Anayasa kamisyonu hakimlik, savcılık ve avukatlık mesleğini görüştü

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, ''Hakimlik ve savcılık mesleği ve teminatı'' ile ''Avukatlık mesleği ve barolar'' başlıklı maddeleri görüştü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 15:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Anayasa kamisyonu hakimlik, savcılık ve avukatlık mesleğini görüştü

Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, ''Hakimlik ve savcılık mesleği ve teminatı'' ile ''Avukatlık mesleği ve barolar'' başlıklı maddeleri görüştü. Komisyonun danışmanları, bu maddelere ilişkin ortak bir metin hazırlayacak.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplanan komisyon, ''Hakimlik ve savcılık mesleği ve teminatı'' ile ''Avukatlık mesleği ve barolar'' başlıklı maddeleri müzakere etti. CHP, MHP ve BDP, hakimlik ve savcılığın, meslek ve güvence olarak ayrı ayrı düzenlenmesinde mutabık kaldı. Bu doğrultuda, ''Hakimlik ve savcılık mesleği ve teminatı'' ile ilgili maddenin, ortak bir metin olarak yazılması konusunda danışmanların yarın bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Danışmanlar, ayrıca ''Avukatlık mesleği ve barolar'' başlıklı madde taslağını da oluşturacak.

Komisyon üyesi, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP, MHP ve BDP'nin, HSYK'nın Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılması görüşünde olduğunu, AK Parti'nin ise HSYK'nın tekliğini kabul ettiğini söyledi.

Kart, avukatlık mesleği ve barolar başlığında AK Parti'nin önerisinin bulunmadığını, kamu kurumu niteliğindeki barolar, tabip odaları, mimar, mühendis odaları gibi meslek kuruluşlarının anayasada düzenlenmesine gerek olmadığı görüşünde olduğunu söyledi.

CHP'li Kart, ''Hatta meslek mensuplarının meslek kuruluşuna üye olmaları zorunlu değildir, birden fazla meslek kuruluşu da olabilir gibi bir anlayışları var. Bunun anlamı Ankara'da 5, İstanbul'da 10 tane baro olabilir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bunun anlamı bir taraftan meslek kuruluşlarının anayasal teminatını yok etmek, bir taraftan da etkinliğini kırarak, sıradanlaştırmak. Baroların, mutlaka ayrıca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının dışında, yargının savunma olarak, üçüncü ayağı olması nedeniyle anayasada düzenlenmesi düşüncesindeyiz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber