kadar ağrı çekiyor, kısa yürüyüşlerde bile yoruluyorsanız dikkat!...

Ayaklarınızdan dizlerinize kadar bitmek bilmeyen bir ağrı, topuklarınızda sızı hissediyor, sabahları uyandığınızda yere basmakta güçlük çekiyor, yürürken kısa sürede yorulup müthiş ağrılara gark oluyorsanız 'pes kavus' olabilirsiniz... Pes kavus, yani çukur taban, ayağın bir yanından diğer yanına doğru uzanan 'ayak kemeri'ndeki aşırı yüksekliğe deniyor. Halk arasında iyi bilinen düz tabanın tersi bir şekil bozukluğu... Düz tabandan en büyük farkı ise halk arasında pek bilinmiyor olması. Öyleyse bu bilinmeyen hastalığın belirtilerini, teşhis ve tedavi sürecini, nelere dikkat etmek gerektiğini mercek altına almakta yarar var.

Ayağımız, esneyebilmek için uzunlamasına ve yanlamasına doğru uzanan, tıpkı bir yayı andıran arklara (kemer) ihtiyaç duyar. Fakat uzunlamasına ark daha önemlidir. Çünkü düz taban ya da çukur taban gibi rahatsızlıklar buradaki problemlerden kaynaklanır. Düz tabanların ayaklarında ark olmadığı için yere bastıklarında tamamen zeminle temas ederler. Çukur ayaklılarda ise ark yüksek olur, taban fazla esneme yapmaz. Hatta uzmanlara göre çukur ayaklılar kendilerini tahta bir arabanın üzerinde yürüyor gibi hisseder. Dolayısıyla hasta çabuk yorulur, ayakla ilgili şikayetleri de günden güne artar.

ÇUKUR TABANLAR, DÜZ TABANDAN ÇOK FAZLA

Çukur tabanların şikayetlerini artıran bir başka faktör de yükselen arkın ayak yan kenarını yok etmesi. Böylece vücut ağırlığı çok daha küçük bir yere, yani topuk ve parmakların hemen arkasına yığılır. Böylece birim kareye düşen yük artar. Mesela 60 kiloluk vücut ağırlığı 120 kiloymuş gibi hissedilir. Kısa bir yürüyüşün ardından yaşanan yorgunluk hissinin de sebebi budur.

Hastalığın belirtilerini Sema Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Arif Özerdemoğlu anlatıyor: "En önemli belirtisi ağrı. Özellikle ayak tabanında, topukta, dizde, baldırda, topuk arkasında ve nadir de olsa belde." Süleyman Demirel Üniversitesi Ortopedi Ana Bilim Dalı'nda 12 yıl çalışmış Doç. Dr. Özerdemoğlu, asistanlığı döneminde Isparta'daki 189 kreş, ilkokul ve lisede bir araştırma yapmış ve 35 bin öğrencinin yüzde 3'ünün düz taban, yüzde 10'unun da çukur taban olduğunu tespit etmiş. Ödüle layık görülen araştırması için taramalar, aynalı bir tahtanın üzerine öğrencilerin çıkarılıp indirilmesiyle başlamış. Aynadaki ayak izine ışık tutulmuş, çocukların basış şekli değerlendirilerek pes kavus mu, düz taban mı yoksa normal mi olduğuna karar verilmiş.

Her insan dümdüz bir tabanla dünyaya geliyor. Arklar 5-6 yaşına kadar çok esnek oluyor. Çocukların birçoğuna düz taban (pes planus) teşhisi konmasının altında bu sebep yatıyor. Fakat 6 yaşından ergenlik döneminin sonuna kadar arkların yapısı değişiyor; olduğundan esnek kalırsa düz tabanlık, gerektiğinden fazla gerginleşirse de pes kavus gözlemleniyor. Düz tabanlık küçük yaşlarda daha sık görülse de yüzde 97'si ilerleyen yaşlarda normalleşiyor. Halk arasında düz tabanlık bilinen bir şey olduğu için gerekli tedbirler de daha kolay alınıyor.

Aksiyon

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber