Sağlık Bakanlığının, vekil memurlara ilişkin yanlış uygulamaları

Vekil memurlara yıllık izin, mazaret izni veya hastalık izni verilir mi? Bu soruya, 2004 yılındaki özel bir dosyamızda yanıt verilmiştir. Söz konusu dosyada, Diyanet İşleri Başkanlığının Genelgesine ve bu Genelgeye esas Devlet Personel Başkanlığı görüşüne yer verilmişti. Ancak kurumlar bu görüşlere itibar etmediği ve "benim dediğim olur" dediği için çok sayıda gereksiz dava açılmakta ve Devlet zarara uğratıldığı gibi memurun Devlete olan güveni zedelenmektedir. Benzer sorunların oluşmaması için tüm kurumların vekil memurlara ilişkin uygulama birliğine azami riayet göstermesi uygun olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ekim 2010 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

Söz konusu genelgede, sorunlu konuların Devlet Personel Başkanlığına sorulduğu ve adı geçen Başkanlığın da şu görüşleri verdiğine yer verilmiştir.

"DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI GÖRÜŞÜ

1- 657 sayılı Kanunun 83'ncü maddesine istinaden askerlik hizmetini yapmak üzere görevinden ayrılan personelin terhisini müteakip 30 gün içinde göreve başlatılmasına ilişkin hükmün, açıktan vekil olarak atanan kişiye uygulanması mümkün bulunmamakta olup, açıktan atanan vekilin askerlik hizmetini yapmak üzere vekalet ettiği görevden ayrılması ile kadro ve görevle ilişiği kesilmiş olacaktır. Bu kadroya açıktan vekil olarak atanmış olması, onun için kadroya yeniden atamada bir hak teşkil etmediği ve bu çerçevede ilgililere aylıksız izin verilemeyeceği,

2- Açıktan vekil olarak atananların sosyal haklardan yararlanacak olmaları diğer haklardan faydalanamayacağı anlamına gelmediğinden, 657 sayılı Kanuna göre yıllık izin verilebilmesi, personelin Devlet Memuru olması ve yeterli hizmet süresi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde mümkün olmakla birlikte en az kesintisiz bir yıl çalışmış süreler için, açıktan vekil olarak atanan personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yıllık izin verilmesine ilişkin hükümlerin uygulanabileceği, mazeret izni ve hastalık izni verilebileceği,

3- Açıktan vekil olarak atanan personelin, kadrolu olmaması sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanamayacağı? belirtilmiştir."

DEVLET ZARARA UĞRATILIYOR

Ancak uygulama birliğini sağlamak için verilmiş olan bu görüşe itibare edilmediğinden çok sayıda gereksiz dava açılmış ve Devlet binlerce TL'lik dava masrafı ödemek zorunda bırakılmıştır.

3 SENDİKA DA, DAVA KAZANDIĞINI AÇIKLADI

Sağlık Hizmet kolunda örgütlü olan sendikalar bir süredir vekil ebelere tanınmayan izinler konusunda açtıkları davaları kazandıklarını kamuoyuna duyurmaktadır.

Sağlık Sen'in açıklaması için tıklayınız.

Türk Sağlık Sen'in açıklaması için tıklayınız.

Sağlık Emekçileri Sendikasının açıklaması için tıklayınız.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYGULAMAYI DEĞİŞTİRMELİ

Her üç sendikada aynı hizmet kolunda örgütlü olduğu için yanlış uygulamanın kaynağının Sağlık Bakanlığı olduğu görülmektedir. Hem kazanılan davalar hem de uygulamada yol göstermekle yükümlü Devlet Personel Başkanlığının görüşü birlikte değerlendirildiğinde Bakanlığın bir an önce gerekli değişikliği yaparak söz konusu hakları vekil ebe ve hemşirelere tanıması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber