Yurtdışında nasıl üniversite okuyabilirsiniz?

Üniversitesini bitirene 4 yıl çalışma izni veriyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Ağustos 2014 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurtdışında nasıl üniversite okuyabilirsiniz?

PERVİN KAPLAN

YGS ya da LYS sonucunu dikkate almayan Avustralya üniversiteleri İngilizcesi lisans eğitimi almaya yeterli olmayan gençleri 'hazırlık okuma' şartıyla kabul ediyor. Avustralya lisans mezunlarına 2 yıl, master ve doktora mezunlarına ise 4 yıla kadar çalışma izni veriyor.

AVUSTRALYA'da eğitim almak için Türkiye'deki üniversite sonuçları etkili değil. Öğrenciler mezun oldukları liselere göre değerlendiriliyor ve kabullerde lise diploma notu, yabancı dil bilgisi gibi unsurlar etkili oluyor. Avustralya İstanbul Başkonsolosluğu'ndan Barış Satar'ın verdiği bilgilere göre üniversite başvuruları iki ayrı dönemde yapılıyor. En yaygın program başlangıçları şubat ve temmuz aylarında. Bazı üniversiteler 3 ayda bir kez yani ekim ve mayıs aylarında da başvuru alıyor.

DİL BİLMESENİZ BİLE

İngilizcesi yetersiz öğrenci akademik başarısını kanıtlarsa üniversitelerden "şartlı kabul" alıyor. Paket kabul diye adlandırılan bu sistemde öğrenci üniversite programlarına başlamadan önce ülkede İngilizce kursuna katılıyor. Bu kursu eğer lisans ya da lisansüstü eğitim alacağı üniversitede tamamlarsa İngilizce yeterlilik sınavına girmeden akademik programa kayıt yaptırabiliyor. Yüksekokul ve sertifika programları 5 bin ve 20 bin Avustralya Doları arasında iken, akademik hazırlık programları 9 bin ile 14 bin Avustralya Doları arasında. Lisans programları için yıllık ücretler işletme, ekonomi, hukuk, bilim, mühendislik ve teknik ağırlıklı programlar 14 bin ile 35 bin Avustralya Doları arasında. Yüksek lisans ve master programlarında bu ücret 15 bin ile 36 bin Avustralya Doları'na mal oluyor. Aylık yaşam giderleri olarak vize başvurularında 475 Avustralya Doları baz alınıyor. Öğrencilerden haftada 20 saat çalışma izni var, tatillerde tam zamanlı çalışabiliyorlar. Çalışma izninin koşulu 3 aydan uzun süreli bir programa kayıt yaptırmak. Program başladığı andan itibaren de çalışma hakkına sahipler. Saatte en az 10 Avustralya Doları kazanıyorlar.

Master ve doktorayı ücretsiz okuyun, üzerine bir de burs alın!

ÇALIŞMA İZNİ VAR

Avustralya'da lisans ya da en az iki senelik tezsiz bir master programını biteren 2, tezli bitirenler 3, doktora yapanlar 4 yıl yasal çalışma hakkına sahipler. Üniversiteler öğrencilerine burs da veriyor. Avusturalya hükümeti de yabancı öğrenci için Endeavour Bursları veriyor. Burslarla ilgili bilgilere Endeavour Bursları sitesinden https:// aei.gov.au/Scholarships-and-Fellowships/ International-applicants/ Pages/International-Applicants. aspx veya Avustralya hükümetinin resmi sitesi www.studyinaustralia. gov.au/turkey adresinden ulaşılabilir.

3 yılda üniversite- 1 yılda master tamamlanıyor

BİRLEŞİK Krallığı oluşturan İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da lisans eğitimi üç yıl, İskoçya'da dört yıl sürüyor. British Council Eğitim Direktörü Yavuz Yılmazoğlu bu ülkede nasıl eğitim alabileceğinizi anlattı. Bütün üniversitelerde genel olarak İngiliz Eğitim Sistemi olan A Levels sınav dereceleri temel alınıyor. A Levels'a eşdeğer kabul edilen SAT (ABD), Abitur (Almanya), Fransız Bakalorya ya da Uluslararası Bakalorya gibi sınav sonuçları da kabul ediliyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Öğrenciler başvurularını merkezi başvuru sistemi UCAS'ın (Universities and Colleges Admission Service) internet sitesinden online olarak 5 program yapabiliyor. Dil yeterliliği aranıyor. Lise notları önemli. Öğretmen referansları dikkate alınıyor. İstek ve hevesinizi gösteren motivasyon mektubu isteniyor. YGS ya da LYS sonucu aranmıyor. Her üniversitenin aradığı özel koşullar Education UK web sitesinden (www.educationuk. org/turkey) veya İngiltere'de lisans programlarına başvurular için kullanılan UCAS web sitesinden (www.ucas.com) öğrenilebilir. İngilizce bilmeyenlere üniversiteler 11 ay kursa gitme koşuluyla kabul verebiliyor. Bunu tamamlayanlar Türkiye'den TIER 4 öğrenci vizesi alıyor ve haftada 20 saat çalışma izni veriliyor. Burslar yıllık eğitim ücretlerinin yüzde 10 ila yüzde 40'ını kapsıyor ve daha çok lisansüstü programlara veriliyor. Kriter ise öğrencinin akademik başarısı. Öğrenciler burslar için veritabanı bulunan Education UK web sitesini (www.educationuk.org/turkey) ziyaret edebilir.

Uluslararası diplomaya sahip olan sınavsız kabul alıyor

YGS ve LYS sonuçlarının etkili olmadığı İspanya'da lisans eğitimi çok az üniversitede İngilizce, genellikle eğitim İspanyolca veya Katalanca. Kare Eğitim Direktörü Olcay Erten'in verdiği bilgiye göre üniversitelere girebilmenin yolu İspanyol öğrencilerin de girdiği ve bu iki dilde yapılan "Selectividat" adı verilen sınavdan geçiyor. Ancak IB diploması, Maturası ya da Fransız Bakaloryası ve Abitur gibi diploması olanlar bu sınavdan muaf. Kabulde bu sınav sonucu, lise notları etkili. İspanyolcası yetersiz gençler üniversitelerin bünyesinde İspanyolca hazırlık kursuna katılabiliyor. Bu öğrenciler bir yandan İspanyolca öğrenirken bir yandan da Selecdividat'a hazırlanabiliyor Ortalama aylık yaşam maliyetleri 700 ila 900, yurt ücretleri 300 ila 400 Euro arasında değişiyor. Haftada 20 saat parttime çalışma izni var. Mezun ancak işveren kendisi çalışma iznine başvurursa kalabiliyor. Burs dil yeterliliği istenen İngilizce programların da olduğu lisansüstü eğitimde daha kolay bulunuyor. Dil bilmeyenler için şartlı kabul yok. Öğrenciler hazırlık okuyabilirler.

Benzer bölümü kazanma şartı

HOLLANDA'da okumak için Türkiye'de üniversite sınavlarında barajı geçip, Hollanda'da okumak istediğiniz bölümü ya da buna çok yakın bir bölümü kazanmış olmanız birçok üniversite tarafından talep edilir. Hatta University of Amsterdam gibi kurumlar üniversitede 1 yıl okumuş olma şartını da getiriyor. Üniversiteler lisede aldığınız dersleri de dikkate alıyor. Örneğin iktisat, işletme gibi bölümlerde okuyacakların mutlaka matematik dersini almaları zorunlu. Kare Eğitim Direktörü Olcay Erten'in verdiği bilgilere göre İngilizce programlar için IELTS veya TOEFL sonuçları gerekli. Hazırlık programı var ama orta seviyede İngilizce isteniyor. Aylık yaşam masrafı 600 ila bin, yurt ücretleri aylık 300 ila 600, ev kiraları da aylık 400 ila 750 Euro arasında. Akademik dönemde haftada 10 saat, tatillerde full time çalışılabilir. İngilizce 232 lisans, 870 master, 54 doktora programı var. Üniversiteler lisansüstü de dahil 6 bin ile 12 bin Euro arasında burs veriyor. Koşul akademik başarı. Bazı üniversiteler İngilizce programa başlamadan önce hazırlık okutuyor. Katılmak için orta derecede İngilizce bilmek gerekiyor. Başarılı olanlar akademik eğitime devam ediyor. Başarısız olan süresini uzatabiliyor ya da TOEFL, IELTS sınavlardan istenen puanı alanlar eğitime devam ediyor.

Diş ve tıp fakültesi yabancı öğrenci almıyor

İSVİÇRE Türk öğrencilerinin çok istediği ama kabul koşulları zor olan bir ülke. Özellikle turizm, finans, otelcilik ve bankacılık alanlarında okumak isteyenler tercih ediyor. Hazırlık programları var ama en az 400 saat Almanca eğitim almak şart koşuluyor. 2010'daki değişiklikle üniversite okumak isteyenlerin en az iki yıllık üniversite eğitimi almış olmaları şartı getirildi. Abitur, Matura, Bakalorya gibi diplomalar ile mezun olan öğrencilerin LYS ile bir bölüme yerleşmeleri başvuru için yeterli. İsviçre, tıp diş hekimliği ve veterinerlik fakültelerine yabancıları kabul etmiyor. Vatandaş olmanız ya da en az 5 sene oturum izniniz olması gerek.

AIDS'li olmadığınızı kanıtlamanız gerekiyor

ÜNİVERSİTE okumak için YGS ve LYS sonuçları etkili değil. Öğrenci okuduğu kurum onaylarsa başka bir bölümde okuyabiliyor. Global Vizyon'un verdiği bilgiye göre İngilizce, Rusça ve Ukraynaca dillerinde eğitim veriliyor. İngilizce programlar için dil yeterliliği istiyor. Rusça programlar için öğrenciler bir yıl hazırlık okuyor ve bu süre iki yıla kadar uzuyor. Ukrayna'da üniversiteye girmek için tüm koşulları sağlasanız bile eğer tam teşekküllü bir hastaneden AIDS olmadığınıza ilişkin bir sağlık raporu sunamıyorsanız üniversiteye kaydınız yapılmıyor. Yabancı öğrenciye çalışma izni verilmiyor. Ancak şirket kurma ve ticaret yapmasının önünde bir engel yok. Bu yolla mezuniyetten sonra oturma izni de alabilirler. Kharkov gibi kentlerde öğrencinin aylık yaşam gideri 150 ile 300 dolar arasında değişiyor

Önce hazırlık okutuyor sonra kabul ediyor

YGS ve LYS sonuçları Slovakya üniversitelerine kabulde önemli değil. Lise mezunu olan her öğrenci her programa başvurabiliyor. Oxford House College'in verdiği bilgilere göre eğitim Slovakça ve İngilizce. Lisans eğitimi 3, 3.5 yıl sürüyor. Dil yeterliliği aranmıyor. İngilizce ve Slovakça hazırlık sınıfları var. "Şartlı Ön Kabul" belgesiyle hazırlık sınıfına gidiliyor. Hazırlık sınıfı için tanınan bir yıllık süreyi bir kez uzatma hakkı var. Kayıtlar eylül ayı sonuna dek sürüyor. Tıp ve diş hekimliği okumak için hazırlık sınıflarını bitirdikten sonra sınava girmeniz gerekiyor. Bu sınav da kimya ve biyoloji sorularından oluşur. Bu sınava ancak iki kez girilebilir. Bu bölümlerde okumak isteyenlerin lise notları önemli. Kimya, fizik dersleri kötü olan tıp okuyamıyor. Slovakça bölümlerde ücretler daha düşük. Aylık yaşam masrafı ortalama 500 ila 550, konaklama bedeli 150 ila 200 Euro arasında. Haftada 10 saat çalışma izni veriyor. Türkiye'de bir lisans programından mezun olmak Slovakya'da yüksek lisans yapmak için yeterli. Mezun olduğunuz bölümde veya benzer bölümlerde yüksek lisans yapılabiliyor.

Fiziği kötü olana mühendislik yok

ÜNİVERSİTE eğitimi almak için YGS ve LYS sonucu aranmıyor. Lise notlarınız ve aldığınız dersler önemli. Örneğin, mühendislik okuyacak öğrencinin matematik ve fizik notları iyi olmalı. Ancak sanat, spor gibi alanlarda okuyacaklar özel yetenek sınavlarına girmek zorunda. Global Vizyon danışmanlarının verdiği bilgiye göre dil yeterliliği aramıyor. İngilizce veya Lehçe programlarda "şartlı kabul" verip, hazırlık okutuyor. En fazla 2 yıl hazırlık okunabiliyor. Hazırlık öğrencilerinin çalışma hakkı yok. Lisans 3 ya da 3.5 yılda tamamlanıyor. Tıp fakültesinde ücret 10 bin Euro. Ortalama aylık yaşam masrafı 500, konaklama bedeli 150-200 Euro arasında. Mezuniyetten sonra iş bulan oturma ve çalışma izni alıyor. Lisans üstü eğitimde İngilizce'de hazırlık okuyarak da kabul almak mümkün. Üniversitelere kayıtlar eylül sonuna kadar sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber