Yüksek Lisans ve Doktora Yapan Öğretmenlere İlişkin Önemli Karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilindiği üzere ek ders ücretleri; alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere % 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenmektedir. Sitemizde, 06.07.2004 tarihinde yayımladığımız "Alanında Yüksek Lisans Yapanların Ek Ders Ücretleri" başlıklı dosyada, Milli Eğitim Bakanlığının konuya ilişkin genelgesine yer vermiştik. Bugün ise sitemize, Danıştay Onbirinci Dairesinin konuya ilişkin önemli bir kararı ulaştırılmıştır. Karara göre yapılan bir yüksek lisans veya doktoranın "alan" kavramı içine girip girmediğinin ilgili yerlerden sorularak işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Kararın tam metni için başlığa tıklayın.

Kararı gönderen "Devran" rumuzlu ziyaretçimize teşekkür ediyoruz.

T.C.
DANIŞTAY
ONBİRİNCİ DAİRE

Esas No : 2002/4532
Karar No : 2004/4199

Ternyiz isteminde Bulunan (Davacı) : ..
Vekilleri_______________: ..

Karşı Taraf (Davalı): Adana Valiliği ? ADANA

İsteğin Özeti ______: Anadolu Lisesinde biyoloji öğretmeni olarak görev yapan davacının, alanında doktora yaptığından bahisle ek ders ücretinin %40 oranında fazla ödenmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davayı; mahkemelerinin 3.12.2001 günlü ara karan üzerine gönderilen bilgi ve belgelerden, davacının yaptığı master ve doktoranın biyoloji bölümüyle ilgili olmadığı anlaşıldığından öğrenim gördüğü Enstitü Müdürlüğü görüşü doğrultusunda ek ders ücretinden zamlı olarak yararlandırmamasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddeden Adana 1. idare Mahkemesinin 14.2.2002 gün ve E:2001/52, K:2002/206 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özet:Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi ? Sibel Kaya Saçrnalı

Düsünces:____________: Temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Düşüncesi Sadri Bozkurt

Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerden bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ders ve Konferans Ücretleri" başlıklı 176. maddesinde, 4359 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, 2. fıkrasının (c) bendinde, ek ders ücretlerinin alanlarında master derecesini almış öğretmenlere %25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödeneceği hükme bağlanmıştır.

4359 sayılı Yasanın 1. rnaadesinin gerekcesinde, değişiklikle ek ders ücretinin günün koşullarına uygun hale getirilmesine çalışıldığı, ek ders ücretındeki bu artışla, öğretmenlerin branşlarında ve ihtisasları içindeki diğer derslerde derse girmelerinin özendirilerek, bir taraftan öğrencilerin öğretmensiz kalmamaları, diğer taraftan da öğretmenlerin emekleri karşılığında, adil bulacakları bir ücret alabilmelerinin yolunun açılmaya çalışıldığı belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen Yasa hükmü uyarınca ek ders ücretinin, master yapan öğretmenlere %25, doktora yapan öğretmelere ise %40 oranında fazla ödenebilmesi içiı yapılan master ve doktoranın "alanında" olması gerekmektedir. Maddede geçen "alan" ibaresinden öğretmenlerin öğretmenliğe esas olan liisas düzeyindeki öğrenimin anlaşılmas gerekmekte olup yapılan master ve doktoranın lisans düzeyindeki öğrenimle ilgili olması halinde anılan madde hükmünün uygulanmasına olanak bulunmaktadır.

Olayda, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünü bitirdikten sonra biyoloji öğretmeni olarak atanan davacının, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleı Enstitüsü Su Ürünleri anabilim dalında master ve doktorasını tamamladığı, ek ders ücretinin %40 fazla ödenmesi yolundaki başvuru üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmış olup, davacının su ürünleri anabilim dalında yaptığı master ve doktoranın biyoloji dalıyla ilgi olup olmadığının ilgili yerlerden sorulmak suretiyle konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Bu nedenle, bu yönde bir inceleme yapılmak suretiyle bir karar verilmesi gerektiğinden, yapılan master ve doktoranın biyoloji alanıyla ilgisi bulunup bulunmadığını ortaya koymaktan uzak Adana Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğünün, "Fen-Edebiyat Fakülteleri biyoloji bölümü mezunu olan bir öğretmenin su ürünleri anabilim dalında yapmış olduğı doktoranın biyoloji alanında yapılmış bir doktora olarak kabul edilip, edilmeyeceğine" ilişkin sorusuna verilen cevaba dayanılarak tesis edilen işlemde ve bu işleme karşı açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulüyle, Adana 1. idare Mahkemesinin 14.2.2002 gün ve E:2001/52, K:2002/206 sayılı kararının yukarıda belirtilen hususlar gözönüne alınarak yeniden bir karar verilmek üzere bozulmasına, dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 20.10.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan: Mustafa İLHAN
Üye: Yurdagül DİNÇSOY
Üye: Selçuk HONDU
Üye: Ahmet Hamdi ÜNLÜ
Üye: Belma KÖSEBALABAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber