Özelleştirme mağduruna Yargıtay'dan kötü haber

Haber Giriş : 06 Ekim 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, özelleştirme sonucu işten çıkarmanın, işin gereklerinden kaynaklanan bir sonuç olduğuna karar verdi. Mahkeme, Bilecik Tekel'de özelleştirme sebebiyle işini kaybeden bir işçinin işe iade talebini kabul etmedi. Davacının iade yönündeki yerel mahkeme kararını bozan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, özelleştirmenin içerik itibarıyla ekonomik ve yapısal değişiklik gerektirdiğine dikkat çekti. Daire, özelleştirme sonucunda bazı işçilerin sözleşmelerinin feshedilebileceğine ya da işçilerin görev yerlerinin başka yerlere nakledilebileceğine işaret etti. Yargıtay'a göre özelleştirme, içeriği itibarıyla ekonomik neden ve yapısal değişiklik içermektedir. Bu olgu, işletmenin, işyerinin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir nedendir. İşverenin bazı işçilerini nakle tabi tutması bunu ortadan kaldırmaz.

Bilecik'te Tekel Genel Müdürlüğü'ne ait tesislerde çalışan M.K. adlı işçinin sözleşmesi, özelleştirme sonucu işletmenin satılmasının ardından feshedildi. Fesih işleminin geçersizliğini öne süren işçi, Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak işe iade edilmesi talebinde bulundu. Davalı Tekel Genel Müdürlüğü, iş sözleşmesinin işyerinin özelleştirilmesi sonucu satılması sebebiyle sona erdirildiğini, feshin geçerli nedene dayandığını savundu. Davaya bakan yerel mahkeme, davalı işverenin özelleştirme nedeni ile davacı işçinin iş sözleşmesini feshettiğini vurgulayarak, bazı işçilerin ise sözleşmeleri feshedilmeden başka işletmelere nakledildiğine işaret etti. Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararında, davcı işçinin işe iade edilmesinin gerekçesi şöyle açıklandı: ?Fesih nedeni olarak özelleştirilmeye dayanılmıştır. Başlı başına özelleştirme geçerli fesih nedeni değildir. Ekonomik kriz gibi zorlayıcı nedenlerle iş sözleşmelerinin feshedildiği işverence kanıtlanmamıştır. Ayrıca bir kısım işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilmeden kurum içi nakle tabi tutulması eşitlik ilkesine aykırıdır. Fesih yazılı ve kesin bir nedenle yapılmamış, geçerli fesih nedeni kanıtlanmamıştır. Bu nedenle geçersizdir.?

Tekel Genel Müdürlüğü'nün temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin işçinin işe iadesine ilişkin kararının hatalı olduğu sonucuna vararak kararı bozdu. Dairenin gerekçeli kararında, davalı Tekel Genel Müdürlüğü'ne ait işyerinin özelleştirildiği ve hisse satışının gerçekleştiği, satış sözleşmesinde de çalışan işçilerin iş sözleşmelerinin feshedileceğinin düzenlendiği hatırlatılarak, özelleştirme ve satış nedeni ile toplu çıkış işleminin çalışanlara önceden bildirildiği kaydedildi.

Davacı işçinin işe iade edilmesi yönündeki yerel mahkeme hükmünün hatalı olduğu vurgulanan Yargıtay kararının sonuç bölümünde şu değerlendirme yapıldı: ?Özelleştirme, içeriği itibarıyla ekonomik neden ve yapısal değişiklik içermektedir. Bu olgu, işletmenin, işyerinin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir nedendir. İşverenin bu kapsamda bazı işçilerini nakle tabi tutması geçer-li olan nedeni ortadan kaldırmaz.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber