Bürokratlarca sık yapılan teknik bir hata

İzin hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Ancak bazı durumlarda personelin özlük hakları Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmektedir. Örneğin 4/B veya 4/C bu şekildedir. Yine Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirilenlerin özlük hakları da Bakanlar Kurulu kararıyla düzenlenmektedir. Ancak bu metinler yazılırken en azından ortak konularda sadece 657'e atıfta bulunulmalı ayrıca madde metni yazılmamalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Mart 2012 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Yurtdışında Büyükelçiliğe bağlı olarak Türk okulunda çalışmakta olan bir öğretmenim. Eşim 10 gün sonra doğum yapacak. 657 ye göre 10 gün olan iznim "Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas Ve Usulleri İle Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri İle Hak Ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar" da yazılı olduğu gibi 3 gün olarak verilmek isteniyor. Bu durumda kanun mu yoksa karar mı dikkate alınmalı?

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ?Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirme? Ek 36 ıncı Maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

?Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması, yayılması ve korunması, yurt dışındaki Türk vatandaşları ile soydaşların kültürel bağlarının korunması, güçlendirilmesi ve dini konularda aydınlatılması ile Türk dilinin öğretilmesi amacıyla, bu Kanun ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personel arasından, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirilenler, bu görevleri süresince aylıklı izinli sayılırlar ve bunlara ayrıca, görevlendirildikleri ülkede sürekli görevle bulunan ve 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden aylık alan bekar meslek memuruna ödenmekte olan yurt dışı aylığının %60'ını geçmemek üzere hiçbir vergiye tâbi tutulmaksızın Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek miktarda ödeme yapılır. Bu şekilde yurt dışında görevlendirilen personele ayni veya nakdi olarak yapılan diğer ödemeler bu ödemeden mahsup edilir.

Kapsama dahil personel, yurt dışı görevleri karşılığında diğer kurumlar tarafından ödeme yapılması suretiyle Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından bu maddeye göre görevlendirilebilir.

Bu madde uyarınca yurt dışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçim esas ve usulleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurt dışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usuller, Dışişleri, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının görüşleri ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.?ifadesi yer almaktadır.

Maddede atıfta bulunulan Bakanlar Kurulu Kararı, ?Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar? olarak, 03/07/2003 tarihli ve 25157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Bu Kararın 13. maddesinin B/2 bendi şu şekildedir:

"2) Yurtdışında görevlendirilen erkek personele, eşinin doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir."

Bu düzenleme, 657 sayılı Kanunun, 6111 sayılı Kanun ile 2011 yılında yapılan değişiklikten önceki haliyle aynıdır. Ancak 657'nin konuyla ilgili hükmü 2011 yılında değişti ve varolan hüküm "Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde değiştirildi.

Eğer, Bakanlar Kurulu Kararında, sadece 657'e atıfta bulunulmuş olsaydı şimdiki türden bir çelişki yaşanmayacak ve yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmasına gerek olmayacaktı.

Ancak hali hazırdaki mevzuata göre, yukarıda sorusu yer alan personele sadece 3 gün izin verilebilecektir.

657 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler göz önüne alınarak, en kısa bir zamanda anılan Bakanlar Kurulu Kararında revizyon yapılması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber