Gezi olaylarının esnafa bilançosu: Cirolar yüzde 80 eridi

20 gündür süren Gezi Parkı olayları bölge esnafını da vurdu. Maddi hasarın görece daha az olduğunu belirten Beyoğlu esnafı, “Müşteri gelmiyor” diyor. Yiyecek-içecek sektöründe sorun yok. Giysi, gözlük ve ayakkabıcıların ciroları ise yüzde 80 düşmüş... Bir gözlük satıcısı “Günde 10 bin TL’lik satış yaparken 17 günde 12 bin TL ciro oldu” diyor...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gezi olaylarının esnafa bilançosu: Cirolar yüzde 80 eridi

Esin GEDİK

31 Mayıs sabahı Gezi Parkı'ndaki çadırların yanmasıyla başlayan olaylar makro anlamda para piyasalarını etkiledi. Etki mikro düzeyde de hissediliyor çünkü eylemlerin yaşandığı bölgelerde faaliyet gösteren esnaf gerçek anlamda mağduriyet yaşıyor.

ZARAR 100 MİLYON TL

İstanbul'da özellikle Beyoğlu ve Beşiktaş ilçelerinin yanı sıra Ankara'da Kızılay, Çankaya, İzmir'de Alsancak, Gündoğdu ilçelerindeki esnaf 18 gündür ekonomik durgunlukla karşı karşıya. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile yaptığı görüşmede esnafın yaşadığı sıkıntıyı gündeme getirmişti. Başbakan bu görüşmede esnafın toplam zararının 100 milyon TL'ye ulaştığını ve karşılanacağını söyledi. Görüşme ile ilgili AKŞAM'a konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken “Başbakan fiziki olarak zarar gören esnafa yardım edileceği ve mağduriyetinin giderileceğini söyledi, bu bizler için çok önemli bir adım. Ancak çok daha ciddi bir sorun var. Kapısı, camı kırılanların sayısı çok değil ana sorun alışverişin azalması” diyor.

ALIŞVERİŞE GELEN YOK

İnsanların eylemlerin arasında kalmamak ve biber gazıyla karşılaşmamak için sokağa çıkmadığını belirten Palandöken “Cirolar erimiş durumda, bazı dükkanlara müşteri bile gitmiyor. Hem eyleme katılanlar hem katılmayanlar alışverişlerini erteledi” yorumunu yapıyor.

Olayların esnaf üzerindeki etkilerini yerinde görebilmek için İstanbul'daki İstiklal ve Taksim civarındaki esnafı dolaşarak son 15 günlük tablonun esnaf üzerindeki etkisini öğrenmek istedik. İstiklal Caddesiínde mali hasar birkaç mağaza ile sınırlı. Fakat bazı mağazalardaki ciro düşüşü yüzde 80'i bulmuş durumda... Alkollü içki satan büfe ve dükkanlar da 'sanıldığının aksine bir artış olmadığını' söylüyor. Davran Büfe çalışanı Rıdvan Kaya, “İlk başlarda polis çekildikten sonra kutlama havası olmuştu. Birkaç gün satışlar yüzde 20 arttı. Daha sonra Çarşı grubu içki içilmesini yasaklayınca yine eski seviyesine döndük” bilgisini verdi.

Artık turist de gelmiyor

İstiklal Caddesi'ndeki Bekar Sokak'ın köşesinde bulunan Sunglass adlı gözlük mağazası tam iki kez vitrin camını değiştirmiş. Mağaza çalışanlarından Ramazan Yener “Günde 8-10 bin TL'lik gözlük satıyorduk. Son 17 gündeki toplam ciromuz sadece 12 bin TL. Müşterilerimizin çoğu turistlerdendi... Artık sokakta turist yok. Olan da alışveriş yapmıyor” dedi.

Ocakta daha az döner var

Taksim Meydanı'nın en ünlü sakinleri dönerciler. Günün 24 saati hizmet veren dönerciler en büyük zararı görmüş. Çılgın Dürüm çalışanları “Müşteri sayısında görece bir artış oldu ancak her gün 3-4 döner paketi atmak zorunda kaldık” diyor. Gaz ve su nedeniyle dönerleri çöpe atmak, klimaları değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyen dönerciler “Artık ocağa daha az döner takarak” çözüm bulmuş.

Palandöken: Gıdacılar sıkıntılı...

AKŞAM'a konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken “En büyük sıkıntıyı gıda satan esnaf yaşadı. Su ve biber gazı bulaşan gıda maddeleri atılıyor, esnaf hem malını satamıyor hem de ürününü kaybediyor. Esnafımızın yaşadığı bu sıkıntıları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da ilettik, çözüleceği bilgisini aldık” diyor.

Esnaf için 'ikinci AVM' olmasın

Beyoğlu'nun en ünlü markalarından biri İnci Pastanesi. Kısa bir süre önce bir alışveriş merkezi inşaatı nedeniyle yıllardır hizmet verdiği dükkanından ayrılmak zorunda olan İnci'nin patronu Musa Ateş şunları söyledi: “Yeni yerimizdeyiz. Bizim de satışlarımız çok düştü.Başbakan'dan isteğim şu: Burada bir AVM zaten yapıldı, esnafın zarar görmemesi için ikinciyi yapmasınlar.”

Akşamları iş yapamıyoruz

Taksim'de en büyük sıkıntıyı giysi satan mağazalar yaşadı. Caddede bulunan Kiğılı, Benetton, Adidas, Mango gibi markalar özellikle akşam saatlerinde satış yapamadı. Kiğılı çalışanları “Mağazamız açık ancak çoğu zaman kepenkleri kapatmak zorunda kaldık” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber