Sağlık İdaresi Yüksekokulunu bitiren 4924'lünün sözleşme ücretinin arttırılması gerektiğine dair Eskişehir İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
ESKİŞEHİR İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO: 2005/1520
KARAR NO : 2006/2922

DAVACI________________:...-
VEKİLİ_________________: AV. MEHMET KASAP Strazburg Caddesi No: 42/3-16 Sıhhiye -ANKARA
DAVALI ____: SAĞLIK BAKANLIĞI - ANKARA

DAVANIN ÖZETİ________: ....Merkez Sağlık Ocağında sözleşmeli sağlık memuru olarak çalışan davacının, Hacettepe Üniversitesi Sağlık idaresi Yüksekokulunu bitirmesi nedeniyle üst öğrenimli personele ödenen ücretin kendisine de ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11.5.2005 tarih ve 75525 sayılı işleminin; yerleşik kararlara ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacının mezun olduğu yüksekokulun görevi ile ilgisi olmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, davanın süre ve esas yönünden reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Eskişehir İdare Mahkemesince, dava dosyası incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Davalı idarenin süre itirazı yerinde görülmeyerek işin esasına geçildi.
Dava; ...Merkez Sağlık Ocağında sözleşmeli sağlık memuru olarak çalışan davacının, Hacettepe Üniversitesi Sağlık idaresi Yüksekokulunu bitirmesi nedeniyle üst öğrenimli personele ödenen ücretin kendisine de ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11.5.2005 tarih ve 75525 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli I sayılı Ek Gösterge Cetvelinin lll-Sağlık Hizmetleri Sınıfı bölümünün a) bendinde, uzman tabip, tabip, diş hekimi, uzman veteriner hekim, veteriner hekim, eczacı ve biyolog unvanını almış olanlara verilecek ek gösterge oranları belirlenmiş, b) bendinde, diğer sağlık bilimleri lisansiyerlerine verilecek ek gösterge oranları gösterilmiştir.

Aynı Kanunun "Zam ve Tazminat Başlıklı" 152. maddesinde; Tazminatlar; Görevin önem, sorumluluk ve niteliği, görev yerinin özelliği, hizmet süresi, kadro unvan ve derecesi ve eğitim seviyesi gibi hususlar göz önüne alınarak bu Kanunda belirtilen en yüksek Devlet Memuru aylığının ( ek gösterge dahil ) brüt tutarının, ( A-) Özel Hizmet Tazminatı (b) Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda görev yapanlardan dört yıldan aşağı yükseköğrenim veren okul mezunları için % 100'ü ancak, Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki durumlarına ait tazminat oranlarının esas alınacağı öngörülmüştür.

15.4.2004 gün ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 4. maddesinin (F) bendinde yer alan "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlara bulundukları hizmet sınıflarına atanabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak özel hizmet tazminatı ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı özel hizmet tazminatı ödenmez" hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan, 4924 sayılı eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 6. maddesinde "Sözleşmeli olarak çalıştırılacak personele, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan ücretinin 2,5 katını aşmamak üzere, ekli (2) sayılı cetvelde pozisyon unvanları itibariyle belirlenmiş bulunan taban ve tavan ücreti oranları arasındaki oranlar üzerinden hesaplanan miktarlarda aylık ücret ödenir. Taban ve tavan oranlar arasındaki aylık ücretin belirlenmesinde; sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin pozisyon unvanı, hizmet süresi, görev yerinin özelliği ve şartları ile eğitim seviyesi esas alınır....
Sözleşmeli personele ödenecek aylık ücret yukarıda belirtilen unsurlar çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenir...." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun eki (I) sayılı cetvelde, sözleşmeli personel pozisyon unvanları ve bu pozisyonlarda istihdam edileceklerde aranacak nitelikler belirtilmiştir.
Ayrıca 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 43. maddesinin (b) bendinde, "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Kütahya-Çavdarhisar Merkez Sağlık Ocağında sözleşmeli sağlık memuru olarak çalışan davacının, Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulunu bitirmesi nedeniyle üst öğrenimli personele ödenen ücretin kendisine de ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun, bitirmiş olduğu üst öğrenimin çalışmış olduğu pozisyonun devamı olmadığı, bir başka deyişle görevi ile ilgili olmadığı gerekçesiyle reddi üzerine bakılan davanın açıldığı, dosyada mevcut Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 1.6.2005 gün ve 11340 sayılı yazısı ile; Yürütme Kurulunun 10.7.2003 tarihli toplantısında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunlarının gördükleri öğrenimin sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim sayılabileceğine karar verildiğinin belirtildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, sözleşmeli sağlık memuru olarak görev yapan ve Hacettepe Üniversitesi Sağlık idaresi Yüksekokulu mezun olan davacıya üst öğrenimli personele verilen ücretin ödenmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Diğer yandan, hukuka aykırılığı Mahkememiz kararı ile saptanan işlem nedeniyle davacının uğradığı parasal kayıplarının tazmini gerektiği açıktır.

Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, davacının uğradığı parasal kayıplarının davalı idareye başvuru tarihi olan 31.12.2004 tarihinden başlamak üzere hakediş tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 68,10.-YTL yargılama giderinin ve karar verildiği tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen 325,00.-YTL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, karann tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere, 13/12/2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan ,
NEŞE KURT,
Üye
MELİKE ALPER
37986
Uye
FARUK ALACA
97674

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber