AB ile ipler geriliyor; Gül, Lüksemburg'a gitmeyebilir

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi Ankara ile Brüksel hattında ipler gerildi. Türkiye, 12 Haziran'daki randevu öncesi AB'nin hazırlayacağı ortak tutum belgesinde kabul edilemez unsurların yer alması halinde toplantılara katılmama ihtimalini değerlendiriyor. Hafta başı Lüksemburg'a gitmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, belgeyi önceden görmek istiyor. Taslakta yer aldığı belirtilen ?Türkiye, limanları Rumlara açmazsa müzakereler askıya alınabilir.? yönündeki ifade, ciddi rahatsızlık oluşturdu.

Ankara-Brüksel arasında, üyelik müzakerelerinin başladığı 3 Ekim 2005 öncesine benzer bir süreç yaşanmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı, AB üyesi ülkelerin kendi aralarında yaptıkları toplantıları yakından izliyor. Ortak tutum belgesi taslağında yer aldığı belirtilen ?Türkiye'nin liman ve hava limanlarını 2006 yılı sonuna kadar Rumların kullanımına açmaması halinde müzakerelerin askıya alınabileceğine? ilişkin ifadeler Ankara'da rahatsızlığa yol açtı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Ankara, Lüksemburg'da başlatılacak fiili müzakerelere ilişkin ?Bilim-teknoloji faslında müzakereler açılsın ve aynı gün kapatılsın, eğitim-kültür faslında ise müzakereler açılsın.? şeklinde özetlenen beklentisini AB'ye iletti. AB'nin kendi içinde yapacağı tartışmalar sonrasında gerekirse Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dönem başkanı Avusturya ve diğer AB üyesi ülkeler nezdinde bizzat girişimlerde bulunacak. Bugün yapılacak COREPER (Daimi Temsilciler Komitesi) toplantısının sonuçları yakından izlenecek. Ankara'nın istediği sonucun elde edilememesi halinde, ?Lüksemburg'a gitmeme? dahil bir dizi seçenek gündemde bulunuyor. Diplomatik kaynaklar, AB'nin yapacağı toplantıların sonuçlarının önemine işaret ederken, ?Hazırlıklarımızı pazartesi için yola çıkacakmış gibi yapıyoruz; ancak her ihtimali de göz önünde tutuyoruz.? ifadesini kullanıyor.

Dışişleri Sözcüsü Namık Tan da, konuya ilişkin gelişmelerin hatırlatılması üzerine, ?Gerekli görüldüğü takdirde dönem başkanı ve diğer yetkililer nezdinde doğrudan bakanımız tarafından bazı girişimlerde bulunulması beklenebilir.? dedi. Dışişleri Bakanı Gül, 3 Ekim'de de Ankara'nın itirazları giderildikten sonra Lüksemburg'a gitmiş, Türkiye ile müzakereler gece yarısı ?saatler durdurulduktan sonra' başlatılabilmişti. Özellikle, müzakere çerçeve belgesine ?imtiyazlı ortaklık' ifadesini koymak isteyen Avusturya'nın katı tavrı, zirveyi kopma noktasına getirmişti. Bu arada, Gül'ün Lüksemburg seyahati için de hazırlıklar sürüyor. AB konusunun iç kamuoyunda da yeniden gündeme gelmesi için Gül, olumsuz bir metin çıkmaması halinde, 20 köşe yazarıyla birlikte Lüksemburg'a uçacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber