Toptan: Dokunulacaksa sadece vekile değil memura da dokunulmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimlerin ve öğretim üyelerinin de dokunulmazlıkları kaldırılmalı

Meclis Başkanı Toptan, muhalefetin gündeminden düşmeyen dokunulmazlık tartışmasına son noktayı koydu: "Kamuda dokunulmazlığı olmayan hiç kimse yok. Konu bütün olarak masaya yatırılmalı. Milletvekiline de, memura da, hakime de, öğretim üyesine de dokunulmalı."

Milletvekili dokunulmazlığı Türkiye'nin en çok tartışılan konularından biri. Dünyada bu uygulamanın olmadığı demokratik sistem yok. Kimi ülkelerde gevşek kimilerinde katı uygulamalar var. CHP, milletvekili dokunulmazlığının tamamen kaldırılmasını istiyor. İktidar ise kürsü dokunulmazlığının sürmesinden yana. TBMM Başkanı Köksal Toptan, bu tartışmaya son noktayı koydu. Dokunulmazlıkların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Toptan, memurların, hakimlerin ve öğretim üyelerinin de dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istedi. 'Kamuda çalışıp dokunulmazlığı olmayan hiç kimse yok." diyen Toptan, sadece odacılar ve çaycıların dokunulmazlık dışında tutulabileceğini vurguladı.

TGRT Haber'de 'Ankara'nın Gündemi' adlı programa katılan Toptan, gündemdeki konuları değerlendirdi. Toptan, milletvekilliği dokunulmazlığıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: "Dünyada dokunulmazlık olmayan parlamenter, demokratik sistem yok. Kimi ülkelerde yumuşak dokunulmazlık dediğimiz, daha gevşek, alanı daha dar dokunulmazlık var. Kimi ülkelerde bizim gibi daha katı dokunulmazlık var. Bunun ikisinin arası bir yerde bizim durmamız gerekir. İşin başka bir boyutu da var. Dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye'de herkes milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yapıyor. Kamuda çalışıp dokunulmazlığı olmayan hiç kimse yok. Sadece odacılar ve çaycılar dokunulmazlık dışında tutulabilir. Üniversitelerde var. Üniversite mensuplarıyla ilgili soruşturma yapabilmek için YÖK'e kadar giden izin alma mekanizması var. Yargıda daha çok var. İllerde idare kurullarının izni olmadan bir kamu personeli hakkında soruşturma yapma imkanı yoktur." Toptan, kendisini de rahatsız eden bu sorunun çözümünün dokunulmazlıkların tümünün masaya yatırılması olduğunu dile getirdi. Milletvekiline de, memura da, hakime de, öğretim üyesine de dokunulması gerektiğini vurguladı. Anayasa değişikliği için önerdiği uzlaşma komisyonlarında ilk gündem olarak bu konunun ele alınabileceğini de belirtti.

Toptan, siyasi parti liderlerine mektup göndererek başlattığı anayasa değişikliği girişimiyle ilgili de bilgi verdi. Toptan, Uzlaşma Komisyonu için liderlerden 1 Ekim'e kadar isim istemişti. AK Parti ve MHP isimleri bildirdi. CHP ise çalışmaya katılmayacağını açıkladı. Toptan buna rağmen girişimin başarılı olacağını düşünüyor. İyi niyetli bir teklifte bulunduğunu dile getiren Toptan, şöyle devam etti: "Mektubumu çok dikkatle yazdım. Onlara bir öneride bulunmadım. 'Anayasanın şu maddelerini değiştirelim.' veya 'Bana verilen bir anayasa değişikliği teklifi var. Gelin bu konuda uzlaşalım.' demiyorum. Partiler gelir, anayasada yapılmasını istedikleri değişiklikleri ortaya koyarlar. Tartışılır, 10 madde, 15 madde 50 madde olur. Belki bu maddeler üzerinde hiç uzlaşma sağlanamaz. Bu da bir sonuçtur. Ama daha uzlaşma komisyonu çalışmaya başlamadan 'Uzlaşamayız' diye bir düşünceyi ben doğrusunu isterseniz kabul etmek istemiyorum. Parlamentomuzun gelenekleriyle de bağdaşır bulmuyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber