Kanuna karşı hile kullanmaktan ve komisyon karşılığı mafyaya arsa satmaktan mahkum olan hakime 1 milyon 700 bin lira para cezası verildi.

Haber Giriş : 03 Ekim 2003 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanuna karşı hile kullanmaktan ve komisyon karşılığı mafyaya arsa satmaktan mahkum olan hakime 1 milyon 700 bin lira para cezası verildi.

Kanuna karşı hile kullanmaktan ve komisyon karşılığı mafyaya arsa satmaktan mahkum olan hakime 1 milyon 700 bin lira para cezası verildi. Yargıtay Genel Kurulu da bu komik cezayı onadı. Bunlar yetmiyormuş gibi ceza da ertelendi.

BİRİNCİ sınıf bir hakim olan eski Küçükçekmece İcra Tetkik Hákimi Nurettin Altın, İmar Yasası'na aykırı işlem yapıp, kanuna karşı hile kullanarak toplam 346 dosyadaki arsaları komisyonla sattırmaktan mahkum oldu. İcra yoluyla satışına izin verdiği arsalar için mafyadan parsel başına 200 dolar ?komisyon' aldığı ortaya çıkan Nurettin Altın'a sadece 1.7 milyon lira para cezası verildi.

ERTELENDİ

Üstelik ceza ertelendi. Bu komik cezayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu onadı. İlginç davanın ilk perdesi, Küçükçekmece'deki icra müdürlüklerinden sorumlu hákim olarak çalışan Altın'ın, 1995'teki teftiş sonucunda düzenlenen raporlara aykırı biçimde işlem yapılmasına gözyumduğu iddialarının ortaya atılması ile açıldı. Bunun üzerine Altın hakkında, Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce soruşturma açıldı.

200'ER DOLAR

Soruşturma sırasında, Altın ile icra müdürlerinin şehir imar planı dışında bazı arsaları hisselendirdikleri ve mahkemece de parselasyonu yapılarak satıldığı belirlendi. Hákim ve icra müdürlerinin bu iş nedeniyle mafyadan 346 ayrı dosyada, parsel başına 200'er dolar ??komisyon'' ve yasaya uygun olmayan hacizleri kabul ederek dosya başına da 50 milyon alındığı da saptandı. Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 19.11.1999 gün 116-205 sayılı son soruşturmanın açılması kararında, ??Mahkemece de parselasyon yapılarak, millete satıldığı, bu işten dolayı hákim ve icra müdürlerinin mafyadan parsel başına 200'er dolar komisyon aldıkları'' belirtildi ve hákimin yargılanmasına karar verildi.

PERSONEL TANIK

Yargıtay 4. Ceza Dairesi de hákim Nurettin Altın'ın adli tatil döneminde yerine bakan Afife Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda icra müdürlüğü personelini tanık olarak dinledi. Hákim Afife Yıldırım'ın benzeri biçimde önüne gelen itirazları reddettiği ve bu kararların Yargıtay'ca onandığını saptayan 4. Ceza Dairesi, tanık ifadeleri sayesinde, sanık hákim Nurettin Altın ile bir kadın avukat ve ??işbitirici'' lakaplı eski bir icra personeliyle iş dışında görüştüğü, dosyaları kucaklayıp bu avukatın bürosuna götürdüğü, bu tür arsa davalarında bu avukatın davayı almaması durumunda karar çıkartılamadığı bilgisine de ulaştı. 4. Ceza Dairesi, sanık hákimi suçlu buldu ve ??Suçu kararlılıkla işlediği konusunda tam bir vicdani kanı oluşturduğu'' davada, ??Görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 milyon 710 bin lira ağır para cezası ile 2 ay 27 gün memuriyetten men cezası verdi. Ancak Daire, 4616 sayılı Cezaların İnfazı ve Şartla Salıvermeye Dair Kanun uyarınca bu cezayı 5 yıllığına erteledi. Altın'ın karara karşı yaptığı temyiz başvurusu, 1. sınıfa ayrılmış hákim olması nedeniyle, doğrudan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görüşüldü. Genel Kurul da önceki gün itirazı reddederek verilen cezayı onadı.

BİR DAHA YAPARSA

Altın, bu 5 yıllık süre içinde benzeri veya daha ağır bir cezayı gerektirecek suç işlemesi durumunda sadece 1.7 milyon ağır para cezası ödeyecek.

Aynı kararı verirdim

Çatalca'da serbest avukatlık yapan ve kendisine verilen cezanın tamamen haksız olduğunu belirten emekli hakim Nurettin Altın, ??Benim verdiğim karar hukukidir. Bugün de olsa on kere aynı kararı verirdim'' dedi. 2 yıl önce emekli olan Altın, verdiği kararın kendi inancına göre isabetli olduğunu belirterek, ??Yanlış karar verdiğim söylenerek hakkımda dava açıldı. Bu dava da zaten affa uğradı. Bununla niye uğraşıyorsunuz ki?'' diye konuştu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber