Ders çizelgeleri ve öğrenci notlarına ilişkin MEB açıklaması hakkında değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Aralık 2010 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

e-Okul

MEB'de, öğrenci not(puan)larında sorun var haberimizde ele aldığımız sorunla ilgili MEB 2010/68 nolu Genelgeyi yayımlamıştır. Ve Bu Genelge Memurlar.net'te, MEB, not(puan)larla ilgili durumu açıkladı başlığıyla yer almıştı.

Sorun 10. Sınıflarda uygulanmakta olan yeni Ders Çizelgelerine göre not(puan)ların nasıl verileceği noktasındadır.

Çünkü bazı dersler 10. Sınıfta (Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım,Coğrafya, Tarih ve Yabancı Dil) ortak derstir. Yani tüm 10.sınıf öğrencileri okumak zorundadır. 2 saat ortak ders olan Dil Anlatım dersi seçmeli dersler bölümünden de seçilebilmektedir. Yani 2 saat ortak dersin yanına 2 saatte seçmeli ders seçilebilmektedir. Bu ders işlenirken 4 saatlik ders gibi değerlendirilecektir. Not(puan) verirken ve sınav yapılırken nasıl bir uygulama yapılacağı tereddüdü oluşmuştur.

MEB 2010/68 nolu Genelge ile yaptığı açıklamada bu iki derse de aynı not(puan)ların verilmesi talimatı verilmektedir. Yani ders 4 saat kabul edilerek en az 3 yazılı sınavı yapılacak ve en az bir sözlü puanı verilecektir. Öğretmen e-okul sistemine Dil Anlatım puanlarını girerken Seçmeli Dil anlatım dersine de aynı puanları işleyecektir.

MEB'in bu uygulaması doğru değildir?

MEB e-okul'u haftalık ders çizelgelerine uyarlayacağı yerde ders çizelgelerini e-okul'a uyarlayan bir emir yayımlamıştır.

1- Bu uygulamanın sakıncaları neler olacaktır. Sınav sonuçları 70-80-70 olan öğrencinin seçmeli ders notu girilirken yanlışlıkla 70-70-70 yada başka bir şekilde yanlışlık yapıldığında öğrencinin aleyhine tersi bir durumda da haksız olarak lehine durumlar ortaya çıkacaktır.

2- Öğrenci Dil Anlatım, Türk Edebiyatı, Coğrafya, Tarih ve Yabancı Dil derslerinden başarısız olmuşsa karnede 5 ders başarısız görülmesi gerekirken 10 dersten başarısız görülebilecektir.

3- Öğrenci velisine 5 başarısız dersi olduğunu anlatmakta zorluk yaşayacaktır.

4- 3 Dersten sorumlu geçebilen öğrenci bu derslerin 2 sinde başarısız olduğunda 4 dersten başarısızmış gibi görünecek ve düzenleme yapılmazsa sorumlu geçişi engellenebilecek en azından kafa karışıklığı oluşabilecektir.

Sorun çözümsüz mü?

Sorun aslında çözümsüz değil ama uygulamadaki sorunları önceden belirleyemeden yapılan yanlış uygulamalar ile tedbirsizlikler bu tür sıkıntıların yaşanmasına yol açmaktadır.

Bakanlık 2010/68 nolu genelgesinde mevzuat düzenlemesi yapılıncaya kadar ifadesini kullanmaktadır oysa ki Haftalık Ders Çizelgelerinin yayımlanmasının ardından 04.09.2010 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliğinde değişiklik yapmıştır bu sorun o dönemde de görülememiştir.

Örneğin; Öğretim yılı başında e-okul sisteminde okullar tarafından sınıfların ders tanımlamaları yapılırken sistemde yapılacak bir düzenleme ile hangi dersin kaç saat okutulacağı butonu açılabilir ve girişler buna göre tamamlanabilirdi.

Böylece 2 saat Ortak 2 saat seçmeli olarak okutulacak bir ders tek ders olarak görülür ve 4 saate göre işlemler yapılırdı. Bu şekildeki yamalı bohçaya benzer uygulamalar yapılmamış olurdu.

Halen iş işten geçmiş değildir. Daha büyük sorunların yaşanmaması için bakanlığın ivedi olarak tedbiri alması yerinde olacaktır. Bu tedbirden etkilenecek olan öğretmenlerimiz ve okul idareleri olacaktır ama sorunun öğrenci ya da veli boyutuna ulaşmasından daha iyi bir durumdur. Unutmayalım ki hatanın neresinden dönülürse kardır.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber