Yönetici Atama Yönetmeliği Üzerine

Uzun zamanın ardından yeni yönetici atama yönetmeliği 13/08/2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2004 yılından itibaren yargı duvarına çarparak iptallere maruz kalan yönetmeliklerde bulunan en önemli unsur objektif olmayan kriterlerin ön plana çıkarılması idi. (Mülakat, sözlü sınav, takdir puanı gibi) Bu yönetmelikte bu hususlar düzeltilmiş olmakla beraber bu yönetmeliğin en önemli özelliği, özellikle sendikaların (Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş) görüşlerinin her aşamada alınması ve bu görüşlerin yönetmeliğe yansıtılmasıdır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu görüşler yansıtılırken tabii ki tamamını yansıtmak mümkün değildir. Konu ile ilgili tüm yazılarda ifade ettiğim gibi tüm sendikaların koşulsuz yaklaşımı, vekaleten ya da geçici görevlendirme yoluyla yürütülen yönetim anlayışından vazgeçilerek bir an önce objektif kriterlere dayalı bir mevzuatın ortaya konulması idi.

Bu noktada var olan ufak tefek görüş farklılıkları toplantılarda da dile getirilmiş ve büyük bir bölümde ortak paydada buluşulmuştu.

Tabii ki bu yönetmelikte eleştirilebilecek hususlar vardır. Belki sendikalarca olmasa bile öğretmenler tarafından yargıya taşınacaktır. Fakat genel yaklaşım olumludur ve işin çözümüne yöneliktir.

En çok karşı çıkılacak hususlar;

- duyuruların hangi aylarda yapılacağı belirtildiği halde her yıl bu takvime uyulması yönünde bir hükmün olmaması,

- şeffaflık adına komisyonlarda sendika temsilcilerinin en azından gözlemci olarak kabul edilmemesi,

- sınavın her yıl yapılıp yapılmayacağının belirtilmemesinin yanı sıra,

- Rotasyonda getirilen bilgisayar kurası gibi konulardır.

Bu son konu gerçekten baş ağırtacak nitelikte olup rotasyonun uygulanması bu yıl mümkün olmadığından gelecek yıla kadar çözümlenmesi muhtemel görülmektedir.

Bu ve benzeri ufak tefek konuların genelgelerle aşılması da mümkündür. (bilgisayar kurası yönetmelik değişikliği gerektirir.)

Bundan sonra yapılacak olan aynı iradenin uygulamada ortaya konulması ve bakanlıkça bir takvim belirlenerek ivedi bir şekilde sınavların açılması, kurum tipi belirleme çalışmalarının tamamlanması ve atamaların, valiliklerin keyfiyetine bırakılmadan bakanlıkça belirlenen tarihlerde ülke genelinde aynı anda gerçekleştirilmesidir.

Sınav için vakit kaybedilmemeli, genelge ise tüm değerlendirmeler ele alındıktan sonra yayımlanmalıdır.

Bu noktada Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN, Mevzuat Dairesi Başkanı Tahir KILIÇARSLAN ve çalışma arkadaşları ile bu mutfağa her seferinde malzeme taşımayı eksik etmeyen, Eğitim Bir sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarının temsilcilerine teşekkür etmek gerekmektedir. Tabii ki bu konu gerek sendikaların gerekse bakanlık yetkililerinin asli görevleri arasındadır fakat ortak konjonktürde buluşmak ya da buluşturmak gerçekten kolay bir konu değildir. Gerçi amaç tek yani eğitim olduktan sonra ortak noktada buluşmak çok ta zor değildir.

Tabii ki işin mutfağında olmasa da tek sorumlusu olan Sayın bakanımız Nimet ÇUBUKÇU'nun konuya gösterdiği yaklaşım noktasında takdir edilecek niteliktedir.

Ayrıca sendikaların bu konuda biz istedik oldu böbürlenmesi içerisine girmemeleri de çok önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yönetmeliğin yukarıda da belirttiğim gibi ufak tefek aksaklıkları vardır bunları zamanla ele alacağız fakat bakanlığı bekleyen en önemli husus, illerdeki uygulamalarda birliğin sağlanması, yönetmeliğin ve yayımlanacak genelgelerin uygulanması noktasında aksamaların ya da keyfiyetlerin yaşanmaması noktasında gösterilecek net iradenin ortaya konulmasıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber