Hakkari'nin plakası ÖSS'de de değişmedi: 81
Son yıllarda bütün sınavlarda sonunculuğu hiçbir İle kaptırmayan Hakkari, bu yıl da OKS'de son sırada yani 81. sırada yer aldı. Eğitim ve öğretim bu ilde SOS veriyor. ÖSS'de de bu sonuç değişmedi. 1990'lı yıllardan günümüze kadar süren bu düşüşün Milli Eğitim Bakanlığının dikkatini çekmemiş olması oldukça düşündürücü. Bazen ?Bakanlık zaten böyle istiyor? düşünmüyor değiliz. Ancak biriken sorunların bileşkesinin bunu ortaya çıkardığından eminiz. Bu sorunlara biraz eğilmek gerektiğine inanıyoruz.
1- Milli Eğitim Müdürlükleri ihale yetkisinden arındırılmalı asıl işleri olan eğitim ve öğretime yeniden yönlendirilmelidir. Yöneticiler rotasyona tabi tutulmalıdır.Atamalar yapılırken ilgili yönetmelikler dikkate alınmalı, ahbap çavuş yönetmeliğiyle değiştirilmemeli.
2- Yönetici atamalarında objektif davranılmalı hak eden yöneticiler sınav puanına göre atanmalı. Şube Müdürlüğü, Okul Müdürlüğü, Başyardımcılığı atamaları kanun ve yönetmeliklere göre yapılmalıdır. Örneğin, bu hafta içinde yapılan Müdür Başyardımcılığı atamaları, MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliğinin 21.Maddesine aykırı yapılmıştır. (Madde 21 ? Müdür Başyardımcılığına, müdür yardımcısı olarak en az bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla halen o ilde görev yapanlar arasından eğitim kurumu müdürünün teklifi, milli eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile atama yapılır.)
Fiilen Bir yıl Müdür yardımcısı olarak çalışmayanlar yönetmeliğe aykırı olarak Müdür Başyardımcısı olarak atanmışlardır. Milli Eğitim Bakanlığını mahkemeye verip, henüz mahkeme kararı Danıştay'ca kesinleşmemiş olanlar keyfi uygulamayla Müdür Başyardımcısı olarak atanmıştır.
3- Bulunduğu kurumda 5 yılını dolduran okul müdürleri, yönetmeliğe uygun olarak yer değiştirme yoluyla yeni okullarına atanmalıdır.
4- Öğretmenler için rotasyon uygulanmalı ve ilimize yeterli sayıda norm kadro kadar tecrübeli öğretmenler atanmalıdır. Her yıl yaklaşık 500 öğretmen tayin ile ilden ayrılmakta ancak yerlerine 200 kadar yeni öğretmen atanmaktadır. Maaş ve Ücretler artırılarak öğretmen kaçışı önlenmelidir.
5- Vekil ve ücret karşılığı lise ve yüksekokul mezunları siyasi amaç ile istihdam edilmemeli ve öğretmenliğe atanmamalıdır. Asil Öğretmen istiyoruz.
6- Okul Aile birlikleri oluşturulmalı, veli okul işbirliği faal hale getirilmelidir.
7- Düz Lise sayıları artırılmalıdır. İlköğretim binalarının liselere ve diğer kurumlara tahsisi yapılacağına yeni liseler yapılarak sorun çözülmeli, İlimizde ilköğretim de normal öğretime geçilmelidir. İlköğretimin diğer kurumlara tahsis edilen binaları yeniden İlköğretime tahsis edilmelidir. (Askeri Hastane, Özel Harekat, Cumhuriyet Lisesi, Atatürk Lisesi Öğrenci Yurdu v.s.) Bütün bu kurumlar İlköğretime kullandırılırsa kesinlikle derslik başına düşen öğrenci sayısı 40'ın altına inerek normal öğretime geçilecektir.
8- Daha önceki yıllarda sınavlarda yardım yapılıyor imajı silinmeli, yok edilmeli, kaldırılmalıdır ve diğer illerin başarısız öğrencileri Hakkari'de sınava alınmamalıdır.
9- Bütün Okullarda bulunan hizmetliler yer değiştirme işlemine tabi tutulmalıdır. YİBO ve Pansiyonlu okullardaki hizmetliler gece gündüz çalışırken, diğer bazı kurumlarda çalışanlar paşa gönüllerince rahata kavuşmuşlardır. Hizmetliler için Norm Kadro uygulanmalı, kurumun tipi ve özelliğine göre sayılar belirlenmeli, Asli görevleri dışında çalıştırılanlar asli görevlerine atanmalıdır. Bu durum Anayasanın Eşitlik ilkesine aykırıdır.
10- Hakkari İl Trafik kodunun 30 değil, Düzce ile değiştirilip 81 olmasını istiyoruz.
Bütün bu yorumlarımız ve önerilerimiz ile ilgili Bakanlık Yetkililerinin kamuoyuna cevap vermesini bekliyoruz.
Hakkarili Bir Öğretmen