Yeni müfredat güzel ama...

Haber Giriş : 11 Ocak 2006 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni ortaöğretim müfredatı görsel eğitim için sınıf içinde tepegöz, VCD, DVD gibi araçların kullanımını zorunlu kılıyor. Ancak pek çok okul bu araçlardan yoksun.

Öğretmenlere göre yeni ortaöğretim müfredatı kâğıt üzerinde kaldı. Önerilen etkinlikler sınıf içinde hayata geçirilemiyor çünkü sınıf mevcudu kalabalık, eğitim araç-gereçleri eksik

Bu sene liselerin dört yıla çıkmasıyla birlikte ortaöğretim müfredatında değişiklikler yapıldı. Öğretmenler eğitim yılının birinci yarıyılı boyunca müfredatı uygulamakta sıkıntı yaşadı. Yeni müfredat derslerde VCD, televizyon, tepegöz gibi araç-gereçleri zorunlu kılıyor. Ancak birçok okulun donanımı yeni müfredatı uygulamaya engel. Ancak değişiklik birden yapıldığı için müfredata uygun kitaplar basılamadı. Öğretmenlerin kafası karışık. Kitaplar eski müfredata göre, yıllık planlar ise yenisine göre.
2005-2006 eğitim-öğretim yılında liseler dört yıla çıkarıldı ve müfredatta değişiklikler yapıldı. Coğrafya, Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, matematik derslerinin müfredatlarında düzenlemeler oldu. Dokuzuncu sınıflar yeni müfredata göre eğitim almaya başladı.

Uygulama ön planda
Konularda büyük değişiklikler olmasa da yeni müfredat uygulamaya ağırlık veriyor. Uygulamalı eğitimin yapılması için okulların fiziki donanımının olması gerekli. Örneğin coğrafya dersinde yaşanılan yerleşim alanının farklı zaman periyotlarındaki değişim ve sürekliliğini coğrafi açıdan analiz ederken, derste 'Kendi Belgeselimi Oluşturuyorum' adı altında öğrencilerin yaşanılan alanın coğrafi özellikle-ri ile ilgili görsel sunu (belgesel, albüm, slayt gösterisi) hazırlaması isteniyor. Dil ve anlatım dersinde ise iletişim, dil ve kültür dersi anlatılırken kaynak araç gereç olarak bilgisayar, internet, projeksiyon makinası, tepegöz, video teyp, VCD-DVD öneriliyor. Oysa ne pek çok okulda ne de öğrencilerde bu araç-gereçler bulunuyor. Özel okullar ise fiziki donanımları sayesinde müfredatı başarıyla uygulayanlardan. İşte öğretmenlerin ağzından müfredatta yapılan değişiklikler ve uygulamada yaşanan sıkıntılar:

Semiha Şakir Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Naciye Kaya: "Müfredatı tam olarak uygulayamadım. Fazla bir değişiklik yok ama konuların yerleri değişmiş. Müfredata uygun kitap gelmedi. internetteki dokümanları çoğaltmak lazım. Bu da paraya dayanıyor. Göz boyamaktan öte bir şey değil. Mesela VCD olması gerekiyor ama okulda yok."

Hacı Hatice Bayraktar Lisesi Rehber Öğretmeni Eser Sandıkçı: "Dokuzuncu sınıflara tanıtım ve yönlendirme dersi konuldu. Bu derse giriyorum. Bazı okullarda sınıf öğretmenleri bu dersi veriyor. Ancak bu dersin bir programı falan yok. Birinci dönemin sonunda bir kitabı geldi. Kitap, mesleki teknik liselerinin tanıtımını içeriyor. Oysa biz bu dersin üniversiteye rehberlik edeceğini düşünüyorduk. Meslek liselerinin tanıtımı ilköğretimde yapılmalı. Bu tanıtım için geç kalınmış oluyor yani.."

Özel Bahçeşehir Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Osman Tuncer: "Branşım açısından tamamen bir yapı değişikliği söz konusu. Piyasada iki kitabı var. Artık 'şu dönemde şu şairler var. Bunları okutalım ve geçelim' diye bir mantık yok. Özel okulda çalışmamızın avantajı var. Araç-gereç sıkıntısı çekmiyoruz. Slayt eşliğinde sunum yapıyoruz. Devlette çalışan arkadaşlar bunu yapamaz. Sınıflarımız 20 kişilik. Memnunuz. Öğrenci daha aktif ve derse hazırlıklı geliyor."

İzzet Ünver Lisesi Fizik Öğretmeni Ali Osman Erol: "Fizik konularının yerlerinde değişiklikler var. Okulumuzda bir laboratuvarımız yok. Dolayısıyla eski müfredatta da yenisinde de uygulama imkânımız yok. 44 kişilik sınıflar öğrenci merkezli eğitime uygun değil.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber