İstifa etmek isteyip de, Emekli Sandığından emekli olmak isteyenler

Sosyal güvenlikle ilgili soruları cevaplamaya başlamamızdan bu yana, memur arkadaşların Emekli Sandığından emekli olmak gibi bir hassasiyeti olduğu görülmektedir. Özellikle emekliliğine kısa bir süre kalıp da istifa etmek isteyenler hep aynı soruyu sormaktadır. Bu yöndeki tüm sorulara "2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun" çerçevesinde cevap verilmelidir. Hali hazırdaki mevzuat bağlamında yapılmış bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU:

1971 Doğumluyum. 1996 yılından beri Belediyede Mühendis Kadrosunda Memur olarak çalışmaktayım. Memuriyetten önce kurumumda SSK olarak çalıştığım 2089 günümü de memuriyetime saydırdım. Şimdi memuriyetten ayrılıp serbest çalışmak istiyorum. Ancak Emekliliğime yaklaşık 14 Yıl var ve Emekliliğimde Emekli Sandığından Emekli olmak istiyorum. Emekli Sandığından emekli olabilmem için nasıl bir yol takip etmem gerekiyor ? Teşekkürler...

CEVAP:

Devlet memurluğundan ayrıldıktan sonra sigortalı, bağ-kurlu olarak çalışma durumunda Emekli Sandığından nasıl emekli olunabilir. Bu konuyu sizin sorunuz ile birlikte ele alacağız.

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı başından sonra yürürlüktedir. Bu tarihten önce devlet memurluğu, sigortalı ve bağ-kur lu hizmetleri olanların bu hizmetlerinin birleştirilmesi durumunda hangi kanuna göre aylık bağlanacağı konusu;

Konu, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunda yer alan 8. madde ifadesi ile açıklanmaktadır.

?Madde 8 ? Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.

Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden resen emekli olma (Ek ibare: 27/1/2000 - 4505/1 md.) süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca,kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.?

Aylığı bağlayacak kurum tespitinde; ilgililerin son yedi yıllık fiili hizmet süreleri esas alınmaktadır.

İki kurum olması durumunda; 3 yıl 6 ay süre,

Üç kurum olması durumunda; 2 yıl 4 ay süre,

Hesaplamada esas alınacak süreler olmaktadır.

Durumunuzun değerlendirilmesi;

1-Sizin devlet memurluğu, sigortalı ve bağ-kur lu sürelerinizin olacağı anlaşılmaktadır. Bu halde, Emekli Sandığından memur olarak emekli olabilmeniz için 25 hizmet yılınızın olması gerekeceğinden, 25 hizmet yılınızı tamamlamaya 3 yıl 6 ay kala devlet memurluğu hizmetinizin olması gerekecektir.

2-İsteğe bağlı iştirakçilik tercihiniz de olabilir. Ancak, bu durumda hiçbir şekilde zorunlu olarak çalışmama koşulu ile her ay emekli keseneğini kendinizin Emekli Sandığına yatırılması şartı aranmaktadır.Devlet memurluğundaki hizmet süreniz 10 yıldan fazla olduğundan, 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde yer alan madde ifadesine göre, iştirakçiliğinizi 5434 sayılı Kanuna göre devam ettirmeniz mümkün olacak, bu halde Emekli Sandığından emekli olma durumunuzun olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu konudaki başvurunuzu görevinizden ayrıldıktan sonra 6 aylık süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yapmanız gerekmektedir.

?5434 SK.madde 12-

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar ile aynı Kanunun 96 ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (5 ) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sandığa başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler. Sandığın diğer iştirakçileri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olanlar ile aynı esaslar çerçevesinde bu uygulamadan yararlanabilirler. Bunların emeklilik keseneklerine, emeklilik keseneğine esas aylık, derece ve kademeleri ile ayrıldıkları göreve ilişkin ek göstergeleri esas alınır ve Sandığa emekli keseneği ödedikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve eğitim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yükselebilecekleri dereceyi geçmemek şartıyla her üç yıl için bir derece yükselmesi uygulanır., Ancak, bu süreler, tekrar Sandığa tabi bir göreve başlayanlar için de geçerli olmak üzere emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabı ile kazanılmış hak aylıklarının tespitinde dikkate alınmaz. Bu şekilde Sandıkla ilgilendirilenler bu Kanunun uygulanmasında isteğe bağlı iştirakçi olarak kabul edilirler.

Yukarıdaki paragrafta belirtilenlerden, toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan daha fazla süreye ilişkin emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarını süresinde ödemeyenlerin isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erer. Sandıkla ilişkilendirilme isteğinden vazgeçtiğini yazılı olarak Sandığa bildirenlerin de isteğe bağlı iştirakçiliklerine başvuru tarihini takip eden ay başından itibaren son verilir. Diğer sosyal güvenlik kurumları ile zorunlu olarak ilgilendirilmelerini gerektirir görevlerde çalışmakta olan ya da çalışmaya başlayanlar ile diğer sosyal güvenlik kurumlarından veya Sandıktan kendi çalışmasından dolayı aylık bağlanmış olanlar isteğe bağlı iştirakçi olamazlar. Bunlardan diğer sosyal güvenlik kurumlarına tâbi olarak çalışmaya başlayıp bu görevleri sona erenler de altı ay içinde yazılı olarak isteğe bağlı iştirakçi olmak üzere başvuruda bulunabilirler.?

2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı başından sonra yürürlüktedir. Bu tarihten önce devlet memurluğu, sigortalı ve bağ-kur lu hizmetleri olmayanlardan daha sonra farklı çalışmaları olanların bu hizmetlerinin birleştirilmesi durumunda hangi kanuna göre aylık bağlanacağı konusu;

Konu 5510 sayılı Kanunun 53, maddesinde ifade edilmiştir. Bu maddeye göre, toplam hizmetler içerisindeki hizmetler hangi statüde daha fazla geçmiş ise fazla geçen statü esas alınmak suretiyle aylık bağlanmasını gerektirecektir. Burada son yedi yıl içerisindeki hizmetlere bakılmamaktadır,

?5510 SK.Madde 53

Sigortalılık hallerinin birleşmesi

MADDE 53- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) İsteğe bağlı sigortalı olanların 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tâbi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, 4 üncü madde kapsamında sigortalı sayılır ve birinci fıkra hükmü uygulanır.

Sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

(Değişik fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı sayılanlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinden birden fazlasına tabi olarak çalışmış olanların yaşlılık aylığı bağlanma taleplerinde, en fazla sigortalılığın geçtiği sigortalılık hali, hizmet sürelerinin eşit olması ile malûllük ve ölüm halleri ile yaş haddinden re'sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları sigortalılık halinin kanunla değiştirilmesi durumunda ise son sigortalılık hali esas alınır.?

Maddede ifade edilen 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının,

( a ) bendi sigortalıları,

( b ) bendi bağ-kurluları,

( c ) bendi devlet memurlarını,

anlatmaktadır,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber