Yurtdışına Sürekli Görevle Atanacaklara Dair Yönetmelikte Neler Değişti?

Bakanlıkların yurtdışı birimlerine sürekli görevlendirmeyle atanacak personelin seçim hususlarını belirleyen yönetmelik değişti. 9 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) 80 almış olmak" olarak belirlenen puan şartı 70'e indirilmiştir. Ayrıca 3 yeni değişiklik yapılmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DOKTOR UNVANINI ALANLAR İÇİN AKADEMİK ÇALIŞMA ŞARTI KALDIRILDI

Maddenin yeni hali

MADDE 1 ? 28/7/2006 tarihli ve 2006/11534 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"ç) Çalışmakta olduğu kurum bünyesinde en az üç yıl çalışmış veya kendi mesleki alanında doktor unvanını almış olmak."

Maddenin eski hali

ç) Çalışmakta olduğu kurum bünyesinde en az üç yıl çalışmış veya kendi meslekî alanında doktor unvanını aldıktan sonra en az üç yıl akademik çalışma yapmış olmak.

Değişikliğin anlamı

Sözkonusu madde Personelde aranan genel şartlara ilişkindir. Buna göre doktor unvanını alanlarda aranan "en az üç yıl akademik çalışma yapmış olmak" şartı kaldırılmıştır. Yani sadece doktor unvanını alanlar da sürekli görevle gidebileceklerdir.

MALİYE, YURT DIŞINA ATANABİLMEK İÇİN ÜST DÜZEY KADRODA GÖREV YAPMIŞ OLMA ŞARTI GETİRDİ

Maddenin yeni hali

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Maliye müşaviri kadrosuna atanabilmek için genel müdür yardımcısı veya daha üst unvanlı yönetici kadrolarında en az bir yıl, maliye ataşesi kadrosuna atanabilmek için ise genel müdür yardımcısı veya daha üst unvanlı yönetici kadrolarında en az bir yıl ya da daire başkanı veya daha üst unvanlı yönetici kadrolarında en az beş yıl görev yapmış olmak gerekir."

Maddenin eski hali

a) Maliye müşaviri ve maliye ataşesi kadrolarına atanabilmek için; ekonomi, hukuk, idari ve siyasal bilimler dalları ile bunlara eşit en az dört yıl öğretim yapan fakülte veya yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak şarttır.

Değişikliğin anlamı

Maliye müşaviri ve maliye ataşesi kadrolarına atanabilmede üst düzey kadrolarda görev yapmış olma şartı getirilmiştir.

SEKSEN PUAN ŞARTI YETMİŞE İNDİRİLDİ

Maddenin yeni hali

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "seksen puan" ibaresi "yetmiş puan" olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(3) Birinci fıkrada belirtilen dillerin resmi dil olarak konuşulduğu ülkelerde, Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilen lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlayanlar ile resmi dili Türkçe ve lehçesi olan ülkelere görevlendirilecekler hakkında anılan fıkrada öngörülen yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmaz."

Maddenin eski hali

Personelin öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmî dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır. Ancak Arapçanın yaygın olarak konuşulduğu ülkelerde Arapçanın bilinmesi yeterlidir. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az seksen puan alınması veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olunması şarttır.

Değişikliğin anlamı

Yurtdışına atanabilmek için gerekli olan KPDS puan şartı 70'e indirilmiştir. Ayrıca iki istisna getirilmiştir.

1- Yurtdışında lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlayanlarda yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmayacak. Ancak bu husus maddeki şartlar dahilindedir. Örneğin YÖK taraından denkliği kabul edilen öğrenim olmalıdır. Örneğin Birinci fıkrada belirtilen dillerin resmi olarak konuşulması gerekmektedir.

2- Resmi dili Türkçe ve lehçesi olan ülkelere görevlendirilecekler hakkında, yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber