Sınav kaygısı, ameliyat kaygısını geçti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 13:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Mersin Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Derya Çavuş, günümüzde sınav kaygısının ameliyat kaygısını geçtiğini belirterek, hem öğrencileri hem anne-babaları uyardı ve ?Kaygı, stres, panik... Üç yanlış bir sınavı götürür? dedi.

Mersin Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Derya Çavuş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileri ve aileleri, sınav öncesinde aşırı kaygı ve stresten kaçınmaları konusunda uyardı. Öğrenciler ve anne-babalar için hastanede ?sınav kaygısı' seminerleri düzenleyerek, yol göstermeye çalıştığını ifade eden Çavuş, seminerlere yoğun ilgi olduğunu söyledi. Seminerlerde sınav kaygısı ile baş etmenin yollarını anlattığını dile getiren Çavuş, sınav kaygısının, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olduğunu aktardı. Çavuş, sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin, çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştığı konuları hatırlamakta güçlükler çektiklerine işaret etti. Bu kaygının mide bulantısı, baş ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu da vurgulayan Çavuş, öğrencilerin, ?Acaba sınavı kazanabilecek miyim?', ?Arkadaşlarım kazanır da ben kazanamazsam, onların arasında nasıl dolaşırım?', ?Sınavı kazanamazsam annemin, babamın yüzüne nasıl bakarım?' gibi düşüncelere kapıldıklarını anlattı.

?ÜÇ YANLIŞ BİR SINAVI GÖTÜRÜR?

Günümüzde sınav kaygısının ameliyat kaygısını geçtiğine dikkat çekerek, ?Kaygı, stres, panik... Üç yanlış bir sınavı götürür? uyarısında bulunan Çavuş, sınav kaygısıyla baş etmek için neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı: ?Öğrenciler sınava hazırlık döneminde çalışma stratejisi belirlesinler, zamanlarını düzenlesinler, sorumluluk alsınlar ve hazırladıkları programa uysunlar. Çalışma zamanı geldiğinde ertelemeden ve bahane yaratmadan çalışsınlar. Programda sosyal etkinliklere ve ders aralarında molalara yer versinler.?

Dengeli uyku ve dengeli beslenmenin önemine de değinen Çavuş, sınava girecek öğrencilere seslenerek, ?Sınavdan bir gece önce komik bir film, eğlenceli bir kitap ya da dergi okumak sizi rahatlatır. Ne kadar kaygılı olursanız olun sınavdan bir gece önce ya da sınav sabahı çalışmayın. Ilık bir duş alın, kısa bir yürüyüş yapın. Sınavdan önce yedi saat uyuyorsanız ve bu yeterli geliyorsa, sadece sınav olduğu için daha erken yatmaya çalışmayın. Çünkü uyuyamazsanız, kaygınız artar. Sınav süresince; ?Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek, ya soruları yanıtlayamazsam, her şeyi unuttum' gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın. ?Ben bu sınavı başarabilirim' gibi olumlu düşünün. Kendinizi sınıf arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Panik olduğunuzu ya da heyecanlandığınızı hissettiğinizde, rahatlama tekniklerini uygulayın, sakinleşmek için kendinize bir iki saniye zaman tanıyın? diye konuştu.

Çavuş, sınav sırasında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: ?Aklınıza olumsuz ve kaygınızı artırıcı düşünceler geliyorsa, bunları sorgulayın ve ?Sınava çalıştım ve yüksek not almak için elimden geleni yapacağım. Ancak alamazsam da bu dünyanın sonu değil' gibi daha işe yarar, daha gerçekçi alternatifler bulmaya çalışın. Kaygınız giderek kötüleşirse, kalemi kağıdı bırakın. Gözlerinizi bir süreliğine kapatın ve nefes egzersizlerini deneyin. Kaygınızdan tamamen kurtulmaya çalışmayın, çünkü bir miktar kaygı gerekli ve doğaldır.?

?KAYGINIZ KÖPEK BALIĞINIZ OLSUN?

Normal düzeydeki bir kaygının kişiye, performansını yükseltme açısından yardımcı olduğunun altını çizen Çavuş, 1950'li yıllarda açık denizlere çıkan Japon balıkçıların, Japonlara taze balık satabilmek için buldukları yöntemi örnek göstererek, şunları söyledi:

?Balıkların, karaya çıkana kadar tazeliğini korumaları için çok ilginç bir yöntem bulan balıkçılar, teknelere yaptırdıkları derin büyük akvaryumlara küçük birkaç tane köpek balığı bırakmışlar. Böylece hayatta kalmaya ve yem olmamaya çalışan balıklar, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak akvaryum içerisinde yaşam mücadelesi verdikleri için canlı, hareketli ve taze bir şekilde kıyıya ulaştırılabilmiş. Çok büyük sorun gibi görünen bazı problemler Japonların taze balık probleminin çözümünde olduğu gibi aslında çok basit olabilir. Yeter ki, kararlı ve inançlı olun. Sınav kaygısını köpek balığı olarak düşünün. Kaygı, sizin canlı ve hareketli kalmanıza neden olur. Başarılı olmak için beyninizi canlı tutun. Bunun yolu da beyninizi zorlayacak köpek balıkları bulmaktır.?

?SİZ ÇOCUĞUNUZA GÜVENİRSENİZ, ÇOCUĞUNUZ DA KENDİSİNE GÜVENİR?

Yaşamda mutluluğun amaç, sınavların ise başarılı bir yaşam için araç olduğunun unutulmamasını isteyen Çavuş, ailelere de uyarılarda bulundu. Ailelere, ?Çocuklarınıza güvenin ve kaygılanmayın? diye seslenen Çavuş, ?Aileler, gelecek kaygısını sınav kaygısı ile bağdaştırıp çocukların kaygılarını destekleme konusunda büyük başarılar sağlıyor. Sınavlar ailelerin yarışına dönüştü. Çocukları onların başarı beklediklerini, hayal kırıklığı yaşayacaklarını biliyor. Oysa bu, girilecek sınavdan daha büyük bir sorumluluk ve yüktür. Aileyi hayal kırıklığına uğratma, onların gözünde değersizleşme korkusu, tüm sınavların yaratacağı kaygıdan daha büyük bir kaygı yaratır. Bu nedenle sevgili aileler kaygılanmayın. Çocuklarınıza, çalışmalarına ve kendi katkınıza güvenin. Onların sınav stresini artırmayın. Çocuklarınızın sizler için her sınavdan, her başarıdan, her kazançtan önemli olduğunu hatırlayın ve bunu onunla paylaşın? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber