?Üniversite gecekondusu'nun yıkımına erteleme

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 13:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kübra POLAT/ADANA,

ADANA'da 16 yıldır bilimsel çalışmaların yürütüldüğü, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehirçilik Müdürlüğü kararıyla gecekondu olarak tanımlanınca yıkım kararı verilen Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi, üniversite yönetimine bildirilen saat 09.30'da güvenlik önlemleri alınmasına rağmen yıkılmadı.

Bazı meslek odaları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, araştırma merkezi çalışanları, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, merkez önünde polisin, ?Yıkım ertelendi? açıklamasıyla rahat nefes aldı.

Sabah erken saatlerde merkez önünde toplanan kalabalık, saat 09.05'te bir dakikalık saygı duruşuyla ulu önder Atatürk'ü andı. Törenin ardından TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ümit Çevik yaptığı açıklamada, ?Yüreğir Belediyesi'nin Rektörlüğe gönderdiği yazıda, Pamuk Araştırma Merkezi'nin 10 Kasım'a kadar tahliye edilmesi istenmektedir. Yazıda bugün 09.30'da Gecekondu Yasası gereğince güvenlik kuvvetleri nezaretinde yıkılacağı belirtilmektedir. Merkez geçtiğimiz aylarda 40 ülkenin üye olduğu Pamuk Araştırma Uluslararası Ağı'nın koordinatörlüğüne seçilmiştir. Devlet Planlama Teşkilatı ve üniversite desteğiyle izinleri alınarak yapılan merkez yönetim binası, laboratuvarlarları ve garajının bulunduğu yapı yıkılırsa yenisini yapmak 2 milyon YTL gereklidir. Yıkım kararını hukuka ve kamu vicdanına saygı bakımından etik bulmuyoruz? dedi.

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği adına açıklama yapan Prof. Dr. Haydar Şengül ise yıkımın çok ciddi milli servet israfına yol açacağını belirterek, ilgili kurum ve kuruluşları duyarlı olmaya çağırdığını söyledi. 10 Kasım Atatürk'ü Anma etkinliklerinin ardından merkezin önüne gelen Ziraat Fakültesi Dekanı Ayzin Küden de merkezde büyük çalışmalara imza atıldığını, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan pamuk ve tarımsal faaliyetlerle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayarak, alana Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hastane, otel ve çarşının yapılmak istenmesine karşı ÇÜ tarafından açılan davanın sürdüğünü kaydetti. Bölgenin birinci derece tarım alanı olması nedeniyle ?Toprak Koruma Kanunu' kapsamında herhangi bir yapılanmanın oluşamayacağını anlatan Küden, ?Bu alan yıllar önce dönem dekanı ile İl Tarım Müdürlüğü arasındaki anlaşma kapsamında üniversiteye verilmiştir. O dönemde üniversiteye ait olan bir alan da Tarım Müdürlüğü kullanımına geçmiştir. Sorun bu alanın Tarım Müdürlüğü'nden Sağlık Bakanlığı'na, oradan da TOKİ'yi devredilmesidir. Şu anda araziyle ilgili dava süreci devam ediyor. Dava sonuçlanmadıkça merkezimizi yıktırmayız? dedi.

Açıklamaların ardından saatler 09.30'u gösterdiğinde merkezin önüne polis araçları geldi. Merkezin ana giriş kapısı önüne konulan üniversiteye ait arazözün üzerinde bir işçi sürekli etrafı izleyerek, yıkım ekiplerinin gelmesini kontrol etti. Yaklaşık 1.5 saat merkez önünde bekleyen kalabalık polis ekiplerine gelen ?Yıkım ertelendi? haberiyle rahat bir nefes aldı. Kalabalık dağılırken Merkez Müdürü Prof. Dr. Oktay Gencer, merkez kurulmadan önce de 41 yıldır üniversitenin bilimsel çalışmalarını bu alanda yürüttüğünü belirterek, herhangi bir ani yıkım olayına karşı 24 saat merkezde nöbet tutacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber