Genel Kurul'da 'Turist Rehberleri Meslek Kanunu Tasarısı' görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 16:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, illerin, ''turizmde nasıl iyi olabiliriz'' diye birbiriyle yarıştığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Turist Rehberleri Meslek Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Bakan Yılmaz, tasarının tümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, turizmde daha iyi bir noktaya taşımak için master planları hazırladığını belirten Yılmaz, ''Öyle bir noktaya geldik ki artık iller, 'turizmde nasıl iyi olabiliriz' diye birbiriyle yarışıyor'' dedi.

Türkiye'nin turizm alanında daha da iyiye gideceğini vurgulayan Yılmaz, kültürlülüğün yaşatılmasının önemine işaret etti.

İstanbul'un hem kültürün hem de turizmin başkenti olduğunu belirten Yılmaz, ''İstanbul, insanlığın ortak malı ve değeridir. İstanbul çok iyi bir yolda. İstanbul'u kirletecek bir şeye kimse müsaade etmez'' diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, turist rehberlerinin yaklaşık 8 yıldır bu tasarıyı beklediklerini ifade etti.

Turizm sektörünün sorunlarından bahseden Şafak, yerli seyahat acentelerinin özellikle sigorta konusunda sıkıntı yaşadığını belirtti. Şafak, bu sorunun çözülmesi için seyahat sigortası mevzuatında düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu anlattı.

Turizm sektörünün diğer bir önemli sorununu da kaçak işçi çalıştırılması olduğunu anlatan Şafak, ''Bazı ülkelerden gelen turistler, kaçak işçi olarak çalışıyorlar. Ülkeye 2,5-3 milyon turist bu şekilde geliyor ve kaçak olarak çalışıyor. Bunlar kayıt dışı. Gelen dövizi ülkelerine götürüyorlar'' dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak, tasarıda Anayasa ile çelişen bazı maddelerin bulunduğunu savundu. Turist Rehberleri Birliği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir kurum haline getirildiğini ileri süren Torlak, ''Bir meslek birliğinin tamamen Bakanlık tekelinde faaliyet göstermesi amaçlanıyor. Oysa meslek kuruluşlarının işleyişi ve yönetim tarzı Anayasa'da düzenlenmiştir. Bakanlığa bu konuda çok fazla yetki veriliyor. Her konuda Bakanlık onayı aranıyor. Bu da birliğin siyasallaşmasına neden olacak'' diye konuştu.

Torlak, profesyonel turist rehberlerinin ülke tanıtımı için stratejik öneme sahip olduğunu, bu nedenle rehberlerin çok iyi eğitim almaları gerektiğini vurguladı.

-''Turist sayısı ve turizm gelirleri sürekli artıyor''-

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da turizm çalışmaları sırasında ekolojik yaşamın korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Çevreye ve doğal yaşama zarar verilmemesi gerektiğini belirten Dora, ''Ekolojik yaşam tam anlamıyla endüstriyel yaklaşımın karşıtıdır. Endüstriyel anlayış her şeyden kar etme amacı güder'' diye konuştu.

Turist rehberliği mesleğinin ülkeye sağlayacağı yararların bugüne kadar farkına varılamadığından yakınan Dora, tasarının turist rehberlerinin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu savundu.

CHP'nin başlattığı girişimi olumlu karşıladıklarını belirten Dora, ''Bu sorunun çözümünde tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin elini taşın altına koyup, sürece katkı vermelerini bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

AK Parti Grubu adına söz alan Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise turizmin ülkenin gelirinde önemli bir kalem olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin turizm açısından dünyada cazibe merkezi olduğuna dikkati çeken Bakbak, şöyle devam etti:

''Türkiye, yakın geçmişe kadar kıyı turizmi imkanlarını kullanmaya çalışan bir konumdaydı. Son 10 yılda Türkiye, bu özelliğinin yanına tarihini, ören yerlerini, müzelerini, kış turizmini katarak, turizmi yaygınlaştırdı. Bu nedenle, ihtiyaçlar da gelişmiş ve yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Topraklarından tarih ve kültür taşan ülkemizin, barışsever ve misafirperver özelliklerini de tanıtmalıyız. Biz hem tarihimize sahip çıkıyoruz hem de bundan gelir etmeyi başarıyoruz. İstatistikler ortadadır bu konuda. Turist sayısı ve turizm gelirleri sürekli artıyor.''

Dünyada turizm algısının hızla değiştiğine dikkati çeken Bakbak, bu değişime ayak uydurulmazsa Türkiye'de turizmin bitme noktasına gelebileceği uyarısında bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber