MEB'den tek ders sınavı ve kayıtlar hakkında açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Eylül 2009 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tek ders sınavları, Öğretmen çocuklarının kendi okullarına kayıt işlemleri, şehit ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların kayıt ve nakilleri,
Eğitim amacıyla bir başka aile yanında kalan çocukların kayıt işlemleri, Okula kayıt yaşı, kayıtlarda aşı kartının istenip istenmeyeceği konularında Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli yazıları.

Tek ders sınavları

Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim genel Müdürlüğünün 2009/68 nolu genelgesi uyarınca;

Eylül ayında yapılmakta olan sorumluluk sınavları doğrultusunda yapılan sınavlardan sonra tek dersten başarısızlığı nedeniyle mezun olamayan son sınıf öğrencileri, başarısız dersinin hangi sınıfa ait olduğuna bakılmaksızın valiliklerce belirlenecek tarihlerde sınava alınacaklar.

Öğretmen çocuklarının kendi okullarına kayıtları ile şehit ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların kayıt ve nakilleri

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 02/09/2009 tarih ve 14575 sayılı yazıları uyarınca;

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 17/f maddesi kapsamında fiziki kapasitesi dolmayan okullarımıza nakil yoluyla öğrenciler alınabilecektir. Eğitim çalışanlarının görev yaptıkları okula çocuklarını almak isteğine ilişkin talepler bu madde kapsamında yapılacak. Müracaatlar veliler tarafından ilgili okul müdürlüğüne yapılacak.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 17 ve 18'inci maddelerinin (g) bendinde yer alan şehit ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların kayıt ve nakilleri; e-okul sistemi tarafından yerleştirildikleri İkametlerine en yakın okula kesin kayıtları yapılıp, öğrenci dosya bilgileri/özel bilgiler bölümünde söz konusu öğrencinin durumunun şehit çocuğu/gazi malûl çocuğu/özel eğitim gereksinimi bölümlerinden uygun olanının işaretlenip kaydedildikten sonra kayıt/nakil gideceği okula nakil yöntemiyle gerçekleştirilecektir.

Şehit, muharip gazi ve Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların belgelerinin nakil alacak ve nakil gönderecek okul yönetimleri tarafından kontrolü yapılacak ve yöneticiler sorumlu olacaklar.

Eğitim amacıyla bir başka aile yanında kalan çocukların kayıt işlemleri

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 08/09/2009 tarih ve 14810 sayılı yazıları uyarınca;

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununun ilgili hükümleri gereğince yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu, koruyucu aile ya da ailesi yurt dışında yaşamakla birlikte eğitim amacıyla bir başka aile yanında kalan çocukların bulundukları adresler diğer adres olarak sisteme girilerek kayıt edilmektedir.

Belirtilen kapsam dâhilindeki çocukların belgelerindeki diğer adres bilgisine göre işlem yapılarak nakil yolu ile kayıtları yapılacaktır.

Okula kayıt yaşı, kayıtlarda aşı kartının istenip istenmeyeceği

İlköğretim öğrenci kayıtları konusunda il yetkililerine gönderilen mail uyarınca;

1- İlköğretime kayıtlar Yönetmelik'in 15, 16 ve 17'nci maddelerindeki;

Okula Kayıt Yaşı
Madde 15 - İlköğretim okullarının birinci sınıfına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Yaşça kayıt hakkını elde eden ancak bedenen yeterince gelişmemiş olan çocuklar, velisinin yazılı isteği üzerine okul öncesi eğitim kurumlarına devam edebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir.

Okul Tespitinin Plânlanması
Madde 16 - (Değişik: 24.12.2008/27090 RG) Öğrencilerin, ulusal adres veri tabanında belirtilen ikametgâhlarına en yakın ilköğretim okuluna kaydedilmeleri esastır.
Öğrencilerin, yerleştirilecekleri okulları belirlemek üzere Nisan ayında il/ilçe millî eğitim müdürünün görevlendireceği müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, eğitim bölgesindeki okulların özelliklerine göre seçilen en çok beş okul müdüründen öğrenci yerleştirme komisyonu oluşturulur.
Gerek görülmesi hâlinde görüşleri alınmak üzere kayıt alanı belirlenecek okul müdürü, ilgili yerleşim biriminin belediye başkanı, köy/mahalle muhtarları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilir.
Komisyon, il/ilçe merkezlerindeki okulların fiziki kapasite ve ulaşım imkânlarını dikkate alarak öğrenci alınacak kayıt alanlarını belirler, e-okul sisteminin ilgili bölümüne işlenmek üzere okul müdürlüklerine gönderir ve ilan edilmesini sağlar.

Yeni Kayıt
Madde 17 - (Değişik: 24.12.2008/27090 RG) İlköğretim okullarının birinci sınıflarına kayıt-kabul işlemleri aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Kayıtlar, ulusal adres veri tabanındaki öğrencinin ikamet adresi esas alınarak öğrenci yerleştirme komisyonunun belirlediği kayıt alanındaki okula e-okul sistemi üzerinden yapılır.
b) Yabancı uyruklu olup Türk vatandaşlığına kabul işlemleri devam eden ve kimlik numarası bulunan çocukların kayıtları, oturma belgesi veya pasaportlarındaki bilgilere göre yapılır.
c) Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde nüfus cüzdanı düzenlenmesi için nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne bildirir ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası temin edilen öğrencilerin kesin kayıtlarını e-okul sistemi üzerinden yapar.
ç) Nüfusa gerçek yaşından büyük veya küçük yazılmış olanların yaşlarının düzeltilmesi okul yönetimince velilerinden istenir. Veli üç ay içinde bu işleri yapmadığı veya girişimde bulunmadığı takdirde gereği yapılmak üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bildirilir.
d) Zorunlu öğrenim çağında olup herhangi bir sebeple okula kaydı yapılmamış çocukların kayıtları, tespit edildiklerinde yapılır. Okuma yazma bilmeyenler, yaşlarına bakılmaksızın birinci sınıfa kaydedilir. Bu durumdaki öğrencilerin zorunlu öğrenim çağını doldurmaları hâlinde bu Yönetmeliğin 31 inci maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.
e) Zorunlu öğrenim çağına gelmiş olup özel eğitim tanısı konulmamış ve yerleştirme kararı alınmamış olanların da kaydı ilköğretim okullarına yapılır.
f) Fiziki kapasitesi dolmayan okullara, kayıt alanı dışından da kayıt yapılabilir. Kapasitenin üstünde başvuru olması durumunda başvuranlar arasından kura ile öğrenci alınır.
g) Şehit ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların yeni kayıtları, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri ilköğretim okuluna yapılır.
ğ) Özel ilköğretim kurumlarında kayıt, kabul ve nakillerle ilgili iş ve işlemler, özel öğretim kurumları mevzuatında belirtilen esaslara göre yapılır." Hükümler tekrar okunarak velilerden kayıtlar sırasında aşı kartı istenmeyecek.

2- 2003 doğumlu olup bedenen yeterince gelişmemiş olanlar velisinin isteği üzerine 15. maddede belirtildiği gibi kaydın e-okul sisteminde izin verildiği şekliyle bir yıl anasınıfına ertelenmesi konusunda veli bilgilendirilecek.

3- Yönetmelik'in 15'inci maddesinde yazıldığı üzere 72 ayını dolduran çocukların kayıtları yapıldığından 2004 ve daha küçük yaştaki çocukların kayıtlarının yapılamayacağı konusunda veliler bilgilendirilerek Bakanlıktan görüş sorulmayacak.

4- Resmi yazışmalarda mutlaka okul kurum kodu ve öğrenci T.C.Kimlik numarasının yazılacak

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber