Zorunla Çalışma, Tercih ve Harcırah Ödenmemesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bazı Devlet memurları için, bölgeler itibariyle zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Diğer taraftan, bazı kamu kurumları tarafından çalışan memurlara, bölgelerde doldurdukları görev sürelerinin akabinde, gidebilecekleri illerle ilgili olarak tercih imkanı verilmektedir. Ancak, bu tercih imkanı yanlış bir şekilde, "memurun isteği üzerine nakil isteğinde bulunması" kapsamına sokulmakta ve harcırah verilmemektedir. Bu uygulamanın yanlış olduğuna dair mahkeme kararı başlığa tıklayınız.

T.C.
O R D U
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2004/961
KARAR NO : 2005/1513

DAVACI : Hakkı YILMAZ
VEKİLİ : Av.Mustafa RESULOĞLU
Şarkiye Mah.K.Karabekir Cad. No:18/1
ORDU

DAVALILAR : 1... Bakanlığı - ANKARA
2. Giresun Valiliği - GİRESUN

DAVANIN ÖZETİ : Bayburt Tarım İl Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü görevini yürütmekte iken Giresun İline atanan davacı tarafından bu atamasıyla ilgili yolluk ödenmemesi işleminin; zorunlu olarak atanacağı yerler arasında tercih belirtmesinin "ilgilinin yazılı talebi" olarak değerlendirilemeyeceği öne sürülerek iptali ile yolluğunun ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMASININ ÖZETİ : 657 sayılı Yasanın 76.maddesine göre atanan davacının kendi isteği üzerine bu atamasının yapıldığı belirtilerek davanın reddi savunulmaktadır.
GİRESUN VALİLİĞİNİN
SAVUNMASININ ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Orda İdare Mahkemesi Hakimliğince işin gereği düşünüldü;

Dava; Bayburt Tarım İl Müdürlüğünde şube müdürlüğü görevini yürütmekte iken Giresun iline atanan davacı tarafından bu atamasıyla ilgili yolluk ödenmemesi işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Harcırah Verilecek Kimseler" başlıklı 4.maddesinin 1.bendinde bu kanunun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara harcırah verileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Yasanın 31.07.2003 gün ve 4969 sayılı Kanunun 1.maddesiyle değişik 10.maddesinin 1.bendinde, kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere yurt içindeki daimi bir vazifeye naklen tayin olunan memurlara yeni vazife mahallerine kadar harcırahlarının ödeneceği belirtilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden Bayburt Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü olarak görev yapmakta olan davacının 21.09.2004 olur tarihli işlemde Giresun'da aynı göreve atandığı, bu atamaya ilişkin nakil bildiriminde açıkça yolluk ödenmeyeceğinin belirtilmesi üzerine kendisine yolluk ödenmesine dair 29.11.2004 tarihli talebinin reddi üzerine görülen davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Görülen onayda davacının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 7.maddesi uyarınca, 6.Hizmet Bölgesi olan Bayburt İlindeki iki yıllık zorunlu çalışma süresini doldurması saikiyle, Ankara, Artvin ve Giresun İllerinden birine atanmasına ilişkin 31.08.2004 tarihli dilekçesinin ardından Giresun İline atanmasının gerçekleştirildiği anlaşılmakla beraber bu dilekçenin mevzuatta öngörülen usulde atanması gereken yerler arasındaki tercihini belirttiğinden 6245 sayılı Harcırah Kanununun 10/1 maddesinde zikredilen "kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler" ifadesi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı görülmekle davacıya harcırah ödenmemesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.


HAKİM
Mehmet Murat HAŞAL
42963

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber