Profesör kavgası

Haber Giriş : 26 Eylül 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konferansın ikinci ve son gününde, sabah saatlerinde katılımcılar fazla değildi. Sakin başlayan konferans, geç saatlerde Prof. Dr. Baskın Oran'ın konuşması ve Prof. Dr. İlhan Çuhadaroğlu'nun protestosu ile hareketlendi.

Saat 09.00'da başlayan günün ilk oturumunda Doç. Dr. Gündüz Vassaf, Saatli Maarif Takvimi'nde Ermeniler'den nasıl söz edildiğini anlattı.

Konferansın yapılacağı ilan edilen ilk tarih olan 25 Mayıs'a göre tebliğini hazırladığını belirten Vassaf, salonda bulunanlardan ?Türk devleti adına? özür dileyerek, takvimden Ermeniler'in konu edilişiyle ilgili bölümler aktardı.

Ermenistan'da ve bazı ülkelerde sözde soykırım günü olarak kabul edilen tehcir kararnamesinin yayınlanış tarihi olan 24 Nisan ile ilgili takvimde bir tek cümle bile bulunmamasını eleştiren Vassaf, ?Herkesi bir ailenin ferdi olarak kucaklayan Türkiye'de umarım daha farklı yazılır? dedi.

12 Mart darbesinin ardından 1. ve 2. Nihat Erim hükümetlerinde Köyişleri ve Sağlık Bakanlığı yapan Cevdet Aykan da memleketi Tokat'ta büyüklerinden dinlediği anektodları anlattı.

1960'TAN ÖNCE İYİYDİK

Ermeniler'e ilişkin hep sevimli hikayeler dinlediğini söyleyen Aykan, Ermeni meselesinin 1960'tan bu yana alışılmadık şekilde konuşulmakta ve sergilenmekte olduğunu ifade etti.

Aykan, dünyanın değişik parlamentolarının da konuyu değişik şekilde değerlendirmekte olduğunu dile getirerek, ?En son ABD Temsilciler Meclisi bir karar aldı. Bunları düşmanlık olarak algılamamak lazım. Medeni dünyada bunları farklı değerlendirmek lazım. Acaba bizim anlayışımızda ne yanlış var diye sormamız lazım. Doğru soruları sorarsak, doğru yanıtlar alırız. Tarihçilerin görüşleri bir birliktelik oluşturmaz, beraberlik oluşturmak siyasetçilerin görevidir? diye konuştu. Konuşmasının ardından Aykan, salonda uzun süre ayakta alkışlandı. Aykan da ayağa kalkıp eğilerek salondakileri selamladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baskın Oran ?Bir yüzleşme eşiğinden tabuların oluşmasına? başlıklı sunumunda Ermeni diasporasını eleştirince salondan büyük tepki aldı.

Oran, diasporanın sözcülüğünü yapan bazı bilim adamlarının konunun çözümünü zora soktuğunu belirterek, ?Diasporanın bu adamları konuşturmaması gerekir. Bu Ermeniler ile Türkler arasında bir şeydir? dedi.

Organizatörlerden Fatma Müge Göçek, bunun üzerine söz alarak Oran'ı ?Konuşmanızı bu adamları konuşturmamak gerekir diye bitirmeniz doğru mu?? diyerek eleştirdi. Salondakiler alkışlarıyla Göçek'e destek verdi.

SEVR PARANOYASI

Oran, Türkiye'de ?Sevr paranoyası? yaşandığını ileri sürdü ve şunları söyledi: ?1920'yi yaşıyoruz, bütün komşularımız işgal için bekliyor. İçerideki ve dışarıdaki düşmanlarla ittifak halindeler. AB bizi uyutmak için bekliyor, AB dediğin kim? Sevr'i bize imzalatanlar. Uyanık olmak lazım.?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber