Kadın-erkek eşitliği için 'Eşitlik Kurumu' kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2006 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de AB direktifleri doğrultusunda cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösterecek "eşitlik kurumu" benzeri yeni bir kurumsal yapı oluşturulması amacıyla çalışma başlatıldı.

Cinsiyete yönelik bir "Eşitlik Kurumu"nun kurulması, AB'nin Eşit Muamele Direktifi'ni değiştiren 2002/73 sayılı direktif kapsamında öngörülüyor.

Direktife göre, üye devletlerin, cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmaksızın, tüm insanlara eşit muameleyi ilerletecek, analiz edecek, izleyecek ve destekleyecek kurum ya da kurumlara yönelik gerekli düzenlemeleri tasarlaması ve yapması gerekiyor.

Ulusal düzeyde insan haklarının savunulması veya birey haklarının korunmasıyla görevli kuruluşlara bağlı olarak kurulabilen söz konusu kurumların, "mağdurların ayrımcılıkla ilgili şikayetlerini takip etmesi, mağdurlara bağımsız yardım sağlanması, bağımsız incelemeler yapması, ayrımcılıkla ilgili her konuda tavsiyelerde bulunması ve bağımsız raporlar yayınlaması" öngörülüyor. Türkiye'de insan hakları alanında faaliyet gösteren Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, İnsan Hakları Üst Kurulu, İnsan Hakları Danışma Kurulu, insan hakları ihlal iddialarını inceleme heyetleri bulunuyor.

Görüş sunma, rapor yayınlama, insan hakları ihlallerini inceleme görevlerini genel olarak "insan hakları" ihlalleri kapsamında yerine getiren Türkiye'deki mevcut kurullar, AB direktiflerinde öngörüldüğü gibi sadece ırka dayalı ayrımcılık veya kadın-erkek eşitliğine yönelik olarak faaliyet göstermiyor. Türkiye'de cinsiyet eşitliği ile ilgili olarak söz konusu direktifin öngördüğü anlamda bir "Eşitlik Kurumu" bulunmuyor. Ancak bu kapsamda Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın "İnsan Hakları Ulusal Kurumu Kanunu" çerçevesinde bir "Eşitlik Kurumu" haline dönüştürülmesi planlanıyor.

Bu amaçla hazırlanan yasa taslağında, kurumun görevleri belirtilirken, her türlü ayrımcılığa uğramış kişilere danışmanlık sağlanması, ayrımcılıkla ilgili bilgilendirme kampanyası yürütülebilmesi gibi düzenlemeler öngörülüyor. Ayrımcılıkla mücadele ve cinsiyet eşitliği alanındaki AB direktiflerinin iç hukuka aktarılması görevi, özellikle kadının yaşadığı ekonomik ayrımcılık gözetilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber