Kampüsteki geç Roma dönemine ait tarihi alan gün ışığına çıkarılacak

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde geç Roma dönemine ait bir tarihi alanın tespit edilmesiyle burada yapılacak arkeolojik kazılar için ilk kazma bugün törenle vuruldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 3 yıl sürmesi planlanan kazı Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü işbirliğinde yapılacak. Kampüs alanında yapılan Türkiye'deki ilk 3 arkeolojik kazıdan biri olma özelliğini taşıyan kazı, ayrıca Mustafa Kemal Üniversitesi'nin de arkeoloji alanında yaptığı ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, üniversite kampüs alanında yapılacak çalışmaların kurdelesini kestikten sonra kazı alanına ilk kazmayı vurarak çalışmaları başlattı. Prof. Dr. Güder, amaçlarının arkeoloji alanında çok geniş bir alt yapıya sahip olan Hatay'a yeni tarihi eserler kazandırmak olduğunu söyledi.

Bu çalışmanın üniversite arkeoloji bölümü öğrencileri açısından da bir staj çalışması anlamına geldiğini belirten Rektör Güder, üniversite olarak arkeoloji alanında yapılan çalışmalara talip olduklarını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Küçükdalyan beldesinde bulunan hipodrom alanındaki çalışmaların da üniversiteye devredildiğini söyledi.

Güder, ?Biz üniversite olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Arkeolojik kazı alanında tarihi Ben-Hur'un at koşturduğu hipodromun yer aldığı Küçükdalyan beldesindeki kazı çalışmalarını biz üstlenmiştik. Orası bizim bu alandaki ilk çalışma alanımız. Ancak mülkiyeti de üniversite sınırları içerisinde yer alan bu yeni kazı alanı bizim için çok daha önemli. Bu alanda sürecek olan kazı çalışmaları umuyoruz çok uzun sürecek. Çünkü baktığınızda toprağın üzerinde bile tarihi eserlerin parçalarına rastlamak mümkün.? diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan ve ilk kazma vurma işlemine de katılan Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek, bu çalışmanın sonunda ortaya çıkabilecek eserlerin yerinde sergileyerek bir arkeopark oluşturmak amacında olduklarını dile getirdi.

Çalışmanın üniversite ve kampüs içerisinde yapılan kazılar anlamında Türkiye'de ilk örneklerden birisi olduğuna işaret eden Şimşek, "Bu alanda mozaik bulma ihtimalimiz çok yüksek. Çünkü burası geç Roma dönemi ve Bizans dönemine ait eserlerin bulunduğu bir yer tahminimizce. Buradan çıkan eserler yerinde korunacak. Çıkan eserlerin niteliği ve çokluğuna göre burada küçük bir müze kurma ihtimali de seçenekler arasında bulunuyor. Bu çalışmanın en önemli sonucu bana göre üniversite arkeoloji bölümünde bulunan öğrencilerin staj yapma alanı olarak burayı kullanması." dedi.

Arkeolojik kazının başlatılması için düzenlenen törene, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aynur Özfırat, Rektör yardımcıları, arkeologlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber